+
Simon Palme och Martin Ådahl. Foto: Centerpartiet.
 • C: Testa affordable housing i Stockholm

  PUBLICERAD 2018-01-19 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-01-23 21:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  Svensk bostadsmarknad är i kris, och det syns framförallt i Stockholm. Det byggs rekordmycket för medel- och höginkomsttagare samtidigt som vanliga människor; unga, studenter, nyanlända och låginkomsttagare får allt svårare att hitta någonstans att bo. I dagarna sker terminsstarterna för högskoleutbildningarna och vi hoppas att studenter slipper tälta på gräsmattan utanför Stockholms Universitet, som tidigare år.

  Decennielånga köer för att kunna hyra och ständiga prishöjningar för ägt boende är vardagsmat i stora delar av Sverige, även om problemen är störst i Stockholmsregionen. Det här skapar stora problem för hela Sverige. Nästan en fjärdedel av Sveriges invånare bor i Stockholm, en tredjedel av tillväxten sker här och en stor del av utbytesstudenterna möter det svenska samhället i Stockholm.

  Regleringar som var tänkta att ge människor bästa bostandard och låga hyror, har lett till byggkostnader som gör att stora familjer får tränga ihop sig i små tvåor och betala hutlöst för andrahandskontrakt. Det skrivs mycket om att bostadspriserna faller på de dyraste lägenheterna i Stockholm, vilket i sig kan hota konsumtion och tillväxt. Men för många är boendekostnaderna långt över vad de kan klara.

  Studenterna, som Stockholm och Sverige som kunskapsnation behöver mer än något annat, får flytta från soffa till bäddsoffa.

  Stora delar av Europa och OECD har omfattande satsningar på överkomliga bostäder, ”affordable housing”, något som Sverige saknar helt. Vi behöver erkänna att regeringen, liksom styret i Stockholm, inte levererat. Det uppenbara i Stockholm och Sverige är att lätta på dyra regleringar för att få ned kostnaderna i utbyte mot att en andel av de som byggs måste hyras ut till lägre hyror.

  Satsningen från de rödgrönrosa styret på ”Stockholmshusen” var tänkta att ge lägre hyror och snabbare byggtider. När de nu börjar komma på plats är det oklart om hyresnivåerna blir lägre. Regeringen har, påjagade av Alliansen, genomfört några mindre regelförenklingar för nybyggen. Men den rödgröna regeringens stora satsning var subventioner till byggarna. De har antingen ratats helt av byggbolagen, eller bara ökat vinsterna för de privata byggbolagen istället för att ge fler och billigare bostäder. Det är uppenbart att vi behöver ett politiskt omtag.

  Boverket, statens egen expermyndighet, förordar att Sverige tittar närmare på olika typer av insatser för affordable housing, det vill säga nya system för att se till att vanliga människor har råd att bo i en expansiv storstadsregion som Stockholm.

  Så här ser Centerpartiets förslag ut:

  Rensa i regeldjungeln för nybyggen. Produktionskostnaderna för nybyggen i Sverige är väsentligt högre än för EU-länder som Tyskland och Frankrike. I slutändan hamnar byggkostnaderna på de som ska hyra eller köpa sin bostad. Vi vill göra en stor översyn av onödiga detaljkrav i byggnormerna men också se över kostnadsdrivande krav på tillgänglighetsanpassning, hissar och p-tal. Det här är speciellt viktigt för studenter, som ofta har små marginaler och bor i singelhushåll. Det krävs flexibilitet, så länge miljö, hälsa och säkerhet är garanterade.

  Satsa på studentbostäder. Det byggs rekordmycket studentbostäder i Stockholmsregionen, men det är fortfarande akut bostadsbrist. Det behövs förenklingar för att bygga studentbostäder i kollektivtrafik- och campusnära lägen. Det är både klimatsmart, transporteffektivt och smidigt. Idag finns det riksintressen, bullerregler och naturskydd som hindrar det och behöver ses över.

  Gör Stockholm till pilotstad för affordable housing. Affordable housing finns i de flesta EU- och OECD-länder. I Stockholm vill vi testa att utforma en svensk variant genom att granska europeiska modeller som inkluderar regler, inkomsttak, blandad bebyggelse samt alternativa finansieringsformer. Möjligheter att använda detaljplaner, frivilliga överenskommelser och nya incitamentssystem borde undersökas. Så kan både studenter och vanliga människor få plats överallt i vår region.

  Bygg integrerat och motarbeta segregationen. Stockholm lider av både ekonomisk och etnisk segregation. Delar av regionen är enormt attraktiva samtidigt som andra delar präglas av utanförskap och otrygghet. Vi behöver säkerställa att ny exploatering stärker utsatta områden, bygger ihop stadsdelar och blir blandade från början. Det tjänar stockholmarna och hela samhället på.

  Stockholm och Sverige förtjänar ett nytt ledarskap som vågar ta tag i långsiktiga systemreformer. Bostadsmarknaden är en av de sektorer som behöver reformeras allra mest, inte minst för studenternas skull. Det tänker vi och Centerpartiet göra.

  Martin Ådahl (C)
  Riksdagskandidat för Centerpartiet i Stockholms Stad

  Simon Palme (C)
  Förbundsordförande Centerstudenter

  1 kommentarer

  1. Robin 2018-01-22

   Det finns 1,6 miljoner singelhushåll i Sverige. Det enda hållbara är att nyttja det som finns bättre och sen försöka sig på att “försöka” bygga bort bostadsbristen.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
  • Savills rekryterar sju

   Rekrytering Savills har under den senaste tiden utökat sitt transaktionsteam. Under våren rekryteras fem nya medarbetare och två personer började vid årsskiftet 2017/2018. 

  • Säfström ny vd på IHUS

   Rekrytering Maria Säfström blir ny vd på Uppsala kommuns Industrihus, IHUS. Hon kommer närmast från rollen sim vice vd och hållbarhetschef på samma bolag. 

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

 • ANNONS
 • Liljedahl ny vd för Wästbygg

  Rekrytering Susanne Liljedahl blir ny vd för Wästbygg. Hon kommer senast från rollen som regionchef på Skanska. 

 • Förvärvar i Jönköping

  Transaktioner Vacse AB köper ett kontorsprojekt av Skanska i Jönköping. Projektet uppförs för Jordbruksverket och Skogsstyrelsen och är en del av den nya stadsdelen Skeppsbron vid Södra Munkjön. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x