+
 • Tydligt säsongsmönster för prisfallet

  PUBLICERAD 2017-12-14 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 13:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bostadsrättspriserna fortsatte nedåt under november och föll med tre procent på riksnivå, vilket är mer än 2011. ”Det kommer att bli värre innan det blir bättre”, säger Valueguards vd Lars-Erik Ericson till Fastighetsnytt.

  Det ser fortsatt mörkt ut på den svenska bostadsmarknaden. Hoxindex från Valueguard visar att bostadsrättspriserna gått ned med 8 procent i riket och villapriserna med närmare 7 procent de senaste tre månaderna. I november sjönk priserna för bostadsrätter med 3 procent, vilket är mer än 2011.

  – Priserna går ner över allt, men lite mer i Stockholm än i övriga städer, säger Lars-Erik Ericson, vd på Valueguard, ett bolag som mäter hur bostadsmarknaden utvecklas, till Fastighetsnytt.

  Bostadsrättspriserna i Stockholm har gått ned med 6 procent de senaste tolv månaderna och villapriserna med 2,1 procent.

  – Villorna rör sig mindre än bostadsrätterna. Om det finns en liten oro som liknar de tidigare tre årens så är vår förväntan att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

  Den största prisnedgången brukar nämligen ske i december, vars statistik släpps först i januari.

  – Det innebär att de svartaste rubrikerna kommer när bostadsmarknaden precis har hunnit vända upp igen. Den vändningen brukar vara väldigt snabb och tydlig när den sker.

  Även om siffrorna lyser röda just nu gäller det alltså att ha lite is i magen. Speciellt om man tittar på tidigare säsongsmönster. Siffrorna för de senaste elva åren visar tydligt att priserna har tendens att stiga under våren, sjunka på sommaren, stiga under hösten, sjunka i december och stiga rejält efter årsskiftet, enligt Valueguard.

  – Det brukar inte hända så mycket på marknaden under första halvan av januari eftersom försäljningarna sker då. Men efter det kommer analytikerna känna av om vi står vid en möjlig avgrund eller inte, säger Ericson.

  Vad händer om priserna inte vänder uppåt?
  – Om nedgången fortsätter i februari så har vi en ny situation och då måste vi göra nya analyser för att se om vi har en eventuell kris på gång.

  Men just nu pekar inget på det, vilket de flesta analytiker är slående överens om. I stället kan man konstatera att utbudet är större och att byggbolagen verkligen behöver sälja sin nyproduktion för att slippa ytterligare prissänkningar.

  Hur påverkar det nya amorteringskravet?
  – Tidigare har priserna gått upp innan regeländringar. Men om alla vill sälja före det nya kravet införs så finns det även en risk för att utbudet ökar vilket sänker priserna. Frågan är om det kommer att bli en så stark effekt den här gången. Det blir väldigt intressant att följa.

  Valueguards siffror för 2015–2017 visar att läget påverkar prisutvecklingen mest.

  – Den procentuella ökningen har varit störst i ytterstadsområden, där även volatiliteten är högre. Vi förväntar oss därför en betydligt större prisnedgång i ytterområdena än i centrum där det finns en mer varaktig efterfrågan.

  Även om det är läget och inte prisklassen som styr så finns det stora skillnader mellan dyra och billiga bostäder.

  – De billigaste bostäderna rör sig mer i pris än de dyraste, men i det stora hela är geografin viktigare. Vi ser även att femrummarna har rört sig mest procentuellt sett, säger Lars-Erik Ericson.

  Teresa Ahola

   
  Källa: Valueguard

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Boden – 100-åringen som sadlade om

  Norr Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

 • Bonnier utser hållbar utvecklingschef

  Rekrytering Bonnier Fastigheter utser Sara Björnberg som chef hållbar utveckling. Närmast kommer hon från rollen som marknadsområdeschef på bolaget. 

 • Christer Nilsson till Kungsledens styrelse

  Styrelse Kungsledens valberedning föreslår Christer Larsson som ny styrelseledamot. Han har en bakgrund i bland annat Skanska, och efterträder Liselotte Hjorth som avböjt omval. 

 • ANNONS
  • Främre Boländerna i Uppsala utvecklas

   Fastighetsmarknad Främre Boländerna i Uppsala ska utvecklas och bland annat ge plats åt 11 000 arbets- och mötesplatser. Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja detaljplanering av den första etappen för området.

  • Prime Livings kassa räcker en dryg månad

   Börs Prime Livings kassa räcker till slutet av mars som situationen ser ut i dagsläget. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen efter att har redovisat en rörelseförlust på över 400 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

 • Akademiska Hus säljer till SLU i Uppsala

  Transaktioner Akademiska Hus säljer nu en del av VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala. Köpare är SLU och affären uppgår till 355 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived