• Varbergs nya stadsdel ut på samråd

  PUBLICERAD 2017-11-07 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-12-18 12:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  LÄS MER

  Rubrik

  TAGGAR

  Den halländska kuststaden Varbergs nya stadsdel Västerport börjar ta form. Planerna för stadsdelen, med cirka 2 500 nya bostäder, går nu ut på samråd.

  – Det ska bli väldigt spännande att se vad Varbergsbor och remissinstanser tycker, säger stadsbyggnadsarkitekt Sten Hedelin som lett arbetet med planprogrammet. Vi tycker själva att vi har fått fram ett gott förslag som visar former och förutsättningar för att kunna skapa en levande och attraktiv blandstad.

  Planerna på en ny stadsdel vid havet har funnits länge i Varberg. Redan på 80-talet började man prata om att flytta järnvägen och ta ned den under jord, men först 2012 fick man grönt ljus från regeringen. Ett så kallat tillåtlighetsbeslut fattades, vilket innebar att man kunde börja jobba på allvar.

  I och med nedgrävningen av järnvägen frigörs stora ytor mark där rälsen går idag, och när den stora industrihamnen flyttas öppnas nästan en halv miljon kvadratmeter tom yta.

  Samrådstiden varar till och med den 31 december 2017. Byggstarten beräknas till år 2020.

  Redaktionen

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived