+
Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen. Foto: FI.
 • FI föreslår skärpt amorteringskrav

  PUBLICERAD 2017-11-13 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-11-13 15:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Finansinspektionens styrelse har beslutat att myndigheten föreslår att amorteringskravet för nya bolånetagare med bolån som överstiger 4,5 gånger deras bruttoinkomst ska amortera ytterligare minst 1 procent utöver det befintliga amorteringskravet.

  Förslaget om skärpt amorteringskrav lämnas nu över till regeringen för godkännande, enligt ett pressmeddelande från FI, och väntas träda i kraft 1 mars 2018.

  – Vi har under lång tid byggt upp riskerna och känsligheten i systemet, därför vill vi bygga upp motståndskraft för hushållen och därmed för svensk ekonomi, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen under en presskonferens.

  Under samma presskonferens konstaterar chefsekonomen Henrik Braconier att man räknar med att 1 procent av alla bolånetagare omfattas av det skärpta kravet årligen. Man räknar med att nya bolånetagare kommer att ta på sig skulder som är 4 procent mindre än annars och köpa bostäder som är cirka 1,5 procent lägre i pris än utan kravet.

  I sin motivering för det skärpta amorteringskravet skriver Finansinspektionen att kravet utgör en mjuk gräns då man inte sätter ett tak för skuldkvoten.

  ”I stället innebär denna gräns att låntagare med hög skuldkvot måste lägga in en amortering i sin boendekalkyl. På samma sätt som det nuvarande amorteringskravet bör det skärpta kravet leda till att hushåll med höga skuldkvoter tar något mindre lån och köper något billigare bostäder. De som lånar över gränsen måste gradvis minska skulden och därmed den risk som skulden innebär,” skriver man.

  Vad gäller ett skuldkvotstak väljer myndigheten att inte införa ett sådant då det kan ha ogynnsamma bieffekter.

  ”Men faktum kvarstår att höga skuldkvoter kan vara ett problem för enskilda och för samhällsekonomin. I ett läge där det är ont om bostäder, räntorna är låga och priserna höga kan hus håll vara frestade att göra för stora åtaganden. Skuldkvoterna har också fortsatt att stiga. Det gör att obalanserna på kreditmarknaden riskerar att växa, vilket kan hota stabiliteten i samhällsekonomin och på finansmarknaderna. Det är en utveckling som behöver motverkas.”

  Enligt FI:s beräkningar kommer cirka 15 procent av nya bolånetagare att beröras av ett skärpt amorteringskrav, vilket man menar innebär att kravet inte medför någon dramatisk förändring, utan syftar på att bromsa upp den ökning av skuldkvoterna som pågått under flera års tid. Man menar vidare att lånemöjligheterna för hushåll med lägre inkomster inte begränsas då dessa naturligt fångas upp i de säkerhetsnät som bankerna redan har infört, noggranna kreditprövningar och skuldkvoter på 5 gånger inkomsten.

  ”Därför är det inte främst unga förstagångsköpare och pensionärer med  lägre inkomster som kommer att omfattas av det skärpta amorteringskravet. I stället är det i första hand hushåll med goda inkomster som berörs av kraven. Att banker sätter gränser för hur stora lån ett hushåll kan få, i förhållande till bostadens värde och hushållets inkomst, är självklart. Och att kraven och kreditprövningen skärpts under senare år är sunt,” skriver FI i sin motivering.

  Erik Thedéen säger under presskonferensen att man gärna ser flera åtgärder från andra håll än FI.

  – Vi har flera gånger återkommit till behovet av en samlad politik kring frågan. Det finns all anledning att se över delar av bostadspolitiken, främst de som har kopplingar till finansiell stabilitet och skattesystem som uppmuntrar till hög skuldsättning – då tänker jag främst på ränteavdragen. Än så länge verkar det långt till några förslag, och vi kan inte sitta och vänta utan vi har ett uppdrag att agera när obalanser byggs upp. Det är dock viktigt att behålla proportionerna i detta, det är en relativt mild åtgärd men som i en stigande marknad begränsar mer – åtgärden har en stabiliserande effekt.

  Under tiden innan förslaget lades fram på måndagen så har olika medier diskuterat huruvida Erik Thedéen kommer att avgå om regeringen säger nej till förslaget.

  – Om regeringen säger nej så innebär det att vi tillämpar ramverk – då blir det inget krav. Det här har blivit alldeles för stort personfokus. Men låt mig vara tydlig regeringen säger nej så kommer jag inte att avgå.

  Till Aftonbladet säger finansmarknadsminister Per Bolund att han inte vill ge något datum om när regeringen kan ge besked, men att arbetet “ska ske skyndsamt”.

  – Vi kommer att göra en analys av förslaget i regeringskansliet. Vi kommer att göra det så skyndsamt som är möjligt, många vill ha svar och vi kommer att jobba intensivt med det, säger Per Bolund.

  Till TT tillägger han att det som slår hårdast mot låginkomsttagare är fortsatt stigande bostadspriser och att förslaget ur det perspektivet borde ha positiva prisdämpande effekter.

  – Signalerna från Finansinspektionen (FI) har varit tydliga om att man står fast vid att införa ett skärpt amorteringskrav. När FI nu beslutat om det slutliga förslaget reser det flera frågor: behövs det, är det rätt tidpunkt att införa det och är utformningen rimlig. Det finns redan bolånetak, amorteringskrav och bankernas egna regler för kreditprövning. Nyttan av ytterligare en regel är därför sannolikt inte så stor. Det är ett vågspel att införa det skärpta amorteringskravet i början av nästa år på en bostadsmarknad som nu är skakig och som kan vara i ännu sämre läge om några månader. Är det verkligen en rimlig utformning att man kan behöva amortera på bolånet även om det är mindre än hälften av värdet på bostaden? Nu är det regeringen som ska avgöra om det skärpta amorteringskravet ska införas. Om det inte införs eller luckras upp kan Finansinspektionen ändå två sina händer, säger analytikern Tomas Pousette till Fastighetsnytt.

  Sverrir Thór
  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

 • ANNONS
 • Martin Arkad lämnar Järntorget

  Uncategorized Efter sju år som vd på Järntorget lämnar Martin Arkad företaget efter ett gemensamt beslut med styrelsen. Bolagets CFO Anders Hellberg är utsedd till ställföreträdande vd och kliver nu in i rollen med omedelbar verkan. 

 • ANNONS
 • Ny centrumchef för Triangeln

  Handel, Rekrytering, Syd Vasakronan rekryterar Robert Felczak som ny centrumchef för Triangeln i Malmö. Robert kommer närmast från Steen & Strøm.

 • Atrium Ljungberg omorganiserar

  Rekrytering Atrium Ljungberg förändrar sin uthyrnings- och etableringsorganisation. Därmed skapas två nya roller där Charlotta Gustafsson blir etableringschef och Petter Klingofström blir Senior Leasing Advisor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x