+
 • ”Allting hänger ihop”

  PUBLICERAD 2017-11-14 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-11-14 16:43

  Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 5, 2017.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det föll mer än 1,2 meter regn över Houston när orkanen Harvey svepte in över staden i augusti. Att en stad inte kan hantera dessa mängder är förståeligt men våra städer är betydligt sårbarare i dag och frågan är om vi tar det på allvar i stadsplaneringen.

  Våra stormar i Sverige är betydligt beskedligare men vi får kraftiga skyfall och enligt SMHI ska det bli blötare i framtiden. Rolf Larsson, som är docent i teknisk vattenresurslära vid Lunds Tekniska Högskola och koordinator för projektet ”Hållbar hantering av urbana översvämningar”, påpekar att medvetenheten ökat i och med att vi drabbats av översvämningar även i Sverige. Ett problem är dock att alla nu rusar i riktningen mot förtätning när städerna behöver växa, vilket försvårar när det gäller hanteringen av dagvatten. Men det är inte självklart att man tänker till i nya områden heller.
  -Man skulle kunna anta att de stora problemen ligger i förtätningsområden och att man är mer medvetna när det byggs nya områden men i vårt projekt har vi sett att man gör misstag även här, säger Rolf Larsson.

  I projektet tittar man också på vilka samhällsorgan som har ansvar för att minimera skaderisken, där råder det oklarheter i dag.  En klimathändelse skär ju över hela samhället och då finns det också anledning att se hela samhället som en helhet i planeringen.
  -Alla aktörer måste vara med och bidra inte bara kommunen som kan sköta problem med dagvatten, de är beroende av att andra aktörer är med och ger sitt bidrag, säger Rolf Larsson.

  -Men det handlar om att se helheter, det man gör på den enskilda tomten påverkar grannen och området, området påverkar staden och det du gör i en stad påverkar en stad nedströms. Allting hänger ihop, fortsätter han.

  De flesta är överens om att delar av klimatförändringarna beror på människan. Rolf Larsson tycker dock att man hakar upp sig väl mycket på detta faktum och vad som kan ske i framtiden. Han menar att vi har problem redan i dag och samtidigt har människan själv gjort sig mer sårbar mot kraftiga skyfall.

  – Städerna växer med fler hårdgjorda ytor och samtidigt finns det mer och mer kapital investerat i infrastruktur, fastigheter och verksamheter. Händer det något så får det större ekonomiska konsekvenser än tidigare, så även på det sättet växer problemen, säger Rolf Larsson.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x