• Utredare: Fängelse för svartkontrakt

  PUBLICERAD 2017-11-07 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-11-09 14:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Höj straffet för oskäliga andrahandshyror och svartkontrakt på hyresmarknaden. Det föreslår utredaren Jan Josefsson i ett betänkande om svarthandeln på hyresmarknaden som lämnades till regeringen på tisdagen.

  Regeringen beslutade den 2 februari att tillsätta en särskild utredare, Jan Josefsson, hovrättsråd i Göta hovrätt, för att ta fram åtgärder som motverkar olaglig handel med hyresrätter. På tisdagen hölls en presskonferens på Rosenbad där han presenterade betänkandet “Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning” (SOU 2017:86) för biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

  – Regeringen har känt en oro för att svarthandeln har ökat och vi vill komma till rätta med detta. Vi vill inte ha någon svarthandel med hyreslägenheter eller oskäliga andrahandshyror och därför välkomnar jag utredningens förslag. Efter remissrundan får vi se hur vi går vidare med regeringens förslag, säger hon till Fastighetsnytt.

  För att motverka otillåtna köp av hyresrätter föreslår utredaren att byten enbart får ske mellan hyresrätter och först efter att hyresgästen har bott minst ett år i lägenheten. Utredaren föreslår även att boende med svartkontrakt bör mista sin lägenhet med omedelbar verkan och få upp till fyra års fängelse.

  – Vi har försökt kartlägga handeln av hyreskontrakt. Det är svårt för varken köpare eller säljare vill berätta om handeln. Det finns ingen statistik och få ärenden går till polis och åklagare, säger Jan Josefsson till Fastighetsnytt.

  Han föreslår även att det ska bli olagligt att hyra ut en lägenhet i andra hand för egen vinning. Hyran bör vara samma som i förstahandskontraktet.

  – Om man hyr ut en möblerad lägenhet får man ta ut max 10 procent extra i månaden.

  Förslagen ska nu ut på remiss och lagändringarna föreslås träda i kraft 2019.

  Teresa Ahola 

  Konsekvenser av förslagen: 

  • Den illegala handeln begränsas.
  • Nivån på andrahandsuthyrningen sjunker.
  • Otillåten uthyrning begränsas.
  • Omsättningen av förstahandskontrakt ökar.
  • Fler bor med trygga förstahandskontrakt med skälig hyra.

  Källa: SOU 2017:86

   

  2 kommentarer

  1. FS 2017-11-08

   Det är urdumt att göra något strängare på detta vis när situationen är mer komplicerad än det lilla utredningen kommit fram till.
   Lösningen kan omöjligen vara att en tight marknad görs tightare…som att dra hårt i ändarna på en knut i hopp om att den lossnar

   Reply

  2. Ekonomen 2017-11-08

   Allt bottnar ju i att hyresrätten är felprissatt. Det finns en skillnad i mellan vad hyresgästen är villig att betala och vad det kostar att hyra en lägenhet. Så länge som vi fortsätter att ha en reglerad hyresmarknad så kommer vi att få leva med dessa problem.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Åre satsar på hela året

  Norr, Samhälle Åre är en kommun som vill växa inom alla delar. Tack vare ett framgångsrikt arbete har man lyckats få orten att vara mer en bara ett semestertillhåll under vinterhalvåret. Utmaningen  handlar om att få arbetskraft till kommunen – där spelar integrationsfrågan en viktig roll.

 • Goldbeck etablerar sig i Skandinavien

  Fastighetsmarknad Det tyska byggföretaget Goldbeck storsatsar på Skandinavien och har under året byggt upp en organisation i Sverige. Christoffer Bööj har utsetts till Branch Manager Scandinavia. 

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

 • ANNONS
 • Linda Schuur till Serneke

  Rekrytering Serneke rekryterar Linda Schuur som affärsutvecklare med ansvar för stadsbyggnad och arkitektur, en ny roll inom företaget. 

 • ANNONS
 • Välfärdens utmaning kräver arbetskraft

  Krönikor I USA har en majoritet av befolkningen inte haft någon reallöneökning på 30 år och i Storbritannien ligger reallönenivån på 96 procent av 2010 års nivå. Men ovanstående gäller inte Sverige, vi tillhör de EU-länder som haft högst reallöneökning efter finanskrisen, så varför är folk så frustrerade här?

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived