• Kasper Salin 2017 till Skissernas Museum

  PUBLICERAD 2017-11-29 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-11-29 14:57

  Textstorlek

  Dela med andra

  Skissernas Museum i Lund tar hem årets Kasper Salin-pris. Arkitekterna Elding Oscarsson och beställaren Statens Fastighetsverk tog emot priset på Arkitekturgalan på tisdagskvällen.

  Museet stod klart första gången 1934, och har sedan dess byggts om och till flera gånger. Kasper Salin-priset går till det tillägg som öppnar museet mot omgivningen.

  – Vinnaren är ett slående exempel på rätt idé på rätt plats. Bortom frågor om stil och aktuella strömningar har projektet en arkitektoniskt helgjuten gestaltning, som löser den funktionella uppgiften effektivt. Den erbjuder också en serie nya rum som i sitt samspel med de äldre delarna lyfter upplevelsen av hela museet, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Bolle Tham.

  Skissernas museum i Lund mottar priset i konkurrens med Landamäreskolan i Länsmansgården i Göteborg, äldreboendet Trädgårdarna i Örebro och Bruksgården, en tillbyggd konsthall till ett huvudkontor i Höganäs.

  Juryns motivering lyser:

  ”En till synes enkel lösning i en känslig och mångbottnad situation. Med ett skickligt grepp låter den nya tillbyggnaden besökaren förstå hela Skissernas museums sammansatta struktur. I form av ett nutida tillägg i en beprövad arkitekturtradition skapas vackra och välkomnande rum som kan lyfta verksamheten till nya nivåer. Tätt samarbete mellan arkitekt och en ambitiös byggherre har resulterat i en precist och noggrant genomförd utbyggnad som stärker kopplingen till museets samlingar och omgivande parkrum.”

  Redaktionen

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived