+
 • Hur ser bostadspolitiken ut efter valet?

  PUBLICERAD 2017-10-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-10-16 15:30

  Artikeln är ett utdrag ur en längre serie om riksdagspartiernas åsikter i bostadspolitiken, som Fastighetsnytt kommer att publicera i sin helhet de närmsta veckorna.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Med bara ett år kvar till nästa riksdagsval lämnar vi snart en mandat period som har kantats av en del kaos. Decemberöverenskommelser och bostadsministrar har kommit och gått, samtidigt som bostadsbristen seglat upp på den politiska agendan. Vi har frågat samtliga partiers bostadspolitiska talespersoner var de står och vad de egentligen vill för att få en klarhet bland alla utredningar, byggsubventioner och politiska kängor.

  De olika partierna tycker mycket om bostadspolitiken som förs just nu – där oppositionen främst vill få bort subventionerna, och gå mer mot en marknadsstyrd hyressättning. I den här delen frågar vi de bostadspolitiska talespersonerna*: om ditt parti sitter i regeringen efter valet – vad är det första ni skulle göra på det bostadspolitiska området?

  Vänsterpartiet
  Införa förmånliga statliga lån till byggande av hyresrätter.

   

   

   

   

   

   

   

  Socialdemokraterna
  Vi har ju redan implementerat en av de största bostadspolitiska satsningarna i modern tid och för oss gäller det att fortsätta den satsningen, men bygga vidare med ytterligare instrument för att skapa en socialt hållbar bostadspolitik i framtiden för att alla människor idag inte har möjlighet att få en tillräckligt bra bostad för de behov man har.

   

   

   

  Miljöpartiet
  Det behövs en bred översyn av alla de ekonomiska frågor som är kopplade till bostadspolitiken. Det gäller bland annat ränteavdrag, reavinstskatt, fastighetsskatt, möjligheten att låna till en bostad på vikande marknader med mera, för att möjliggöra så att fler ska få tillgång till en bostad. Vi vill få till stånd en bred överenskommelse efter valet oavsett om vi sitter i regering eller inte.

   

   

   

  Liberalerna
  Det allra första är att avveckla miljardsubventionerna som i dag går till byggherrar och byggbolag. En del av dessa pengar skulle vi i stället rikta direkt till de boende i stället, genom höjda bostadsbidrag och bostadstillägg för pensionärer. Det är till de boende som har låg inkomst som det ekonomiska stödet ska gå, inte till byggherrarna.

   

   

   

   

   

  Moderaterna
  Åtgärder för att fler ska kunna få sin första bostad.

   

   

   

   

   

   

   

  Kristdemokraterna
  Ursäkta det tråkiga men ärliga svaret, men vi skulle tillsätta ett stort antal utredningar till grund för att sedan genomföra ett stort antal reformer. Givetvis skulle vi också snabbt avveckla regeringens kontraproduktiva investeringsstöd.

   

   

   

   

   

   

  Sverigedemokraterna
  Sverigedemokraterna skulle först kraftigt begränsa asyl- och anhöriginvandring som idag fortsätter att öka på bostadsbehovet. Dagens paniklösningar inom bostadspolitiken som bara skapar nya problem skulle bytas ut mot långsiktiga lösningar för samhällsplaneringen då bostadspolitiken berör alla människor och är en central del av politiken. Arbetsmarknad, tillväxt, livsvillkor och möjligheter, bygger alla på en väl fungerande bostadsmarknad. Bostadspolitiken kommer ha en central roll i politiken, där insatser för att fler ska ha råd att både hyra och köpa sin bostad ses över, däribland bostadsbidragen och fler möjligheter att finansiera sin egen bostad. Samhällsplanering tar tid men är viktig för att ge en helhet för alla samhällsfunktioner och skapa långsiktig ekonomisk hållbarhet.

  *Centerpartiets Ola Johansson svarade inte på den här frågan.

  Nästa del i serien: Vilken fråga inom bostadspolitiken särskiljer ert parti från resten?

  Maria Nordlander

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Boden – 100-åringen som sadlade om

  Norr Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

 • Bonnier utser hållbar utvecklingschef

  Rekrytering Bonnier Fastigheter utser Sara Björnberg som chef hållbar utveckling. Närmast kommer hon från rollen som marknadsområdeschef på bolaget. 

 • Christer Nilsson till Kungsledens styrelse

  Styrelse Kungsledens valberedning föreslår Christer Larsson som ny styrelseledamot. Han har en bakgrund i bland annat Skanska, och efterträder Liselotte Hjorth som avböjt omval. 

 • ANNONS
  • Främre Boländerna i Uppsala utvecklas

   Fastighetsmarknad Främre Boländerna i Uppsala ska utvecklas och bland annat ge plats åt 11 000 arbets- och mötesplatser. Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja detaljplanering av den första etappen för området.

  • Prime Livings kassa räcker en dryg månad

   Börs Prime Livings kassa räcker till slutet av mars som situationen ser ut i dagsläget. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen efter att har redovisat en rörelseförlust på över 400 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

 • Akademiska Hus säljer till SLU i Uppsala

  Transaktioner Akademiska Hus säljer nu en del av VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala. Köpare är SLU och affären uppgår till 355 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived