+
 • Hur ser bostadspolitiken ut efter valet?

  PUBLICERAD 2017-10-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-10-16 15:30

  Artikeln är ett utdrag ur en längre serie om riksdagspartiernas åsikter i bostadspolitiken, som Fastighetsnytt kommer att publicera i sin helhet de närmsta veckorna.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Med bara ett år kvar till nästa riksdagsval lämnar vi snart en mandat period som har kantats av en del kaos. Decemberöverenskommelser och bostadsministrar har kommit och gått, samtidigt som bostadsbristen seglat upp på den politiska agendan. Vi har frågat samtliga partiers bostadspolitiska talespersoner var de står och vad de egentligen vill för att få en klarhet bland alla utredningar, byggsubventioner och politiska kängor.

  De olika partierna tycker mycket om bostadspolitiken som förs just nu – där oppositionen främst vill få bort subventionerna, och gå mer mot en marknadsstyrd hyressättning. I den här delen frågar vi de bostadspolitiska talespersonerna*: om ditt parti sitter i regeringen efter valet – vad är det första ni skulle göra på det bostadspolitiska området?

  Vänsterpartiet
  Införa förmånliga statliga lån till byggande av hyresrätter.

   

   

   

   

   

   

   

  Socialdemokraterna
  Vi har ju redan implementerat en av de största bostadspolitiska satsningarna i modern tid och för oss gäller det att fortsätta den satsningen, men bygga vidare med ytterligare instrument för att skapa en socialt hållbar bostadspolitik i framtiden för att alla människor idag inte har möjlighet att få en tillräckligt bra bostad för de behov man har.

   

   

   

  Miljöpartiet
  Det behövs en bred översyn av alla de ekonomiska frågor som är kopplade till bostadspolitiken. Det gäller bland annat ränteavdrag, reavinstskatt, fastighetsskatt, möjligheten att låna till en bostad på vikande marknader med mera, för att möjliggöra så att fler ska få tillgång till en bostad. Vi vill få till stånd en bred överenskommelse efter valet oavsett om vi sitter i regering eller inte.

   

   

   

  Liberalerna
  Det allra första är att avveckla miljardsubventionerna som i dag går till byggherrar och byggbolag. En del av dessa pengar skulle vi i stället rikta direkt till de boende i stället, genom höjda bostadsbidrag och bostadstillägg för pensionärer. Det är till de boende som har låg inkomst som det ekonomiska stödet ska gå, inte till byggherrarna.

   

   

   

   

   

  Moderaterna
  Åtgärder för att fler ska kunna få sin första bostad.

   

   

   

   

   

   

   

  Kristdemokraterna
  Ursäkta det tråkiga men ärliga svaret, men vi skulle tillsätta ett stort antal utredningar till grund för att sedan genomföra ett stort antal reformer. Givetvis skulle vi också snabbt avveckla regeringens kontraproduktiva investeringsstöd.

   

   

   

   

   

   

  Sverigedemokraterna
  Sverigedemokraterna skulle först kraftigt begränsa asyl- och anhöriginvandring som idag fortsätter att öka på bostadsbehovet. Dagens paniklösningar inom bostadspolitiken som bara skapar nya problem skulle bytas ut mot långsiktiga lösningar för samhällsplaneringen då bostadspolitiken berör alla människor och är en central del av politiken. Arbetsmarknad, tillväxt, livsvillkor och möjligheter, bygger alla på en väl fungerande bostadsmarknad. Bostadspolitiken kommer ha en central roll i politiken, där insatser för att fler ska ha råd att både hyra och köpa sin bostad ses över, däribland bostadsbidragen och fler möjligheter att finansiera sin egen bostad. Samhällsplanering tar tid men är viktig för att ge en helhet för alla samhällsfunktioner och skapa långsiktig ekonomisk hållbarhet.

  *Centerpartiets Ola Johansson svarade inte på den här frågan.

  Nästa del i serien: Vilken fråga inom bostadspolitiken särskiljer ert parti från resten?

  Maria Nordlander

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Åre satsar på hela året

  Norr, Samhälle Åre är en kommun som vill växa inom alla delar. Tack vare ett framgångsrikt arbete har man lyckats få orten att vara mer en bara ett semestertillhåll under vinterhalvåret. Utmaningen  handlar om att få arbetskraft till kommunen – där spelar integrationsfrågan en viktig roll.

 • Goldbeck etablerar sig i Skandinavien

  Fastighetsmarknad Det tyska byggföretaget Goldbeck storsatsar på Skandinavien och har under året byggt upp en organisation i Sverige. Christoffer Bööj har utsetts till Branch Manager Scandinavia. 

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

 • ANNONS
 • Linda Schuur till Serneke

  Rekrytering Serneke rekryterar Linda Schuur som affärsutvecklare med ansvar för stadsbyggnad och arkitektur, en ny roll inom företaget. 

 • ANNONS
 • Välfärdens utmaning kräver arbetskraft

  Krönikor I USA har en majoritet av befolkningen inte haft någon reallöneökning på 30 år och i Storbritannien ligger reallönenivån på 96 procent av 2010 års nivå. Men ovanstående gäller inte Sverige, vi tillhör de EU-länder som haft högst reallöneökning efter finanskrisen, så varför är folk så frustrerade här?

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x