+
Olle Samuelson Foto: Teresa Ahola
 • Staten satsar miljoner på innovation

  PUBLICERAD 2017-10-20 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 13:07

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

  – Det är en enorm satsning och mycket pengar för oss. Vi får lika mycket medel från näringslivsaktörer, säger forsknings- och innovationsstrategen Olle Samuelson.

  Arbetet samordnas av IQ Samhällsbyggnad med stöd från de tre forskningsfinansierade myndigheterna Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

  Det strategiska innovationsprogrammet utvärderas var tredje år och chanserna är goda att budgeten därefter utökas. Myndigheterna har fått i uppdrag av regeringen att förnya svenska styrkeområden för att bättre kunna möta global konkurrens och öka export och tillväxt inom medicin, tillverkningsindustrin, skogsnäring och samhällsbyggnadssektorn.

  – Det handlar om saker vi redan är bra på i Sverige och som kan vässas ännu mer.

  Fokusen är digitalisering utifrån tre fokusområden: byggnadsinformationsmodulering (BIM), geodata och industriella processer. Förhoppningen är att med hjälp av digitaliseringen optimera lösningar, förnya affärslogiken och minska fel i planering, byggande och produktion. Genom workshops och andra evenemang hämtas förslag och inom tre till fem år ska lämpliga projekt och medaktörer väljas. Det handlar om att hitta parter som kan leverera något för hela branschen.

  – Vi vill använda digitaliseringen för samhällsbyggandets förändring och frågar vad forskare och företag har för idéer, vad de vill göra inom olika områden. På så sätt kan vi skapa nya konstellationer. Hälften av de här 100 miljonerna kommer att användas för utlysningar.

  Programmets fjärde utlysning är öppen till 24 oktober och det finns 10 miljoner kronor i potten. Den består av två delar, en med fokus på livscykelperspektivet i samhällsbyggnadsprocesser och en om juridiska och organisatoriska förutsättningar för en digital omvandling av samhällsbyggandet.

  – Det tog ett tag att få myndigheter att inse att vår sektor har stor betydelse rent innovativt och för att möta samhällsplaner. För att nå målet är det viktigt att tillsammans ta fram olika typer av infrastrukturlösningar. Styrelsen är mer involverad i det långsiktiga arbetet, men alla kan vara med.

  Det är avgiftsfritt att bli part. Den som är intresserad kan fylla i en avsiktsförklaring och åtar sig därmed att jobba för programmets mål och driva strategier eller ingå i styrelsen. Man ska även bedöma hur mycket man årligen är beredd att bidra med, vilket de flesta gör med egen tid snarare än kontanter.

  – Det är en chans att vara med och påverka.

  Programmet är uppdelat i åtta olika fokusområden: standardisering, innovationslabb, forskningsplattform, livscykelperspektiv, juridik & organisation, nya tillämpningar, kunskapslyft och affärsmodeller.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x