+
 • Hur ser bostadspolitiken ut efter valet?

  PUBLICERAD 2017-10-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-10-16 15:30

  Artikeln är ett utdrag ur en längre serie om riksdagspartiernas åsikter i bostadspolitiken, som Fastighetsnytt kommer att publicera i sin helhet de närmsta veckorna.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Med bara ett år kvar till nästa riksdagsval lämnar vi snart en mandat period som har kantats av en del kaos. Decemberöverenskommelser och bostadsministrar har kommit och gått, samtidigt som bostadsbristen seglat upp på den politiska agendan. Vi har frågat samtliga partiers bostadspolitiska talespersoner var de står och vad de egentligen vill för att få en klarhet bland alla utredningar, byggsubventioner och politiska kängor.

  De olika partierna tycker mycket om bostadspolitiken som förs just nu – där oppositionen främst vill få bort subventionerna, och gå mer mot en marknadsstyrd hyressättning. I den här delen frågar vi de bostadspolitiska talespersonerna*: om ditt parti sitter i regeringen efter valet – vad är det första ni skulle göra på det bostadspolitiska området?

  Vänsterpartiet
  Införa förmånliga statliga lån till byggande av hyresrätter.

   

   

   

   

   

   

   

  Socialdemokraterna
  Vi har ju redan implementerat en av de största bostadspolitiska satsningarna i modern tid och för oss gäller det att fortsätta den satsningen, men bygga vidare med ytterligare instrument för att skapa en socialt hållbar bostadspolitik i framtiden för att alla människor idag inte har möjlighet att få en tillräckligt bra bostad för de behov man har.

   

   

   

  Miljöpartiet
  Det behövs en bred översyn av alla de ekonomiska frågor som är kopplade till bostadspolitiken. Det gäller bland annat ränteavdrag, reavinstskatt, fastighetsskatt, möjligheten att låna till en bostad på vikande marknader med mera, för att möjliggöra så att fler ska få tillgång till en bostad. Vi vill få till stånd en bred överenskommelse efter valet oavsett om vi sitter i regering eller inte.

   

   

   

  Liberalerna
  Det allra första är att avveckla miljardsubventionerna som i dag går till byggherrar och byggbolag. En del av dessa pengar skulle vi i stället rikta direkt till de boende i stället, genom höjda bostadsbidrag och bostadstillägg för pensionärer. Det är till de boende som har låg inkomst som det ekonomiska stödet ska gå, inte till byggherrarna.

   

   

   

   

   

  Moderaterna
  Åtgärder för att fler ska kunna få sin första bostad.

   

   

   

   

   

   

   

  Kristdemokraterna
  Ursäkta det tråkiga men ärliga svaret, men vi skulle tillsätta ett stort antal utredningar till grund för att sedan genomföra ett stort antal reformer. Givetvis skulle vi också snabbt avveckla regeringens kontraproduktiva investeringsstöd.

   

   

   

   

   

   

  Sverigedemokraterna
  Sverigedemokraterna skulle först kraftigt begränsa asyl- och anhöriginvandring som idag fortsätter att öka på bostadsbehovet. Dagens paniklösningar inom bostadspolitiken som bara skapar nya problem skulle bytas ut mot långsiktiga lösningar för samhällsplaneringen då bostadspolitiken berör alla människor och är en central del av politiken. Arbetsmarknad, tillväxt, livsvillkor och möjligheter, bygger alla på en väl fungerande bostadsmarknad. Bostadspolitiken kommer ha en central roll i politiken, där insatser för att fler ska ha råd att både hyra och köpa sin bostad ses över, däribland bostadsbidragen och fler möjligheter att finansiera sin egen bostad. Samhällsplanering tar tid men är viktig för att ge en helhet för alla samhällsfunktioner och skapa långsiktig ekonomisk hållbarhet.

  *Centerpartiets Ola Johansson svarade inte på den här frågan.

  Nästa del i serien: Vilken fråga inom bostadspolitiken särskiljer ert parti från resten?

  Maria Nordlander

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stabilt framåt för samhällsbyggaren

  Fastighetsmarknad Offentliga hyresgäster och stabilt kassaflöde kombinerat med den demografiska utvecklingen har lockat fler och fler investerare till segmentet samhällsfastigheter. Men behoven växer och Nils Styf, vd för Hemsö, tror att kommunerna kan få det jobbigt framöver när de måste växla upp inom skola, vård och omsorg.

 • Ledningsförändringar hos Castellum

  Fastighetsmarknad Castellum gör om i strukturen och bildar tre nya enheter inom kontor och logistik, vilket också medför förändringar i koncernledningen. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

 • ANNONS
  • Grönt ljus för Pembrokes nybygge

   Nyheter Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad har antagit detaljplanen för Hästen 21, vilket innebär att Pembrokes om/nybygge på 40 000 kvadratmeter i centrala Stockholm får grönt ljus. 

  • Viskaholm fullt uthyrd

   Uthyrning väst Nordea blir ny hyresgäst i Viskaholm i Borås och i samband med uthyrningen är fastigheten fullt uthyrd. Övriga hyresgäster inkluderar Riksbyggen, AB Bostäder i Borås, Ikkab, Bengt Dahlgren, Tengbom och Adwise Media. 

 • Agora säljer i Södertälje och Falköping

  Transaktioner Agora säljer en fastighet i Södertälje och tre fastigheter i Falköping. Försäljningarna sker till ett gemensamt underliggande fastighetsvärde om totalt 250 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • Eventuellt överens om trepartssamtal

  Fastighetsmarknad SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är överens om inriktningen för arbetet i de trepartssamtal som initierades i somras. Men avtalen är inte undertecknade ännu.

 • Väcker åtal mot Kindberg

  Norr, Nyheter Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå har på måndagen väckt åtal mot Östersund FK:s ordförande tillika före detta vd på Östersundshem, Daniel Kindberg. Åtalet gäller grov ekonomisk brottslighet. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived