+
Peter Eriksson. Foto: Regeringen
 • Avmattning kan resultera i fler hyresrätter

  PUBLICERAD 2017-11-10 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 13:12

  Textstorlek

  Dela med andra

  På torsdagen presenterade bostadsminister Peter Eriksson bostadsmarknadsläget på ett seminarium i Rosenbad.

  Bostadsbristen beror framför allt på att bostadsproduktionen har varit relativt låg trots att befolkningstillväxten har ökat sedan 2001 i Sverige. Det är först på sistone som byggtempot dragits upp rejält.

  – Nu börjar vi komma ikapp behoven men vi beräknas fortfarande få 100 000 nya invånare varje år till Sverige, enligt SCB, säger Peter Eriksson.

  Det är en betydande befolkningstillväxt som skapar behov av investeringar i bostäder och lokaler under en lång tid framöver.

  – Vi måste bygga mer än vad vi har gjort tidigare och då kan vi även få bättre balans när det gäller prisutvecklingen.

  Boverkets prognos över bostadsbyggandet visar att man påbörjade byggen av 64 600 i fjol och att siffran i år beräknas landa på 76 000 bostäder. I sin tidigare prognos låg siffran på 72 000 bostäder. Men på sistone har byggloven i kommunerna ökat, säger ministern.

  – Jag känner mig ibland irriterad över att situationen i Stockholm speglar mediebilden i Sverige, trots att det byggs mer på annat håll.

  Örebro, Uppsala, Växjö, Linköping, Umeå och Helsingborg är de städer som byggt mest bostäder i landet i relation till antal invånare. Av storstäderna ligger Malmö i bräschen, medan Stockholm och Göteborg bygger mindre.

  – I Göteborg har priserna dragit iväg eftersom man inte har lyckats möta behoven, men nu ser man även där att de ska bygga mer nästa år.

  I Storstockholm bygger man betydligt fler bostadsrätter än i andra städer. I Malmö och på annat håll byggs det fler hyresrätter. En annan intressant indikator från Boverket visar att antalet påbörjade bostäder fortsätter att växa och att antalet bygglov också gör det, vilket ger signaler om att det kommer att byggas en hel del även framöver. När det gäller småhus väntas mindre dramatiska förändringar i det avseendet, där väntas dagens takt hålla i sig. Men det sker en hel del när det gäller trähusproduktionen.

  – Hus som byggs i trä släpper ut mindre koldioxid. Det pågår en industrialisering och vi ser investeringar i nya fabriker i Piteå, Värmland, Västerbotten och Västra Götaland.

  Han säger att det innebär att man i framtiden har kapacitet att ta fram 8 000 trähus per år från fabrik som levereras ut i landet. Fabriken i Piteå, som invigs i december, ska producera 2 500 lägenheter om året.

  Från början 2015 hände det något dramatiskt när det gäller byggindustrin syn på vad som hindrar byggandet. Innan det var efterfrågan det stora problemet, men nu dominerar arbetskraftsbristen och bostadsministern säger att förändringar väntar där. Han säger även att det kan ske en förändring i byggandet om priserna stabiliseras.

  – En förändring vi faktiskt skulle vilja se på marknaden är att avmattningen för bostadsrätter ska resultera i att det byggs fler hyresrätter.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Boden – 100-åringen som sadlade om

  Norr Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

 • Bonnier utser hållbar utvecklingschef

  Rekrytering Bonnier Fastigheter utser Sara Björnberg som chef hållbar utveckling. Närmast kommer hon från rollen som marknadsområdeschef på bolaget. 

 • Christer Nilsson till Kungsledens styrelse

  Styrelse Kungsledens valberedning föreslår Christer Larsson som ny styrelseledamot. Han har en bakgrund i bland annat Skanska, och efterträder Liselotte Hjorth som avböjt omval. 

 • ANNONS
  • Främre Boländerna i Uppsala utvecklas

   Fastighetsmarknad Främre Boländerna i Uppsala ska utvecklas och bland annat ge plats åt 11 000 arbets- och mötesplatser. Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja detaljplanering av den första etappen för området.

  • Prime Livings kassa räcker en dryg månad

   Börs Prime Livings kassa räcker till slutet av mars som situationen ser ut i dagsläget. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen efter att har redovisat en rörelseförlust på över 400 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

 • Akademiska Hus säljer till SLU i Uppsala

  Transaktioner Akademiska Hus säljer nu en del av VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala. Köpare är SLU och affären uppgår till 355 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived