+
 • Strandade förhandlingar i Stockholm

  PUBLICERAD 2017-12-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-12-08 15:50

  Textstorlek

  Dela med andra

  Årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm har strandat. HGF lämnade på fredagen förhandlingarna efter att parterna inte kunnat mötas.

  Fastighetsägarna yrkade från början på en höjning på 3,5 procent, men landade i ett slutbud på 2,5. Hyresgästföreningen stannade på 1 procent.

  – Den allmänna uppfattningen om de årliga hyresförhandlingarna är att de fungerar ungefär som avtalsförhandlingarna på arbetsmarknaden, det vill säga mellan två jämbördiga parter. Men så är det inte. Dessa förhandlingar lever i ett laglöst tillstånd, och ger all makt åt den part som vinner på att förhandlingarna brakar samman eftersom det då inte blir någon hyreshöjning. Idag finns det inte någon instans som parterna kan vända sig till om de inte kommer överens, och fastighetsägarkollektivet är därför helt beroende av Hyresgästföreningens goda vilja. Den lyser tyvärr med sin frånvaro, säger Nathalie Brard, hyresmarknadschef hos Fastighetsägarna Stockholm.

  I och med att Hyresgästföreningen frånträtt ramavtalsförhandlingen, kommer förhandlingarna om den årliga hyresjusteringen att fortsätta mellan Hyresgästföreningen och enskilda fastighetsägare.

   

  – Det är så klart beklagligt och sorgligt att det ska behöva gå så långt, men det är svårt att komma överens när faktum är att de begär så mycket mer än alla andra, utan att visa på varför. Över 300 000 lägenheter i landet har fått sin hyra klar för 2018, vilket är fler än vid samma tid förra året. I de förhandlingsresultaten ligger snittet på 0,8 procent i höjning, säger Simon Safari ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

   

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Åre satsar på hela året

  Norr, Samhälle Åre är en kommun som vill växa inom alla delar. Tack vare ett framgångsrikt arbete har man lyckats få orten att vara mer en bara ett semestertillhåll under vinterhalvåret. Utmaningen  handlar om att få arbetskraft till kommunen – där spelar integrationsfrågan en viktig roll.

 • Goldbeck etablerar sig i Skandinavien

  Fastighetsmarknad Det tyska byggföretaget Goldbeck storsatsar på Skandinavien och har under året byggt upp en organisation i Sverige. Christoffer Bööj har utsetts till Branch Manager Scandinavia. 

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

 • ANNONS
 • Linda Schuur till Serneke

  Rekrytering Serneke rekryterar Linda Schuur som affärsutvecklare med ansvar för stadsbyggnad och arkitektur, en ny roll inom företaget. 

 • ANNONS
 • Välfärdens utmaning kräver arbetskraft

  Krönikor I USA har en majoritet av befolkningen inte haft någon reallöneökning på 30 år och i Storbritannien ligger reallönenivån på 96 procent av 2010 års nivå. Men ovanstående gäller inte Sverige, vi tillhör de EU-länder som haft högst reallöneökning efter finanskrisen, så varför är folk så frustrerade här?

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x