+
 • Analyschef: Nu är det köparens marknad

  PUBLICERAD 2017-11-28 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 13:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  Trots stor regional efterfrågan så är bostadsmarknaden mättad på många håll i Sverige och vissa kommuner är mer utsatta än andra. Det visar en färsk studie som Juni Strategi gjort.

  Marknaden är mättad i flera av Stockholms utbyggnadsområden de kommande tre åren, enligt Juni Strategi, som även meddelar att byggherrarnas aktiekurser sjunker i takt med de mörka prognoserna. Analysbolaget har tagit fram siffror för 26 kommuner i Sverige om totalt 19 222 nyproducerade bostadsrätter under försäljning hos 56 byggherrar eller bostadsutvecklare. För att ha råd med en ny bostadsrätt bör man ha en månadsinkomst på minst 29 000 kronor, enligt studien, och siffrorna avser perioderna Q4 2017–Q2 2018 och 2018–2020.

  – Ingen annan har studerat denna fråga så djupgående som vi nu gjort. Det känns spännande och tryggt att kunna basera kunskapen kring mättnad inom nyproduktion på analys och siffror, säger analyschefen Mona Kjellberg.

  Analytikerna har även tittat på efterfrågan utifrån ett målgruppsperspektiv och.studien visar att unga vuxna oftast söker sig så nära citykärnan de har råd med, vilket innebär att de flesta av dem bosätter sig i områden med spårbunden trafik.

  – Unga vuxna har ett större sökområde när de söker bostad, vilket gör att olika kranskommuner konkurrerar med varandra. Vi ser även att det utvecklas fler ettor och tvåor och den trenden har varit stadig de senaste åren.

  Trots att det i vissa kommuner planeras fler bostäder än vad efterfrågan medger så finns det fortfarande ett stort underskott av bostäder i jämförelse med befolkningsökningen det senaste decenniet. Problemet är att alla inte lyckats matcha utbudet med köparens plånbok. Studien vittnar om en differentierad marknad med stora utmaningar, där avmattningen är störst i utbyggnadsområden i Stockholms spårbundna pendlingskommuner.

  – Vissa kommuner är mer utsatta än andra. I Upplands-Väsby, Järfälla och Nacka planeras ett betydligt större utbud jämfört med efterfrågan, medan Sollentuna har bättre förutsättningar.

  Graden av premiumbostäder eller livsstilskoncept är också högre än efterfrågan på en del marknader. Den riktar sig ju till en målgrupp som redan har sin bostadssituation löst och snarare är intresserad av att få ta del av nya, moderna innovationer som höjer livskvaliteten.

  – Det vi ser är att det här konceptet fungerar bättre i innerstaden och ett uppvuxet område som redan har hög status. Det finns inte så mycket mark kvar för lyxsegmentet inom nybyggnationen och i de större utvecklingsområdena.

  Hon tillägger att avmattningen på bostadsmarknaden helt klart ställer betydligt större krav på byggherrarna. Om det innan har räckt med att locka kunder enbart genom att sälja nyproduktion så krävs det betydligt mer än så i dag när det gäller planlösning, boendemiljö och kvarter.

  – Det är förstås positivt ur kundernas perspektiv. Nu är det köparens marknad och det handlar även om psykologi. Det är viktigt att kunderna känner sig trygga med investeringen.

  Vid sämre tider har större byggbolag råd att skjuta fram projekt, vilket mindre bolag knappast har råd att göra. Det är därför inte omöjligt att antalet byggbolag kommer att minska framöver, då mindre aktörer kan bli tvungna att sälja sina verksamheter om marknaden går ned.

  – De större byggherrarna har muskler och kan avvakta. Vi har väldigt många nya bostadsutvecklare som säkerligen kommer att få det tufft för de har inte de ekonomiska möjligheterna att lägga projekt på is.

  Antalet aktörer har ökat markant de senaste fem åren. När studien gjordes 2013 fanns 17 byggherrar med, vilket kan jämföras med årets 56 byggherrar.

  – Det är fler som delar på kakan i dag. Vid den förra lågkonjunkturen så fick de mindre bolagen inte ihop sina projekt och då kunde JM, Skanska, NCC och Bonava förvärva projekten till en bra peng.

  Men hur stor nedgången kommer att vara är svårt att veta. Mona Kjellberg tvivlar dock att priserna kommer att sjunka med 40 procent, utan tror i stället att priserna sjunker med 5–10 procent.

  – Det är tillräckligt om man tittar på dagens marknad. För fem till tio år sedan var det unikt att köpa nyproduktion, nu är det inte så längre utan utbudet av nya lägenheter överstiger utbudet på andrahandsmarknaden. Det ser vi bland annat i Uppsala och Örebro.

  Inget av det ovanstående har dock ökat byggherrarnas intresse för att dumpa priser. De hävdar bland annat att det skulle väcka skarpa protester bland befintliga kunder som betalat fast pris.

  – Men det är inte längre ovanligt att byggherrar tvingas bjuda på årsavgiften eller sänka sina priser. Men nu är priserna redan på väg nedåt och i takt med att utbudet ökar så har inte folk lika bråttom att köpa, vilket gör att byggherrarna inte lyckas sälja projekten lika snabbt längre.

  Teresa Ahola

  FAKTA:

  Lägre risk för mättnad bedöms generellt för:
  Lantliga kommuner
  Kranskommuner
  Innanför tull inom Stockholm stad

  Högst risk för mättnad bedöms generellt för länets:
  Ytterkommuner med stadskärna
  Storstadsnära kommuner
  Ytterförort inom Stockholm Stad

  1 kommentarer

  1. Karin Witalis 2017-11-29

   I lantliga kommuner finns det ofta en efterfrågan på bostäder men det kan vara väldigt svårt att få banklån för att finansiera ett nybygge. Kommunen har då få incitament att ta fram nya tomter.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x