• Energilyft för framtida byggnader

  PUBLICERAD 2017-11-22 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 13:14

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kraven på bygg- och fastighetsbranschen ökar och alla nya byggnader ska vara nära-nollenergibyggnader i Sverige senast 2021, enligt Boverket.

  Atrium Ljungberg vill vara med och bidra till att nå energimålen och kallar därför delar av sin driftsorganisation till ett Energilyftet-seminarium på torsdagen. Förhoppningen är att samtliga av bolagets fastigheter ska nå energimålet fram till 2021.

  – Mellan 2014–2021 ska energianvändningen per kvadratmeter minska med 20 procent och år 2021 ska andelen gröna hyreskontrakt uppgå till 50 procent av kontrakterad hyra, säger Mattias Celinder, affärsområdeschef fastighet på Atrium Ljungberg, till Fastighetsnytt.

  Han säger att bygg- och fastighetssektorn står för cirka en tredjedel av Sveriges energianvändning och har en stor klimatpåverkan. Det är en viktig anledning till varför alla aktörer i branschen behöver känna till de satta kraven, enligt seminarieledaren Mari-Liis Maripuu, projektledare på CIT Energy Management.

  – Det är bra att företag satsar på att höja kompetensen inom lågenergibyggandet. Att göra som Atrium Ljungberg där alla är med i processen och får samma grundförutsättningar är viktigt för att lyckas nå målen, säger hon till Fastighetsnytt.

  Energilyftet är en kompetenssatsning som har tagits fram av Energimyndigheten tillsammans med Boverket, branschorganisationer och andra samarbetspartners som genom seminarier och webbutbildningar riktar sig till beställare, arkitekter, ingenjörer, byggprojektledare, tekniska förvaltare och driftpersonal.

  – De behöver veta hur deras arbete påverkar resultatet av byggnadens energiprestanda och hur de kan bidra till att uppnå energi- och klimatmålen.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived