+
 • Yrkar på 3,5 procents hyreshöjning

  PUBLICERAD 2017-09-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-04 15:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  Inför årets hyresförhandlingar yrkar Fastighetsägarna i Stockholm att den allmänna hyresnivån behöver höjas med 3,5 procent under 2018. “Siffrorna låter helt verklighetsfrämmande” säger Hyresgästföreningen – och därmed är ordkriget som pågått organisationerna emellan de senaste åren återigen igång.

  På måndagen lämnade alltså Fastighetsägarna Stockholm sitt yrkande till Hyresgästföreningen gällande ramavtalsförhandlingen för 2018-års allmänna hyresnivå, som inleds idag.

  De anser att den allmänna nivån alltså måste höjas med 3,5 procent för att “säkerställa att hyresrätten även i framtiden ska kunna spela en viktig roll för Stockholms bostads- och arbetsmarknad”, enligt ett pressmeddelande. Förra året yrkade organisationen på 2,5 procents höjning, vilket ledde till att många förhandlingar strandade.

  – Utvecklingen av den allmänna hyresnivån har varit svag under årtionden. Under de senaste åren har problemen förvärrats eftersom hyresutvecklingen har understigit inflationen. För den som äger sina fastigheter långsiktigt innebär det att intäkterna minskar i reala termer, säger Nathalie Brard, chef hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

  På riksnivå pekar Fastighetsägarnas analys på att nivån behöver öka med mellan 2,5 och 3,5 procent under 2018. Exakt var inom detta intervall regionföreningarnas yrkanden hamnar beror på den förväntade utvecklingen på den ort yrkandet avser.

  Hyresgästföreningens förhandlingschef i Stockholm, Per Björklind, säger till tidningen Hem&Hyra att han är förvånade över kravet, och säger att man redan kommit överens om tvåårsavtal med flera bolag på snitt 0,67 procent.

  – Jag har inte sett något detaljerat underlag, men de där siffrorna låter helt verklighetsfrämmande och plockat ur luften eftersom vi gjort upp på helt andra nivåer för 2018, säger han till tidningen.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x