+
Nouvelle. Illustration: Erika Lundvall/Laterre
 • Upplands Väsby utmanar p-normen

  PUBLICERAD 2017-09-29 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 12:47

  Textstorlek

  Dela med andra


  Kommunstyrelsen i Upplands Väsby har för första gången godkänt en detaljplan utan parkeringsplatser och får därmed Stockholms läns första bostadsrättsförening av detta slag, enligt ett pressmeddelande.

  – Det här är lite av ett pionjärprojekt. Vi vet att vi inte kan fortsätta planera städer som förlitar sig på bilen i samma utsträckning – och det finns andra sätt vi kan transportera oss på, säger Mats Åberg, planarkitekt på Väsby kommun.

  – Vi tror på att tjänstesamhället och delningsekonomi är framtiden och där ser vi att projekt Nouvelle ligger helt rätt i tiden, säger Erika Lundvall, projektledare hos bostadsutvecklaren Laterre.

  I normalfallet säger parkeringsnormen att det ska byggas 70 parkeringsplatser på 100 lägenheter. Även innovationsmyndigheten Vinnova stöttar bostadsprojektet, som anses ha så pass bra förutsättningar att det inte finns behov av privata p-platser. I stället för att lägga pengar och framförallt yta på parkeringsplatser byggs andra funktioner in i huset för att ge boende samma eller bättre möjligheter att transportera sig än vad bilen kan erbjuda.

  Behovet av att transportera saker minskar genom tillgång till extra stora postfack för paket, kylförvaring för matleverans och bortförsel av grovsopor. Även återbruksrum och återvinning ska finnas som förmån till de boende. Utöver det ska huset ha en gemensam bilpool med tre bokningsbara bilar. Cykelutrymmena ska vara extra stora och lättillgängliga, samt erbjuda låne-, gäst-, el- och lådcyklar.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x