+
 • Snabbare utbyggnad ger snabbare tåg

  PUBLICERAD 2017-09-21 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-09-21 22:26

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sverigeförhandlingen konstaterar i sitt  remissvar på Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet att sänkta hastigheter innebär är  höghastighetsjärnvägen inte utbyggd förrän cirka 2095.

  Trafikverkets uppdrag från regeringen är att föreslå en utbyggnad inom ramen för den ordinarie infrastrukturbudgeten. Med de förutsättningarna är höghastighetsjärnvägen inte utbyggd förrän cirka 2095, konstaterar man från Sverigeförhandlingen.  Att bygga för 320 km/tim skulle enligt Trafikverket medföra kostnader som är svåra att motivera, eftersom den högre hastigheten inte bedöms kunna nyttjas förrän långt fram i tiden, när hela systemet är utbyggt. Men Trafikverket konstaterar dock att en högre hastighet kan motiveras om utbyggnaden sker snabbare genom en kraftigt ökad finansiering, till exempel genom lån.

  Sverigeförhandlingen föreslår följande:
  Hela höghastighetsjärnvägen bör byggas för 320 km/tim istället för 250 km/tim som Trafikverket föreslår. Hög hastighet är av avgörande betydelse för att den nya järnvägen ska få stora positiva effekter på klimat och samhällsutveckling.
    Ostlänken bör byggas för 320 km/tim istället för 250 km/tim som Trafikverket föreslår.
  Staten bör komplettera anslagsfinansieringen med lån för att säkerställa en snabb utbyggnad av höghastighetsjärnvägen med högre hastighet. Först när hela systemet är utbyggt kan höghastighetsjärnvägens nyttor realiseras.

  – Med lånefinansiering kan höghastighetsjärnvägen bli verklighet till år 2035-2040 och spåren byggas för 320 km/tim. Våra nuvarande överbelastade spår avlastas, fler kan resa med tåg, och gods flyttar över från väg till järnväg. Det ger stora samhällsnyttor med bland annat större arbetsmarknadsregioner och ökat bostadsbyggande. Klimatet, resenärerna och samhället kan helt enkelt inte vänta till nästa sekelskifte på detta, säger HG Wessberg, förhandlare Sverigeförhandlingen.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived