• Utredare: Fängelse för svartkontrakt

  PUBLICERAD 2017-11-07 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-11-09 14:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Höj straffet för oskäliga andrahandshyror och svartkontrakt på hyresmarknaden. Det föreslår utredaren Jan Josefsson i ett betänkande om svarthandeln på hyresmarknaden som lämnades till regeringen på tisdagen.

  Regeringen beslutade den 2 februari att tillsätta en särskild utredare, Jan Josefsson, hovrättsråd i Göta hovrätt, för att ta fram åtgärder som motverkar olaglig handel med hyresrätter. På tisdagen hölls en presskonferens på Rosenbad där han presenterade betänkandet “Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning” (SOU 2017:86) för biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

  – Regeringen har känt en oro för att svarthandeln har ökat och vi vill komma till rätta med detta. Vi vill inte ha någon svarthandel med hyreslägenheter eller oskäliga andrahandshyror och därför välkomnar jag utredningens förslag. Efter remissrundan får vi se hur vi går vidare med regeringens förslag, säger hon till Fastighetsnytt.

  För att motverka otillåtna köp av hyresrätter föreslår utredaren att byten enbart får ske mellan hyresrätter och först efter att hyresgästen har bott minst ett år i lägenheten. Utredaren föreslår även att boende med svartkontrakt bör mista sin lägenhet med omedelbar verkan och få upp till fyra års fängelse.

  – Vi har försökt kartlägga handeln av hyreskontrakt. Det är svårt för varken köpare eller säljare vill berätta om handeln. Det finns ingen statistik och få ärenden går till polis och åklagare, säger Jan Josefsson till Fastighetsnytt.

  Han föreslår även att det ska bli olagligt att hyra ut en lägenhet i andra hand för egen vinning. Hyran bör vara samma som i förstahandskontraktet.

  – Om man hyr ut en möblerad lägenhet får man ta ut max 10 procent extra i månaden.

  Förslagen ska nu ut på remiss och lagändringarna föreslås träda i kraft 2019.

  Teresa Ahola 

  Konsekvenser av förslagen: 

  • Den illegala handeln begränsas.
  • Nivån på andrahandsuthyrningen sjunker.
  • Otillåten uthyrning begränsas.
  • Omsättningen av förstahandskontrakt ökar.
  • Fler bor med trygga förstahandskontrakt med skälig hyra.

  Källa: SOU 2017:86

   

  2 kommentarer

  1. FS 2017-11-08

   Det är urdumt att göra något strängare på detta vis när situationen är mer komplicerad än det lilla utredningen kommit fram till.
   Lösningen kan omöjligen vara att en tight marknad görs tightare…som att dra hårt i ändarna på en knut i hopp om att den lossnar

   Reply

  2. Ekonomen 2017-11-08

   Allt bottnar ju i att hyresrätten är felprissatt. Det finns en skillnad i mellan vad hyresgästen är villig att betala och vad det kostar att hyra en lägenhet. Så länge som vi fortsätter att ha en reglerad hyresmarknad så kommer vi att få leva med dessa problem.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stabilt framåt för samhällsbyggaren

  Fastighetsmarknad Offentliga hyresgäster och stabilt kassaflöde kombinerat med den demografiska utvecklingen har lockat fler och fler investerare till segmentet samhällsfastigheter. Men behoven växer och Nils Styf, vd för Hemsö, tror att kommunerna kan få det jobbigt framöver när de måste växla upp inom skola, vård och omsorg.

 • Ledningsförändringar hos Castellum

  Fastighetsmarknad Castellum gör om i strukturen och bildar tre nya enheter inom kontor och logistik, vilket också medför förändringar i koncernledningen. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

 • ANNONS
  • Grönt ljus för Pembrokes nybygge

   Nyheter Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad har antagit detaljplanen för Hästen 21, vilket innebär att Pembrokes om/nybygge på 40 000 kvadratmeter i centrala Stockholm får grönt ljus. 

  • Viskaholm fullt uthyrd

   Uthyrning väst Nordea blir ny hyresgäst i Viskaholm i Borås och i samband med uthyrningen är fastigheten fullt uthyrd. Övriga hyresgäster inkluderar Riksbyggen, AB Bostäder i Borås, Ikkab, Bengt Dahlgren, Tengbom och Adwise Media. 

 • Agora säljer i Södertälje och Falköping

  Transaktioner Agora säljer en fastighet i Södertälje och tre fastigheter i Falköping. Försäljningarna sker till ett gemensamt underliggande fastighetsvärde om totalt 250 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • Eventuellt överens om trepartssamtal

  Fastighetsmarknad SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är överens om inriktningen för arbetet i de trepartssamtal som initierades i somras. Men avtalen är inte undertecknade ännu.

 • Väcker åtal mot Kindberg

  Norr, Nyheter Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå har på måndagen väckt åtal mot Östersund FK:s ordförande tillika före detta vd på Östersundshem, Daniel Kindberg. Åtalet gäller grov ekonomisk brottslighet. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived