+
 • Nya förslag för statlig bostadsfinansiering

  PUBLICERAD 2017-12-20 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-12-20 15:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  På onsdagen tog bostadsminister Peter Eriksson emot ett betänkande om förbättrad bostadsfinansiering. Bland annat föreslås statliga topplån, statliga kreditgarantier och höjda schablonbelopp för produktionskostnad.

  Det var i januari som regeringen gav den särskilda utredaren Susann Bard i uppdrag att ta fram förslag som kan leda till bättre förutsättningar för långsiktig finansiering av ny- och ombyggnad av bostäder.

  – Regeringens vill att människor ska kunna bo och verka i hela Sverige. Idag har jag tagit emot flera intressanta förslag på hur vi kan underlätta finansieringen av bostadsbyggande på mindre orter. Här finns flera viktiga förslag som kan göra reell skillnad för landsbygden utan att det medför nya kostnader för staten, säger bostadsminister Peter Eriksson.

  Utredningen föreslår i sitt betänkande:
  • Kreditgarantier 2.0
  • Statliga marknadskompletterande topplån via Almi
  • Hyresförlustgaranti vid osäkerhet om framtida efterfrågan
  • Startbidrag till byggemenskaper
  • Översyn av K3-reglerna
  • Tidigarelagt investeringsstöd

  Allmännyttans branschorganisation SABO menar att förslagen inte kommer att ge några stora effekter på bostadsbyggandet. De välkomnar dock de höjda schablonbeloppen i syfte att parera de höga byggpriserna. Beloppet föreslås höjas från 16 000 till 22 000 kronor per kvadratmeter boarea.

  Utredningen föreslår även att en viss del av investeringsstödet till nyproduktion av hyresrätter betalas ut i förskott och vill att Boverket utreder hur stor del det bör vara.

  – Jag hoppas att det blir en betydande del så att osäkerheten för våra medlemsföretag som bygger med investeringsstöd kan minska. Därmed kan investeringsstödet bidra till en finansiering under byggskedet, säger Susanna Höglund, chef ekonomi och juridik på SABO.

  Även Hyresgästföreningen är skeptisk till förslagen som läggs fram.

  – Finansieringen är den mest avgörande komponenten i bostadsbyggandet. I 25 år har vi haft en finansieringsmodell som främst vilar på hushållens och företagens egna medel, med privata banker som kreditgivare. Resultatet av det är nedslående. Det har byggts alldeles för lite över tidoch den privata skuldsättningen har skenat. Därför var utredningens arbete viktigt. Tyvärr har den helt missat målet, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

  Man är särskilt kritisk till att räntan på topplånen och kreditgarantierna ska sättas marknadsmässigt, enligt förslaget.

  – Här väljer utredningen att kasta bort ett gyllene tillfälle att få till ett stabilt byggande över tid. När konjunkturen vänder kommer byggandet att stanna av och då är det helt avgörande att staten kan bistå med billiga lån för att upprätthålla byggtakten. Om räntan istället sätts på marknadens villkor så kommer inte mycket att hända. Det blir ett slag i luften, säger Martin Hofverberg.

  Utredningen kommer under nästa år att skickas ut på remiss.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stabilt framåt för samhällsbyggaren

  Fastighetsmarknad Offentliga hyresgäster och stabilt kassaflöde kombinerat med den demografiska utvecklingen har lockat fler och fler investerare till segmentet samhällsfastigheter. Men behoven växer och Nils Styf, vd för Hemsö, tror att kommunerna kan få det jobbigt framöver när de måste växla upp inom skola, vård och omsorg.

 • Ledningsförändringar hos Castellum

  Fastighetsmarknad Castellum gör om i strukturen och bildar tre nya enheter inom kontor och logistik, vilket också medför förändringar i koncernledningen. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

 • ANNONS
  • Grönt ljus för Pembrokes nybygge

   Nyheter Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad har antagit detaljplanen för Hästen 21, vilket innebär att Pembrokes om/nybygge på 40 000 kvadratmeter i centrala Stockholm får grönt ljus. 

  • Viskaholm fullt uthyrd

   Uthyrning väst Nordea blir ny hyresgäst i Viskaholm i Borås och i samband med uthyrningen är fastigheten fullt uthyrd. Övriga hyresgäster inkluderar Riksbyggen, AB Bostäder i Borås, Ikkab, Bengt Dahlgren, Tengbom och Adwise Media. 

 • Agora säljer i Södertälje och Falköping

  Transaktioner Agora säljer en fastighet i Södertälje och tre fastigheter i Falköping. Försäljningarna sker till ett gemensamt underliggande fastighetsvärde om totalt 250 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • Eventuellt överens om trepartssamtal

  Fastighetsmarknad SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är överens om inriktningen för arbetet i de trepartssamtal som initierades i somras. Men avtalen är inte undertecknade ännu.

 • Väcker åtal mot Kindberg

  Norr, Nyheter Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå har på måndagen väckt åtal mot Östersund FK:s ordförande tillika före detta vd på Östersundshem, Daniel Kindberg. Åtalet gäller grov ekonomisk brottslighet. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived