+
Bild: SSSB.
 • SSSB: Regeringen ger och tar

  PUBLICERAD 2017-10-13 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 12:52

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen föreslår i budgetpropositionen att studiebidraget ska öka med 300 kronor i månaden, men pengarna går upp i rök om nya skatteregler från EU godkänns, för då höjs även hyrorna. Det skriver Stockholms studentbostäder i en debattartikel.

  Stockholms studentbostäder lämnade nyligen in ett remissvar kring regeringens skatteförslag om att sänka bolagsskatten och ett räntetak för hur mycket företag får dra av på vinsten. Ett just nu aktuellt skatteförslag som berör alla bolag i Sverige.

  – Regeringen ger med ena handen och tar med den andra. Dyrare studentbostäder riskerar att äta upp hela höjningen av studiestödet, säger Ingrid Gyllfors, vd SSSB, och Johan Blixt, ordförande på SSCO.

  Det kan bli konsekvensen av finansdepartementets förslag om nya skatteregler för företagssektorn som skickades på remiss i juni.

  – Förslaget innehåller en begränsning av ränteavdrag för bolag. Vid en normal räntenivå om 5 procent kommer de nya reglerna att innebära en hyreshöjning i en av våra nybyggda studentlägenheter med minst de 300 kronor.

  Stockholms studentbostäder flaggar för att upplåningen fördyras genom sämre ränteavdrag, som i sin tur resulterar i minskat byggande av studentbostäder eller ännu högre hyresnivåer.

  – Eftersom SSSB är en bostadsstiftelse utan övriga tillgångar kommer de ökade kostnaderna att få bäras av studenterna. Det kommer att ske i form av högre hyror eller i form av färre nya bostäder, några andra alternativ finns inte.

  Stiftelsen planerar att bygga 2 000 nya studentbostäder.

  Teresa Ahola

  Mer fakta:

  • En begränsning av ränteavdraget motiveras, utöver EU-direktivet, med att det ska öka neutraliteten i bolagsskattesystemet – där kostnaden för lånat kapital (ränta) får dras av medan kostnaden för eget kapital (utdelning) inte får dras av. Redan när Företagsskattekommittén föreslog detta för tre år sedan var det dock många remissinstanser som pekade på negativa konsekvenser för bostadsbyggandet.
  • Finansdepartementet konstaterar i promemorian att förslagen kan ”påverka nyproduktion av framför allt bostäder negativt på ett omotiverat sätt” och väljer därför att gå fram med ett förslag som är tänkt att mildra konsekvenserna.
  • Regeringen föreslår nya regler för värdeminskningsavdrag för hyreshus, men den förändringen kommer inte att uppväga problemet med försämrade ränteavdrag.

  Källa: SSSB

   

  1 kommentarer

  1. Stoppa EU Maffian 2017-10-17

   Ut ur EU, problemet löst.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived