• “Sverige – sämst på det hyrda boendet”

  PUBLICERAD 2017-12-01 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 13:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det finns ingen annan jämförbar europeisk stad, förutom München i Tyskland, där det är svårare att hitta hyresrätter till rimliga priser än i Stockholmsregionen, vilket tyder på ett allvarligt systemfel. Det säger landstingsrådet Gustav Hemming (C).

  I fjol bräckte Stockholmsregionen för första gången RUFS-målet om att bygga nya bostäder då man färdigställde över 16 000 bostäder. Nu har siffran höjts till 22 000 bostäder per år fram till 2030, inte minst då antalet invånare väntas öka till 3,4 miljoner år 2050 – över en miljon mer än i dag.

  Landstingsrådet Gustav Hemming (C) tycker samtidigt att det är djupt oroande att Sverige ligger i botten jämfört med övriga jämförbara europeiska städer när det gäller att hitta en bostad. Jämförelsen i RUFS-rapporten visar att det bara är svårare att hitta en bostad München än i Stockholm.

  – Det är en allvarlig varning. Byggtakten har varit hög de senaste två åren. Men nu börjar marknaden visa tydliga tendenser på att det inte håller längre, vilket tyder på att det finns ett systemfel på den svenska bostadsmarknaden som måste lösas, säger han till Fastighetsnytt.

  Hur får vi en bättre fungerande hyresmarknad? Hur säkerställer vi att olika grupper har möjlighet att komma in på bostadsmarknaden? Hur kan vi reformera systemet för att bygga bostäder till rimliga priser? Hur stödjer vi de svagaste grupperna? Det är några frågor Hemming ställer.

  – Bostadsministern och riksdagspartierna måste våga ta sig an utmaningarna på bostadsmarknaden. Jag vill inte säga att det inte görs något, men vet samtidigt att situationen skrämmer iväg stora, snabbväxande företag som Spotify och Klarna som inte kan stanna i Stockholmsregionen om det inte finns bostäder.

  Det är omöjligt för många företag att hitta bostäder för sina anställda. Det är nämligen inte alls självklart att ens en anställd som har ett välbetalt jobb och flyttar till Stockholm från Storbritannien, Norge eller Pakistan direkt vill köpa en bostadsrätt för fem miljoner kronor och ta den risken som ligger i det, menar Hemming.

  – Det här gör det svårare för bolagen att rekrytera de personer som behövs mest. I andra änden av skalan har vi alla som redan arbetar i Stockholm, men har långa restider eftersom de inte har råd att bo i staden.

  Föreslår du att man ska bygga fler billiga hyreslägenheter i city?
  – Jag föreslår att man ska reformera hyressättningssystemet. Jag tycker inte att man över en natt ska gå över till marknadshyror, men tycker att man ska öppna upp nya bostäder för det.

  Han efterfrågar även modeller för att ytterligare främja andrahandsuthyrning och ägarlägenheter och tycker att Sverige måste bli bättre på att stödja unga och andra personer med låga inkomster för att de också ska få chansen att komma in på bostadsmarknaden.

  – Norge och Storbritannien jobbar med att stödja subventionerade lån och förmånligt bostadssparande som gör det enklare för människor att äga en bostad. Man kan även titta på social housing och bostadsavdrag för grupper med låga inkomster.

  Många är kritiska mot social housing, men du är alltså öppen för den lösningen?
  – Jag är ingen nationell politiker och det är egentligen riksdagens ansvar. Jag kan bara konstatera att något måste göras och att vi behöver en fungerande hyresmarknad i Stockholm. Det är jag helt övertygad om när jag tittar på utvecklingen.

  Marknadshyror, som nämndes tidigare, har enligt vissa dock tendens att dra upp hyresnivåerna ytterligare och frågan är om det är rätt väg att gå i en tid då många redan går på knäna. Gustav Hemming säger att det kanske inte löser alla problem, men att det kan vara en möjligt dellösning som gör att Stockholm inte förlorar stora viktiga bolag som Spotify.

  – Jag säger inte att vi ska införa marknadshyror på hela beståndet, men där det behövs. Sedan krävs det annat för att lösa problem som låginkomsttagare möter, som bostadsbrist, trångboddheten och långa resvägar.

  Han påpekar att stora delar av beståndet redan består av bostäder som påverkas av marknadsvärdet i större utsträckning och det är dagens andrahandsmarknad som har väldigt höga hyror.

  – Det beror på det snäva utbudet och att handeln ofta sker illegalt, vilket också pekar på ett systemfel.

  Tanken med hyresrätten är att ju det ska både vara lätt att flytta in och lätt att flytta ut, men det har blivit allt svårare eftersom antalet hyresrätter har minskat markant i Stockholmsregionen.

  – Inget av det stämmer med dagens hyresmarknad. Man kan inte hitta en bostad fort och det är dumt att flytta ut om man väl hittat en, med tanke på att en hyresrätt har ett så högt andrahandsvärde.

  Det bromsar rörligheten på marknaden. Gustav Hemming ser inte det här som en höger eller vänsterpolitisk fråga, utan tycker snarare att det handlar om att värna om hyresrätten.

  – Om man inte gör det så kommer det att fortsätta att vara mindre attraktivt att bygga hyresrätter jämfört med bostadsrätter och vi vill ju ha olika upplåtelseformer och en social blandning. Bostadsministern och riksdagspartierna måste lösa frågan.

  Teresa Ahola

  6 kommentarer

  1. Nils Löfgren 2017-12-20

   Det är många “marknadsliberaler” som har en åsikt om hur kostnads- och prisbildningen fungerar på bostadsmarknaden. Vi går tillbaka till början av 80-talet och avregleringen av finansmarknaden som innebar att man gav sedelpressen till bankerna. Vad de nu gjort är att expandera penningmängden riktat mot bostadssektorn – en artificiell köpkraft – med höga priser FÖLJT av höga produktionskostnader. Dessa kostnader har alltså följt inflationen på fasta tillgångar = dyrare att bygga i relation till den övriga ekonomin. Marknadshyror skulle bara spä på den onda spiralen ytterligare med högre priser och högre kostnader att bygga som följd. Sen är det väl rationellt för kapitalet att hålla på byggbar mark så länge priserna fortsätter gå upp framför att bygga. Det finns mer låsningar inom för marknadens rationalitet än vad hyressättningsystemet skapar.

   Reply

   • Nils Löfgren 2017-12-20

    Tanken med att marknadshyror fixar biffen är att marknadshyror (högre hyror som återspeglar obalansen mellan utbud och efterfrågan) skapar starkare incitament att bygga bostäder. Men ni som tror på marknaden borde veta hur den fungerar. Högre priser gör att kostnaderna ökar. Byggaren, markägaren, byggherren osv. kan då ta ut högre priser vilket äter upp de förväntade incitamentet att bygga från början. Vad vi nu ser är en pris- och kostnadsutveckling driven av människors desperation (inte preferenser) och obegränsad tillgång till krediter med låga räntor. DET har skapat situationen, inte bruksvärdessystemet. Obalansen handlar om att den som köpt sin lägenhet har haft en helt annan tillgång till finansiering än den som hyr, vilket har konkurrerat ut hyresrätten. Hade bankerna inte haft möjlighet till obegränsad utlåning hade vi inte haft detta läge.

    Reply

  2. Jonas D 2017-12-06

   Men snälla nån… Det är väl uppenbart, precis av samma anledning som att det var mjölkbrist i Sovjet, bilbrist i DDR och köttbrist på Kuba. På en socialistiskt marknad där staten bestämmer priset kommer efterfrågan och utbud aldrig att mötas. Så fungerar den svenska hyresmarknaden för bostäder, i resten av eurpoa är det annorlunda. Men eftersom svenskarna är ena självgoda ena, så fattar de inte detta.

   Reply

   • Ekonomen 2017-12-08

    Bra talat! I det socialistiska Sverige tror man att man kan lösa problemet med ytterligare subventioner. Men man flyttar bara omkring problemen. Den största subventionen som vi givit marknaden är den låga räntan. Det fungerade några år med påföljden att priserna skenade. Nu måste vi hitta nya sätt att subventionera marknaden. Då föreslås bidrag till unga, eller skattebefrielse för nyanlända. Till slut ramlar korthuset Sverige ihop.

    Reply

  3. Mikael Bladlund 2017-12-04

   Det finna ett lättare sätt: Slopa bostadskön och börja lotta ut hyresrätter i stället – i alla fall en del av utbudet. Det skulle ge alla en likvärdig chans och dessutom sänka värdet på svarta hyreskontrakt.

   Reply

  4. Hans-Åke Palmgren 2017-12-01

   Man kan notera att andelen som svarar att det är lätt att hitta en bostad till acceptabelt pris har minskat sedan 2009 i Stockholm, men också att andelen 2015 inte skiljer sig särskilt mycket mellan Dublin, Berlin, Amsterdam, Köpenhamn, Helsingfors och Stockholm. Alltså i sex av nio städer. Något bättre i Oslo. Sedan är frågan om vad acceptabelt pris är, i Oslo, Helsingfors eller Berlin?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived