+
Roger Mogert (S), Stockholms stadsbyggnadsborgarråd. Roger Mogert (S), Stockholms stadsbyggnadsborgarråd.
 • “Socialdemokraterna missar löfte”

  PUBLICERAD 2017-09-22 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 12:48

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nya siffror från Stadsbyggnadsnämnden visar att handläggningstiden av detaljplaner blivit fem månader längre sedan förra valet. Det går stick i stäv med Socialdemokraternas löfte om att korta tiden, enligt Moderaterna, men Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) är tvärtom stolt över resultatet.

  – Det relevanta är att titta på hur många detaljplaner som blir klara. Lustigt nog är vi alltså mer effektiva eftersom vi fattar väldigt många beslut, även i en hel del svåra detaljplaner som tar lång tid, säger han till Fastighetsnytt.

  Det syns på antalet antagna detaljplaner som nästan har fördubblats sedan 2014, enligt Mogert.

  Men den krassa sanningen är att en markanvisning från staden gäller i två år och den genomsnittliga tiden för detaljplaner nu är uppe i 22 månader, jämfört med 17 månader 2014, enligt rapporten. Det innebär att tiden nästan har förlängts med ett halvår.

  – I valet 2014 lovade Socialdemokraterna att korta handläggningstiderna för detaljplaner i Stockholm, något de skulle lösa med ökade resurser till stadsbyggnadskontoret. Men i stället har planarbetet blivit längre, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) till Fastighetsnytt.

  – Vi har samtidigt fått ner tiden till åtta månader i enskilda planer. Det händer så mycket och vi får i mål fler planer. Vi har en historiskt hög byggtakt nu och har ökat på resurserna, säger Roger Mogert (S).

  Men Moderaterna i Stockholm är inte nöjda, utan föreslår byggdrivna detaljplaner där byggaktörer tar större ansvar i planprocessen för att påskynda processer. Det är en modell som redan används flitigt i bland annat Örebro, Uppsala och Göteborg.

  – Det innebär att byggaktörer får ta ett större ansvar i planprocessen. De har såväl kompetensen som resurserna, och ju fler vi är som hjälps åt desto fler bostäder kan vi bygga på kortare tid, säger Larsson (M).

  – Vi gör redan det i Skärholmen, där byggherrarna tar ett mycket större ansvar, säger Mogert (S).

  Oppositionen säger även att de långa handläggningstiderna riskerar att drabba framtida boende eftersom projekten blir dyrare.

  – Det finns inget sådant samband. Om jag skulle vilja förbättra statistiken så ska jag sluta fatta beslut och börja gömma svåra detaljplaner. Det här visar bara att vi klarar av att dra gamla detaljplaner i mål och därför får upp snittiden, säger Roger Mogert (S).

  Ni kommer alltså inte att försöka snabba på processen?

  – Jag är extremt nöjd över det vi får ut ur stadsbyggnadskontoret i dag. Processer kan alltid påskyndas i den mån det går, men utan att sänka kvaliteten. Åtta månader är bra.

  Teresa Ahola

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived