• Tar han över efter Paulsson?

  PUBLICERAD 2017-09-25 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-09-26 17:29

  Textstorlek

  Dela med andra

  När Erik Paulsson nu meddelat att han går i välförtjänt pension uppstår naturligtvis frågan vem som kommer att axla hans mantel som styrelseordförande i Fabege och Wihlborgs, och därmed som någon sorts ledare av Paulsson-sfären.

  Ett naturligt alternativ hade kanske varit sonen Svante Paulsson som suttit i några av Paulsson-sfärens styrelser, men det måste anses vara osannolikt med tanke på att han så sent som i våras lämnade sina platser i både Fabege och Diös till förfogande. Enligt uppgifter till Fastighetsnytt då ville han inte ta över efter sin far och planerade en flytt till USA.

  En annan kandidat är Svante Paulssons syster Sara Karlsson, som redan nu sitter i Wihlborgs styrelse, men liksom brodern har hon begränsad erfarenhet av fastighetsföretagande. Även om hon eventuellt har ambitionen att ta över tyglarna i familjeimperiet så kommer hon sannolikt att bida sin tid och samla på sig erfarenhet.

  Erfarenhet är för övrigt ingen bristvara inom Paulsson-sfären då samtliga sex börsnoterade bolag, som vanligtvis räknas till sfären, i sin ledning har personer som skulle kunna ta över klubban i både Fabege och Wihlborgs. Undantaget är kanske Catena vars vd Benny Thögersen är ny i branschen och inom sfären. Där har man å andra sidan exekutive styrelseordföranden Gustaf Hermelin som lämnade vd-jobbet i våras för att ta över ordförandeskapet i Catena. Han måste anses vara en lågoddsare att ta över som sfärens ledarfigur, kanske helst tillsammans med Wihlborgs vd Anders Jarl (och sin yngre bror Christian Hermelin, vd för Fabege).

  Samtliga tre har långa och framgångsrika karriärer bakom sig inom sfären, är mycket välansedda inom branschen och har skolats in i Erik Paulssons tillåtande ledarskapsstil. Det som talar för Gustaf Hermelin är kanske främst det faktum att han har redan lämnat den operativa rollen bakom sig. Han har fått smaka på ordförandeskapet i ett publikt bolag och har dessutom tagit över klubban i Investors fastighetsbolag Vectura.

  Gustaf Hermelins beslut att lämna det operativa ledarskapet i Catena över till Benny Thögersen i våras var lite överraskande och redan då spekulerades det i branschen att han förberedde sig för att ta över som Paulsson-sfärens ledarfigur. Det var dock endast spekulationer och än så länge kan vi bara spekulera då det inte råder någon tvekan om att också Christian Hermelin och Anders Jarl är fullvärdiga kandidater att ta över klubborna i Fabege och Wihlborgs, men frågan är om de är redo att lämna över det operativa.

  Ytterligare ett par sannolika kandidater kan sedan vara sfärens advokat, Jan Litborn, som redan tagit plats i Fabeges styrelse och Anders Nelson, vd för Paulssons maktbolag Backahill. Sammanfattningsvis lär den riktiga lågoddsaren väl ändå vara Gustaf Hermelin men facit får vi nästa vår.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived