+
Tomas Pousette.
 • Splittrad syn på risken på bomarknaden

  PUBLICERAD 2017-10-26 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-10-26 14:10

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det finns en risk att bostadsbyggandet avtar snabbt från dagens höga nivåer, vilket kan bidra till eller förstärka en framtida lågkonjunktur. Varningen kommer från Riksbanken i den senaste penningpolitiska rapporten. Samtidigt välkomnar Riksbanken en skärpning av amorteringskravet, en åtgärd som kan utlösa just den nedgång på bostadsmarknaden som Riksbanken varnar för.

  Riksbanken konstaterar att de stigande bostadsinvesteringarna under de senaste åren har haft en betydande positiv effekt på BNP-tillväxten. Det historiska mönstret visar dock att svängningarna i bostadsinvesteringarna är stora och det höga byggandet idag ger därför en ökad risk för större svängningar i konjunkturen framöver.

  Det finns också, enligt Riksbanken, en hög samvariation mellan bostadspriser och byggvolymer. Om både efterfrågan och utbudet av bostäder baseras på för optimistiska förväntningar om inkomster och priser kan det bidra till att det byggs för många eller för dyra bostäder. Konsekvensen kan då bli ett fall i både bostadsinvesteringar och bostadspriser.

  Så långt är det lätt att hålla med Riksbanken men när man samtidigt välkomnar Finansinspektionens aviserade förslag om ett skärpt amorteringskrav blir det svårt att instämma. Bostadsmarknaden visar redan klara tecken på en avkylning och en ytterligare skärpning av lånereglerna skulle kunna bli just det som får bostadsbyggande och bostadspriser att falla rejält. Trots att det är precis denna negativa spiral som Riksbanken varnar för, så anser man att det är angeläget att det skärpta amorteringskravet kommer på plats som planerat i mars 2018.

  Det är oroande att Riksbanken inte verkar kunna dra slutsatser av sin egen analys. Nu ger det ett väldigt splittrat intryck när man å ena sidan varnar för en nedgång på bostadsmarknaden men å andra sidan vill att det införs åtgärder som just riskerar att utlösa det fall i bostadsbyggande och bostadspriser som man varnar för.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  1 kommentarer

  1. Nils Löfgren 2017-12-21

   Man kanske kan se hårdare amorterings krav som något nödvändigt ont? Hade vi haft föreslagna amorteringskrav från början hade inte problemet uppstått. Den onda spiral som beskrivs håller oss gisslan, och Riksbanken anser tydligen att vi inte förhandlar med gisslantagaren.

   Vi har haft utbudsbrist under lång till. Priser därefter. Blir lite märkligt när marknaden “varnar” för att vi närmar oss jämvikt. Konsekvensen blir ju givetvis prissättningar när vi går från brist till balans.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x