+
Mälarterrassen. Foto: Teresa Ahola
 • Många turer om Nya Slussen

  PUBLICERAD 2017-10-13 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 12:52

  Textstorlek

  Dela med andra

  På torsdagen behandlade exploateringsnämnden ett ärende om tidig markreservation för Mälarterrassen i projektet Nya Slussen och bestämde att förslaget måste ses över på nytt.

  Precis som Fastighetsnytt tidigare rapporterat presenterade Stockholms stad en nyhet om gestaltningen av Mälarterrassen i projektet Nya Slussen i september. Den här veckan bestämde exploateringsnämnden att förslaget om en tidig markreservation bör ses över, vilket innebär att det dröjer innan Projekt Slussen och Atrium Ljungberg kan börja utarbeta en vanlig markanvisning.

  – Jämfört med en tidig markreservation, som föreslogs i ärendet, innebär det i praktiken ingen skillnad, varken innehållsmässigt eller ur ett tidsperspektiv, säger exploateringsnämndens ordförande Jan Valeskog (S) till Fastighetsnytt.

  Ärendet skall återredovisas inom ett år och under tiden ska en politisk referensgrupp följa arbetet och diskutera alternativa lösningar för bästa möjliga funktion i byggnaden och för trafikanter runt omkring.

  – Det tidigare förslaget från 2011 inte är genomförbart eftersom rulltrappans konstruktion skulle skära in i Stadsgårdsleden. I beslutet har samtliga partier tydligt sagt att det centrala gångstråket måste vara visuellt tydligt och så gent som möjligt. Platsen kommer att bli en mycket attraktiv mötesplats med restauranger, caféer, kulturverksamhet och generösa, publika ytor, säger Valeskog.

  Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd och vice ordförande i exploateringsnämnden, är nöjd över att förslaget skickades tillbaka till förvaltningen.

  – Vi kunde inte acceptera det förslag som lades fram till nämnden, det fanns många saker i det som behöver förändras. Det handlar inte minst om att skapa tydlighet och trygghet på platsen, då kan man inte använda sig av ologiska gångmönster eller hörn som riskerar bli mörka tillhåll.

  Förslaget innebar också att framkomligheten mellan Gamla stan och Södermalmstorg skulle försvåras, enligt Larsson.

  – Oavsett hur den framtida gestaltningen kommer att se ut så är tydligheten och tryggheten det viktigaste att vi får rätt från början.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • “Ny arena för digitala innovationer”

  Digitalt Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

 • Bygger Kungspassagen i Uppsala

  Fastighetsmarknad Castellum planerar uppförandet av fastigheten Kungspassagen i Uppsala, som då kommer bli stadens första WELL-certifierade kontorsbyggnad. “Det känns riktigt bra” säger Björn Johansson, Affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum.

 • ANNONS
 • Tyresö får fler bostäder

  Bostäder Sveafastigheter Utveckling och Belatchew Arkitekter har fått uppdraget att starta utvecklingen av den nya stadsdelen Wättinge, i Tyresö. Detta efter vinst i kommunens markanvisningstävling för etapp 1. 

 • ANNONS
 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x