+
Mest skuldsatta är personer mellan 18 och 35.
 • Levererar dyster bostadsprognos

  PUBLICERAD 2017-10-31 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-10-31 13:27

  Textstorlek

  Dela med andra

  En växande världsekonomi ger bra stöd åt Sveriges ekonomi de närmsta åren. Tillskottet väger dock inte upp de negativa effekter som uppstår i spåren av minskade bostadsinvesteringar och svagare privatkonsumtion, spår Fastighetsägarna i sin senaste konjunkturprognos.

  – Under de senaste åren har den svenska tillväxten varit starkt beroende av bostadsinvesteringar och privatkonsumtion. Dynamiken mellan dessa fungerar bra när hushåll och företag räknar med att bostadspriserna ska öka. Bryts förväntningar kan den positiva dynamiken snabbt vändas i sin motsats, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

  Därmed spår man att Riksbankens första räntehöjning dröjer till slutet av 2018.

  Den senaste tidens turbulens på bostadsmarknaden ger därför anledning till oro. Hushållens privatkonsumtion och deras efterfrågan på bostäder har till en del drivits av förväntningar om stigande bostadspriser. Samma sak gäller bostadsproduktionen, inklusive produktionen av hyresrätter, vars värdeutveckling ytterst drivs av möjligheten att ombilda till bostadsrätter.

  Enligt organisationen fördjupas oron på bostadsmarknaden av olika åtgärder som just nu utreds och planeras av politiker och myndigheter. Om dessa blir verklighet ökar fastighetsföretagens kostnader, vilket i sin tur kan leda till att det byggs 25 000–35 000 färre bostäder under den kommande tioårsperioden, menar man.

  – Hyresrättsproduktionen tyngs dessutom av det synnerligen illa fungerande kollektiva hyresförhandlingssystemet. Under de två senaste åren har detta genererat realt fallande hyresnivåer. Det mesta tyder på att så även kommer att ske under 2018. Det är en mycket dålig signal för den som vill investera långsiktigt i hyresrätter, säger Tomas Ernhagen.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Mest skuldsatta är personer mellan 18 och 35.