+
Illustration: Petter Furå.
 • Generationsskifte på gång i branschen

  PUBLICERAD 2017-11-01 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-11-03 08:50

  Artikeln kommer även att publiceras i Fastighetsnytt nummer 5, som utkommer på fredag. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det senaste året har flera stora bolag i branschen bytt ut personen i toppen när flera vd:ar som suttit länge på sin post av olika anledningar har slutat. På vilket sätt kommer branschen att påverkas av att nya, yngre förmågor tar plats?

  Det senaste året har varit något av ett rekordår vad gäller vd-byten. Johan Karlström, vd på Skanska, slutar, Christel Armstrong Darvik lämnar Stena Fastigheter och Ulrika Francke lämnar Tyréns – bara för att nämna ett fåtal.

  I en bransch som då och då anklagas för att vara seg vad gäller ny teknik och digitalisering börjar yngre förmågor att ta plats allt högre upp i leden. Medelåldern på de nya vd:ar som tagit över rodret på de bolag som är med i den här artikeln är 47 år – att jämföra med 59 på de som lämnar.

  Ett av de avhopp under året som fått kanske mest uppmärksamhet är Johan Karlströms besked att han lämnar Skanska efter över 10 år på posten vid nästa årsskifte. Han menar att det, även om det varit en ”fantastisk” tid, är dags för någon annan att ta över – även om det ännu inte är klart vem det blir.

  Vilken prägel har du satt på bolaget?
  – Skanska har under min tid som vd växt utvecklingsverksamheten till att bli en stabil, lönsam verksamhet som idag representerar hälften av bolagets värdeskapande. Jag är också nöjd med att Skanska idag är en aktiv samhällsbyggare och att vi gjort den resan samtidigt som vi har varit lönsamma.

  Vad ska du göra nu?
  – Det finns fortfarande mycket som engagerar och intresserar mig när det kommer till samhällsfrågor. Vad exakt det blir håller jag öppet, men jag vet att jag inte kommer att gå in i en ny operativ roll.

  Ytterligare en av dem som lämnat under året är HEBA Fastigheters Lennart Karlsson.

  ­– Jag har varit vd i HEBA i 10 år och innan dess vd i andra fastighetsbolag i 17 år. Jag fyller 63 år i december så det känns som det är rätt läge att ta en ny roll och inte vara lika operativ som tidigare, säger han.

  Under sin tid på bolaget har han satt sin prägel, enligt sig själv genom att stärka fokus på förvärv och projektutveckling.

  Patrik Emanuelsson, tidigare vd på landstingsbolaget Locum, tog i oktober över posten. Han fick jobbet efter att ha blivit kontaktad av ett rekryteringsbolag och tackade ja snabbt då Heba ”är ett av hans favoritbolag”.

  – Det första jag ska göra är att träffa personalen, titta på alla fastigheter och känna in kulturen. Det kommer väl vara det svåraste, den initiala frustrationen innan man har koll på allt – jag vill snabbt ha koll på läget.

  Under året meddelade även Monica von Schmalensee, sedan länge vd på arkitektbolaget White Arkitekter, att hon slutar. ”Det är som ett bra kalas, det är bäst att lämna när stämningen är på topp”, säger hon.

  – Jag har varit vd i sju år och år och tycker att jag har åstadkommit det jag önskat, så att skriva på för ytterligare tre år var för långt både för White och mig personligen.

  Hur har bolaget förändrats under din tid?
  Vi har vuxit under mina år som vd, vi är dubbelt så många som när jag tog över 2010. Då var vi 480, snart är vi 1000. Vi har positionerat oss väl runtom i landet där våra kontor fungerar som en intressant mötesplats för samtal och träffar.

  När Von Schmalensee nu lämnar och bland annat blir rådgivare åt Londons borgmästare tar Alexandra Hagen, fram till nu kontorschef på White i Malmö och med över 17 år i bolaget, över.

  Hur gick det till när du fick erbjudandet? Varför tackade du ja till jobbet?
  – På White är det ett utskott, som på uppdrag av företagets styrelse, arbetar med rekrytering av ny VD. De kontaktade mig, jag var på intervju och några veckor efter att deras rekryteringsprocess var klar fick jag frågan om jag var intresserad av jobbet som VD. Och självklart var jag det.

  Vad är det första du ska göra i din nya roll?
  – Jag tillträder min nya roll 1 januari 2018. Eftersom jag redan idag är verksam i bolaget ger det mig en unik möjlighet att använda hösten till att lyssna och lära känna alla delar av verksamheten. Att ta sig tid att lyssna och förstå menar jag är avgörande för att kunna fatta bra beslut och agera. Den mest utmanande uppgiften – som samtidigt är den mest spännande – är att arbeta i en tid med stora omvälvningar och förändringar i världen som direkt påverkar vår bransch.

  Även om den vanligaste anledningen till att vd:arna slutat är att de går i pension eller åtminstone trappar ned på olika sätt, finns de som lämnar av andra anledningar.

  En av dem är David Dahlgren, som lämnade rollen som vd på Amasten efter att han och styrelsen haft olika uppfattningar om hur bolagets strategi bäst implementeras, speciellt med fokus på hur fort bolaget ska prioritera en notering på Nasdaqs huvudlista.

  – Därmed landade styrelsen i slutsatsen att man vill ha en annan VD och det var logiskt även för mig under omständigheterna.

  Hur känns det?
  – Det känns bra att lämna ett väl fungerande bolag med god lönsamhet som är nästan 10 gånger större än när jag tillträdde för tre år sen. Däremot är det alltid tråkigt att lämna duktiga medarbetare, kontakten med aktieägare och en roll som har varit väldigt utvecklande och stimulerande. Ur förändring kommer dock alltid något nytt och spännande vilket jag ser fram emot.

  Vad ska du göra nu?
  – Jag arbetar primärt med att utveckla en egen verksamhet och har en del mindre uppdrag, även om jag inte utesluter nya operativa uppdrag som vd i andra bolag. Jag unnar mig att ta lite tid till eftertanke och att sammanfatta erfarenheterna från åren på Amasten och hur jag bäst kan utnyttja dem framåt. Så blir det lite mer tid för familjen, vänner och träning.

  Som efterträdare har Rikshems före detta, omsusade, vd Jan-Erik Höjvall plockats in – en rekrytering som får ses som undantaget som bekräftar regeln vad gäller generationsväxling. Höjvall säger att erbjudandet uppstod ”efter en diskussion” och att det inte var en planerad rekrytering.

  – Det första jag ska göra är att lära känna personal och fastighetsbestånd för att sedan lägga fram en affärsplan. Det är ett utvecklingsbart fastighetsbestånd som blir kul att arbeta med. Jag ser inga svårigheter då personalen är intresserad av att utvecklas och vill jobba mot framtida nya mål.

  Det är också svårt att skriva den här artikeln utan att nämna Erik Paulsson – som vid 75 års ålder och en evighet som svensk fastighetsmarknads högsta höns – meddelat att han lämnar sina uppdrag i Backahill, Wihlborgs, Fabege, Catena och Skistar.

  Gustaf Hermelin har fostrats in i branschen av Paulsson och när han lämnade rollen som vd i Catena (kvar som styrelseordförande) i våras spekulerar många i att han kommer att ta över efter Paulsson.

  Varför lämnade du Catena?
  – Det var ett bra tillfälle, bolaget befinner sig i en stark marknad och har både kompetens och kraft att dra nytta av detta. Det fanns dessutom hungriga medarbetare som ville framåt.

  En av dem han kan tänkas syfta på är Benny Thögersen, som tagit över som vd efter Hermelin.

  – Jag lärde känna Gustaf Hermelin för drygt fem år i samband med Catenas årliga event, Logistiktrender, där jag varit talare vid ett par tillfällen. Vi hade en hel del gemensamt vad gäller syn på logistik och marknad och pratade lite om hur vi kunde utmana existerande strukturer. Kände att vi fann varandra i detta. När Gustaf sedan ställde frågan om jag var intresserad av att hoppa på som vice VD för Catena kände jag detta som ett naturligt och spännande steg in i en angränsande värld. När frågan om VD-rollen kom på tal under slutet av förra året då jag samtidigt lärt känna resten av gänget så kändes det bara helt rätt, säger han.

  Hur kommer du att sätta din prägel på bolaget?
  – Bland annat genom att väva ihop funktionen i våra lager och terminaler med fokus på automation. Vi ska vara den parten i marknaden som hjälper våra kunder att driva deras affär vidare mot högt uppsatta mål.

  Maria Nordlander

  1 kommentarer

  1. Frida 2017-11-03

   Intressant reportage! För mig som ny i yrkeslivet är det härligt att kliva in i en bransch där nytänkande och utveckling ligger i fokus. Har endast en fundering och det är över illustrationen till denna artikel. Bilden upplevs illustrera den nya generationen och det kan här tolkas som om den nya generationen består av vita och kostymklädda personer (av utformningen på händerna att tolka, förmodligen män). Skulle vara enkelt att ge detta reportage en helt annan approach genom att välja en något mer normbrytande illustration.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived