+
Pernilla Johansson Foto: Roger_Nellsjö
 • Högt utbud påverkar priser mest

  PUBLICERAD 2017-11-27 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 13:14

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den snabba byggtakten har ökat utbudet av bostäder till försäljning och det påverkar bostadspriserna i storstadsregionerna allra mest, enligt den pejling som Sydsvenska Handelskammaren har gjort.

  Hur mår den svenska bostadsmarknaden? BostadStorstad är en återkommande bedömning av bostadsmarknaden som Sydsvenska Handelskammaren gör. De färska siffrorna visar att bostadspriserna har sjunkit i samtliga storstadslän det senaste kvartalet, vilket beror på att utbudet har ökat med 20–30 procent jämfört med förra året.

  – Priserna har sjunkit mest i Stockholm, men har även gått ner i Göteborg och Malmö enligt de senaste månadssiffrorna, säger Pernilla Johansson, chefekonom på Sydsvenska Handelskammaren, till Fastighetsnytt.

  Undersökningen pekar på ett fortsatt högt bostadsbyggande av flerbostadshus i samtliga storstadsregioner, medan antalet påbörjade villor har börjat minska. Nybyggnationen för hela året beräknas landa kring 30 000 nya lägenheter och 7 000 villor. I relation till inflyttning färdigställs en ny lägenhet per drygt två inflyttade i Stockholm, medan motsvarande siffra ligger på fyra inflyttade i Västra Götaland och Skåne.

  Utvecklingen i Skåne skiljer sig något jämfört med övriga storstadslän. Jämfört med 2016 är utbudet av bostadsrätter de senaste månaderna cirka 25 procent högre, men jämfört med 2014 är utbudet 25 procent lägre. Under de senaste tolv månaderna har Stor-Mal­mö dominerat byggandet av flerbostadshus i Skåne med cirka 75 procent av den totala byg­gaktiviteten.

  – Det finns ett uppdämt behov av bostäder, så det är förstås positivt att det byggs. Men man måste se till att bygga för alla målgrupper. Om man bara bygger nya, dyra lägenheter i jättebra lägen, så speglar det inte bostadsbristen bland mindre betalningsstarka grupper.

  Möjlig pyspunka i Sverige?
  Danmarks ekonomi drabbades hårt av finanskrisen och när priserna på den danska bostadsmarknaden föll valde många hushåll att dra ner på sin konsumtion, investeringarna föll och hela landets ekonomi påverkades. Samtidigt visar den danska erfarenheten att en dämpning på bostadsmarknaden inte behöver vara snabb och dramatisk, enligt rapporten. I Köpenhamnsregionen föll bostadspriserna varje kvartal i nästan tre år.

  – Ofta talar man om bubblor som spricker snabbt. Men i Danmark skedde prisnedgången över en period på tre år, alltså mer som en rejäl pyspunka, säger Pernilla Johansson.

  I den danska huvudstadsregionen föll priser­na med nästa 40 procent på ägarlägenheter och 30 procent på villor jämfört med toppen i slutet på 2006.

  – Det kan hända att utvecklingen i Sverige är inledningen av ett liknande prisfall som i Danmark, men just nu är vår slutsats att det snarare handlar om ett ökat utbud. Det finns något sunt i att priserna dämpas. Men om det däremot beror på att man har tagit på sig för stora lån och på så sätt har hamnat i en negativ spiral, så är det betydligt sämre.

  De svenska hushållens lån uppgick i oktober till totalt 3 763 miljarder kronor, vilket är en ökning med 267 miljarder jämfört med förra året, enligt Statistiska centralbyrån.

  Bostadspolitik, världskonjunktur, ränteavdrag och räntenivåer är viktiga faktorer som också påverkar prisutvecklingen, samt det skärpta amorteringskrav som Finansinspektionen föreslår för att tvinga högt belånade hushåll att betala av mer på sina bolån. Om förslaget godkänns innebär det att alla som tar bolån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten per år ska betala av 1 procent på lånet ovanpå det tidigare amorteringskravet.

  – Hushållen är högt belånade och ett skärpt amorteringskrav ses som ett verktyg för att dämpa prisökningen på marknaden, säger Pernilla Johansson.

  Hon tror inte att det finns en risk för att lägenheter kommer att stå tomma om färre har råd att betala så höga summor.

  – Jag tror inte att vi är i närheten av det ännu.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x