• “Möjliggör 40 000 bostäder till 2030”

  PUBLICERAD 2017-11-10 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-11-10 13:57

  Textstorlek

  Dela med andra

  Som Fastighetsnytt tidigare skrivit ska Bällstaradarn få en avlastande radar i Uppsala, för att möjliggöra bygget av upp mot 10 000 nya bostäder i Stockholmsområdet. På fredagen hölls en presskonferens där planerna presenterades ytterligare.

  Turerna kring radartornet i Bällsta har varit många. Grundfrågan ligger i att ”golfbollen” står i vägen för att bygga på höjden i många Stockholmsområden då det kontrollerat flygtrafiken till och från Stockholm under många år och därmed hindrat höga hus i Stockholmsområdet.

  Enligt bostadsminister Peter Eriksson blev han varse problemet ganska snart efter att han tillträtt.

  – Formellt sett så var det inte min fråga, men det var ett stort problem för mig om vi inte lyckas bygga ordentligt i Stockholm där vi har den största bristen av alla. Det har varit en riktig surdeg, eller det har i varje fall tagit väldigt lång tid från det att problemet uppdagades till att vi nått en lösning, säger han under en presskonferens på fredagen.

  Lösningen går ut på att regeringen avsätter 50 miljoner kronor i budgeten för flytten av radarn, eller snarare uppbyggnaden av en ny i Uppsala. Resten av kostnaden, cirka 13 miljoner kronor, står Luftfartsverket för.

  Även Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård har jobbat med frågan i princip sedan hon tillträdde efter förra valet.

  – I och med att den förra regeringen valde att lägga ner stationerna i Gottröra och Uppsala och bara rikta in sig på Bällsta, så innebar det att vi inte kan bygga såpass mycket som vi vill i Stockholm. Det nya beslutet innebär att vi kommer att kunna bygga högre hus, och mer hus, säger hon.

  Enligt Karin Wanngård rör det sig om 10 0000 bostäder fram till år 2020, men upp till hela 40 000 fram till 2030 – sett till Stockholm med omnejd – som möjliggörs tack vare flytten.

  Även Luftfartsverkets generaldirektör Ann Persson Grivas är nöjd.

  – Luftfartsverket kommer att kunna tillstyrka uppförandet av fler höga byggnader, eftersom vi är en remissinstans vad gäller bygglov.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

 • ANNONS
 • Martin Arkad lämnar Järntorget

  Uncategorized Efter sju år som vd på Järntorget lämnar Martin Arkad företaget efter ett gemensamt beslut med styrelsen. Bolagets CFO Anders Hellberg är utsedd till ställföreträdande vd och kliver nu in i rollen med omedelbar verkan. 

 • ANNONS
 • Ny centrumchef för Triangeln

  Handel, Rekrytering, Syd Vasakronan rekryterar Robert Felczak som ny centrumchef för Triangeln i Malmö. Robert kommer närmast från Steen & Strøm.

 • Atrium Ljungberg omorganiserar

  Rekrytering Atrium Ljungberg förändrar sin uthyrnings- och etableringsorganisation. Därmed skapas två nya roller där Charlotta Gustafsson blir etableringschef och Petter Klingofström blir Senior Leasing Advisor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived