• Utredare: Fängelse för svartkontrakt

  PUBLICERAD 2017-11-07 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-11-09 14:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Höj straffet för oskäliga andrahandshyror och svartkontrakt på hyresmarknaden. Det föreslår utredaren Jan Josefsson i ett betänkande om svarthandeln på hyresmarknaden som lämnades till regeringen på tisdagen.

  Regeringen beslutade den 2 februari att tillsätta en särskild utredare, Jan Josefsson, hovrättsråd i Göta hovrätt, för att ta fram åtgärder som motverkar olaglig handel med hyresrätter. På tisdagen hölls en presskonferens på Rosenbad där han presenterade betänkandet “Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning” (SOU 2017:86) för biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

  – Regeringen har känt en oro för att svarthandeln har ökat och vi vill komma till rätta med detta. Vi vill inte ha någon svarthandel med hyreslägenheter eller oskäliga andrahandshyror och därför välkomnar jag utredningens förslag. Efter remissrundan får vi se hur vi går vidare med regeringens förslag, säger hon till Fastighetsnytt.

  För att motverka otillåtna köp av hyresrätter föreslår utredaren att byten enbart får ske mellan hyresrätter och först efter att hyresgästen har bott minst ett år i lägenheten. Utredaren föreslår även att boende med svartkontrakt bör mista sin lägenhet med omedelbar verkan och få upp till fyra års fängelse.

  – Vi har försökt kartlägga handeln av hyreskontrakt. Det är svårt för varken köpare eller säljare vill berätta om handeln. Det finns ingen statistik och få ärenden går till polis och åklagare, säger Jan Josefsson till Fastighetsnytt.

  Han föreslår även att det ska bli olagligt att hyra ut en lägenhet i andra hand för egen vinning. Hyran bör vara samma som i förstahandskontraktet.

  – Om man hyr ut en möblerad lägenhet får man ta ut max 10 procent extra i månaden.

  Förslagen ska nu ut på remiss och lagändringarna föreslås träda i kraft 2019.

  Teresa Ahola 

  Konsekvenser av förslagen: 

  • Den illegala handeln begränsas.
  • Nivån på andrahandsuthyrningen sjunker.
  • Otillåten uthyrning begränsas.
  • Omsättningen av förstahandskontrakt ökar.
  • Fler bor med trygga förstahandskontrakt med skälig hyra.

  Källa: SOU 2017:86

   

  2 kommentarer

  1. FS 2017-11-08

   Det är urdumt att göra något strängare på detta vis när situationen är mer komplicerad än det lilla utredningen kommit fram till.
   Lösningen kan omöjligen vara att en tight marknad görs tightare…som att dra hårt i ändarna på en knut i hopp om att den lossnar

   Reply

  2. Ekonomen 2017-11-08

   Allt bottnar ju i att hyresrätten är felprissatt. Det finns en skillnad i mellan vad hyresgästen är villig att betala och vad det kostar att hyra en lägenhet. Så länge som vi fortsätter att ha en reglerad hyresmarknad så kommer vi att få leva med dessa problem.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Boden – 100-åringen som sadlade om

  Norr Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

 • Bonnier utser hållbar utvecklingschef

  Rekrytering Bonnier Fastigheter utser Sara Björnberg som chef hållbar utveckling. Närmast kommer hon från rollen som marknadsområdeschef på bolaget. 

 • Christer Nilsson till Kungsledens styrelse

  Styrelse Kungsledens valberedning föreslår Christer Larsson som ny styrelseledamot. Han har en bakgrund i bland annat Skanska, och efterträder Liselotte Hjorth som avböjt omval. 

 • ANNONS
  • Främre Boländerna i Uppsala utvecklas

   Fastighetsmarknad Främre Boländerna i Uppsala ska utvecklas och bland annat ge plats åt 11 000 arbets- och mötesplatser. Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja detaljplanering av den första etappen för området.

  • Prime Livings kassa räcker en dryg månad

   Börs Prime Livings kassa räcker till slutet av mars som situationen ser ut i dagsläget. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen efter att har redovisat en rörelseförlust på över 400 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

 • Akademiska Hus säljer till SLU i Uppsala

  Transaktioner Akademiska Hus säljer nu en del av VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala. Köpare är SLU och affären uppgår till 355 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived