• Landstinget säljer sjukhus i Stockholm

  PUBLICERAD 2017-12-12 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2017-12-12 13:46

  Textstorlek

  Dela med andra

  Landstinget planerar att sälja flertalet sjukhusfastigheter i Stockholm, rapporterar Mitt i. Ett beslut som uppskattas kunna dra in miljardbelopp till landstinget men som även mötts av hård kritik. De fem främsta sjukhusområdena det rör sig om är Karolinska i Solna, Sabbatsberg, S:t Eriks ögonsjukhus, Jakobsbergs sjukhus och Bromma sjukhus.

  – Det enda vi i nuläget kan bedöma är gamla Karolinska som vi förmodar kommer att landa på runt 8-10 miljarder. De övriga beror helt och hållet på exploateringsgraden, men det handlar om åtskilliga miljarder, säger Paul Lindquist (M), fastighetslandstingsråd till Mitt i.

  Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställer sig skeptiska till delar av beslutet. Håkan Jörnehed (V) kritiserar anseendet att Jakobsbergs sjukhus är nedgånget och menar att fastigheten fortfarande är i gott skick, utan behov av att rustas upp av en privat vårdinrättning.

  Tomas Eriksson (MP) ser istället behovet av att sälja S:t Eriks ögonsjukhus för att göra plats till bostäder men uppmärksammar att det funnits stor osäkerhet i valet av köpare för Bromma Sjukhus.

  Dessutom är han kritisk till behovet av att sälja fastigheterna och föreslår en alternativ lösning.

  – Det är klart att det är bra att få in pengar. Men om de som köper fastigheterna ändå kommer att bedriva vård där är det bättre att vi hyr ut lokalerna till dem, då har vi fortfarande kontroll över dem, säger Tomas Eriksson.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived