+
 • Nya förslag för statlig bostadsfinansiering

  PUBLICERAD 2017-12-20 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-12-20 15:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  På onsdagen tog bostadsminister Peter Eriksson emot ett betänkande om förbättrad bostadsfinansiering. Bland annat föreslås statliga topplån, statliga kreditgarantier och höjda schablonbelopp för produktionskostnad.

  Det var i januari som regeringen gav den särskilda utredaren Susann Bard i uppdrag att ta fram förslag som kan leda till bättre förutsättningar för långsiktig finansiering av ny- och ombyggnad av bostäder.

  – Regeringens vill att människor ska kunna bo och verka i hela Sverige. Idag har jag tagit emot flera intressanta förslag på hur vi kan underlätta finansieringen av bostadsbyggande på mindre orter. Här finns flera viktiga förslag som kan göra reell skillnad för landsbygden utan att det medför nya kostnader för staten, säger bostadsminister Peter Eriksson.

  Utredningen föreslår i sitt betänkande:
  • Kreditgarantier 2.0
  • Statliga marknadskompletterande topplån via Almi
  • Hyresförlustgaranti vid osäkerhet om framtida efterfrågan
  • Startbidrag till byggemenskaper
  • Översyn av K3-reglerna
  • Tidigarelagt investeringsstöd

  Allmännyttans branschorganisation SABO menar att förslagen inte kommer att ge några stora effekter på bostadsbyggandet. De välkomnar dock de höjda schablonbeloppen i syfte att parera de höga byggpriserna. Beloppet föreslås höjas från 16 000 till 22 000 kronor per kvadratmeter boarea.

  Utredningen föreslår även att en viss del av investeringsstödet till nyproduktion av hyresrätter betalas ut i förskott och vill att Boverket utreder hur stor del det bör vara.

  – Jag hoppas att det blir en betydande del så att osäkerheten för våra medlemsföretag som bygger med investeringsstöd kan minska. Därmed kan investeringsstödet bidra till en finansiering under byggskedet, säger Susanna Höglund, chef ekonomi och juridik på SABO.

  Även Hyresgästföreningen är skeptisk till förslagen som läggs fram.

  – Finansieringen är den mest avgörande komponenten i bostadsbyggandet. I 25 år har vi haft en finansieringsmodell som främst vilar på hushållens och företagens egna medel, med privata banker som kreditgivare. Resultatet av det är nedslående. Det har byggts alldeles för lite över tidoch den privata skuldsättningen har skenat. Därför var utredningens arbete viktigt. Tyvärr har den helt missat målet, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

  Man är särskilt kritisk till att räntan på topplånen och kreditgarantierna ska sättas marknadsmässigt, enligt förslaget.

  – Här väljer utredningen att kasta bort ett gyllene tillfälle att få till ett stabilt byggande över tid. När konjunkturen vänder kommer byggandet att stanna av och då är det helt avgörande att staten kan bistå med billiga lån för att upprätthålla byggtakten. Om räntan istället sätts på marknadens villkor så kommer inte mycket att hända. Det blir ett slag i luften, säger Martin Hofverberg.

  Utredningen kommer under nästa år att skickas ut på remiss.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Boden – 100-åringen som sadlade om

  Norr Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

 • Bonnier utser hållbar utvecklingschef

  Rekrytering Bonnier Fastigheter utser Sara Björnberg som chef hållbar utveckling. Närmast kommer hon från rollen som marknadsområdeschef på bolaget. 

 • Christer Nilsson till Kungsledens styrelse

  Styrelse Kungsledens valberedning föreslår Christer Larsson som ny styrelseledamot. Han har en bakgrund i bland annat Skanska, och efterträder Liselotte Hjorth som avböjt omval. 

 • ANNONS
  • Främre Boländerna i Uppsala utvecklas

   Fastighetsmarknad Främre Boländerna i Uppsala ska utvecklas och bland annat ge plats åt 11 000 arbets- och mötesplatser. Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja detaljplanering av den första etappen för området.

  • Prime Livings kassa räcker en dryg månad

   Börs Prime Livings kassa räcker till slutet av mars som situationen ser ut i dagsläget. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen efter att har redovisat en rörelseförlust på över 400 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

 • Akademiska Hus säljer till SLU i Uppsala

  Transaktioner Akademiska Hus säljer nu en del av VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala. Köpare är SLU och affären uppgår till 355 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived