+
 • Nya förslag för statlig bostadsfinansiering

  PUBLICERAD 2017-12-20 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-12-20 15:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  På onsdagen tog bostadsminister Peter Eriksson emot ett betänkande om förbättrad bostadsfinansiering. Bland annat föreslås statliga topplån, statliga kreditgarantier och höjda schablonbelopp för produktionskostnad.

  Det var i januari som regeringen gav den särskilda utredaren Susann Bard i uppdrag att ta fram förslag som kan leda till bättre förutsättningar för långsiktig finansiering av ny- och ombyggnad av bostäder.

  – Regeringens vill att människor ska kunna bo och verka i hela Sverige. Idag har jag tagit emot flera intressanta förslag på hur vi kan underlätta finansieringen av bostadsbyggande på mindre orter. Här finns flera viktiga förslag som kan göra reell skillnad för landsbygden utan att det medför nya kostnader för staten, säger bostadsminister Peter Eriksson.

  Utredningen föreslår i sitt betänkande:
  • Kreditgarantier 2.0
  • Statliga marknadskompletterande topplån via Almi
  • Hyresförlustgaranti vid osäkerhet om framtida efterfrågan
  • Startbidrag till byggemenskaper
  • Översyn av K3-reglerna
  • Tidigarelagt investeringsstöd

  Allmännyttans branschorganisation SABO menar att förslagen inte kommer att ge några stora effekter på bostadsbyggandet. De välkomnar dock de höjda schablonbeloppen i syfte att parera de höga byggpriserna. Beloppet föreslås höjas från 16 000 till 22 000 kronor per kvadratmeter boarea.

  Utredningen föreslår även att en viss del av investeringsstödet till nyproduktion av hyresrätter betalas ut i förskott och vill att Boverket utreder hur stor del det bör vara.

  – Jag hoppas att det blir en betydande del så att osäkerheten för våra medlemsföretag som bygger med investeringsstöd kan minska. Därmed kan investeringsstödet bidra till en finansiering under byggskedet, säger Susanna Höglund, chef ekonomi och juridik på SABO.

  Även Hyresgästföreningen är skeptisk till förslagen som läggs fram.

  – Finansieringen är den mest avgörande komponenten i bostadsbyggandet. I 25 år har vi haft en finansieringsmodell som främst vilar på hushållens och företagens egna medel, med privata banker som kreditgivare. Resultatet av det är nedslående. Det har byggts alldeles för lite över tidoch den privata skuldsättningen har skenat. Därför var utredningens arbete viktigt. Tyvärr har den helt missat målet, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

  Man är särskilt kritisk till att räntan på topplånen och kreditgarantierna ska sättas marknadsmässigt, enligt förslaget.

  – Här väljer utredningen att kasta bort ett gyllene tillfälle att få till ett stabilt byggande över tid. När konjunkturen vänder kommer byggandet att stanna av och då är det helt avgörande att staten kan bistå med billiga lån för att upprätthålla byggtakten. Om räntan istället sätts på marknadens villkor så kommer inte mycket att hända. Det blir ett slag i luften, säger Martin Hofverberg.

  Utredningen kommer under nästa år att skickas ut på remiss.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Åre satsar på hela året

  Norr, Samhälle Åre är en kommun som vill växa inom alla delar. Tack vare ett framgångsrikt arbete har man lyckats få orten att vara mer en bara ett semestertillhåll under vinterhalvåret. Utmaningen  handlar om att få arbetskraft till kommunen – där spelar integrationsfrågan en viktig roll.

 • Goldbeck etablerar sig i Skandinavien

  Fastighetsmarknad Det tyska byggföretaget Goldbeck storsatsar på Skandinavien och har under året byggt upp en organisation i Sverige. Christoffer Bööj har utsetts till Branch Manager Scandinavia. 

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

 • ANNONS
 • Linda Schuur till Serneke

  Rekrytering Serneke rekryterar Linda Schuur som affärsutvecklare med ansvar för stadsbyggnad och arkitektur, en ny roll inom företaget. 

 • ANNONS
 • Välfärdens utmaning kräver arbetskraft

  Krönikor I USA har en majoritet av befolkningen inte haft någon reallöneökning på 30 år och i Storbritannien ligger reallönenivån på 96 procent av 2010 års nivå. Men ovanstående gäller inte Sverige, vi tillhör de EU-länder som haft högst reallöneökning efter finanskrisen, så varför är folk så frustrerade här?

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x