• Tar han över efter Paulsson?

  PUBLICERAD 2017-09-25 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-09-26 17:29

  Textstorlek

  Dela med andra

  När Erik Paulsson nu meddelat att han går i välförtjänt pension uppstår naturligtvis frågan vem som kommer att axla hans mantel som styrelseordförande i Fabege och Wihlborgs, och därmed som någon sorts ledare av Paulsson-sfären.

  Ett naturligt alternativ hade kanske varit sonen Svante Paulsson som suttit i några av Paulsson-sfärens styrelser, men det måste anses vara osannolikt med tanke på att han så sent som i våras lämnade sina platser i både Fabege och Diös till förfogande. Enligt uppgifter till Fastighetsnytt då ville han inte ta över efter sin far och planerade en flytt till USA.

  En annan kandidat är Svante Paulssons syster Sara Karlsson, som redan nu sitter i Wihlborgs styrelse, men liksom brodern har hon begränsad erfarenhet av fastighetsföretagande. Även om hon eventuellt har ambitionen att ta över tyglarna i familjeimperiet så kommer hon sannolikt att bida sin tid och samla på sig erfarenhet.

  Erfarenhet är för övrigt ingen bristvara inom Paulsson-sfären då samtliga sex börsnoterade bolag, som vanligtvis räknas till sfären, i sin ledning har personer som skulle kunna ta över klubban i både Fabege och Wihlborgs. Undantaget är kanske Catena vars vd Benny Thögersen är ny i branschen och inom sfären. Där har man å andra sidan exekutive styrelseordföranden Gustaf Hermelin som lämnade vd-jobbet i våras för att ta över ordförandeskapet i Catena. Han måste anses vara en lågoddsare att ta över som sfärens ledarfigur, kanske helst tillsammans med Wihlborgs vd Anders Jarl (och sin yngre bror Christian Hermelin, vd för Fabege).

  Samtliga tre har långa och framgångsrika karriärer bakom sig inom sfären, är mycket välansedda inom branschen och har skolats in i Erik Paulssons tillåtande ledarskapsstil. Det som talar för Gustaf Hermelin är kanske främst det faktum att han har redan lämnat den operativa rollen bakom sig. Han har fått smaka på ordförandeskapet i ett publikt bolag och har dessutom tagit över klubban i Investors fastighetsbolag Vectura.

  Gustaf Hermelins beslut att lämna det operativa ledarskapet i Catena över till Benny Thögersen i våras var lite överraskande och redan då spekulerades det i branschen att han förberedde sig för att ta över som Paulsson-sfärens ledarfigur. Det var dock endast spekulationer och än så länge kan vi bara spekulera då det inte råder någon tvekan om att också Christian Hermelin och Anders Jarl är fullvärdiga kandidater att ta över klubborna i Fabege och Wihlborgs, men frågan är om de är redo att lämna över det operativa.

  Ytterligare ett par sannolika kandidater kan sedan vara sfärens advokat, Jan Litborn, som redan tagit plats i Fabeges styrelse och Anders Nelson, vd för Paulssons maktbolag Backahill. Sammanfattningsvis lär den riktiga lågoddsaren väl ändå vara Gustaf Hermelin men facit får vi nästa vår.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived