+
Illustration: Petter Furå.
 • 204 kommuner vill ha byggbonus

  PUBLICERAD 2017-10-09 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-10-09 10:39

  Textstorlek

  Dela med andra

  204 kommuner har lämnat in ansökningar till Boverket för att ta del av regeringens byggbonus. Totalt ska 1,8 miljarder delas ut nästa år.

  Regeringens byggbonus var kanske den mest uppmärksammade punkten i det 22-punktsprogram för bostadspolitiken som presenterades förra sommaren. Förra året beviljade Boverket 11 kommuner 1,85 miljarder kronor. Kommunerna hade gemensamt gett startbesked för totalt 49 624 nya bostäder för perioden.

  Nu har kommunerna ansökt om stöd för perioden 1 augusti 2016 till 1 augusti 2017, totalt har 204 kommuner ansökt. Mängden startbesked uppgår i ansökningarna till totalt cirka 73500 bostäder.

  För att få ta del av byggbonusen behöver kommunerna bland annat ha en aktuell översiktsplan och aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning. Även om många i branschen kritiserat stödet, och menar att det inte är det som eldar på bostadsbyggandet menar bostadsminister Peter Eriksson att bonusen bidrar till att kommunerna nu planerar för fler bostäder.

  – Oppositionen har nyligen presenterat sina budgetmotioner och de vill alla skära i det statliga stödet till bostadsbyggande. Regeringen vill istället fortsätta att stödja kommunernas arbete och styra så att fler bostäder fortsätter att byggas, säger Peter Eriksson.

  Örebro, Växjö, Västerås, Uppsala, Umeå, Sundbyberg, Stockholm, Nacka, Malmö, Linköping, Karlstad, Kalmar, Järfälla, Helsingborg, Göteborg och Botkyrka har angivit att de gett starbesked för över 1000 bostäder under 12-månadersperioden. Boverket beslutar under november vilka kommuner som beviljas stöd.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived