+
Riksbanken. Foto: Sverrir Thór.
 • Räntan ligger kvar – KPIF ny målvariabel

  PUBLICERAD 2017-09-07 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-09-07 11:14

  Textstorlek

  Dela med andra

  Som väntat valde Riksbankens direktion att inte röra reporäntan och den ligger med andra ord oförändrad på -0,5 procent tills vidare. Banken bedömer att konjunkturen behöver fortsatt stöd av en expansiv penningpolitik och konstaterar att trots oväntat höga inflationssiffror under sommaren så har kostnadstrycket i ekonomin utvecklats svagt i år och konjunkturen har inte satt avtryck i prisutvecklingen i ekonomin. Riksbanken ändrar inte sin prognos för när räntan börjar höjas, det beräknas ske i mitten av 2018.

  Stödköp av statsobligationer fortsätter enligt plan och vid årets slut räknar man med att ha köpt obligationer för 290 miljarder kronor, enligt Riksbankens pressmeddelande.

  Penningpolitiken behöver vara expansiv för att värna inflationsmålets roll som nominellt ankare för pris- och lönebildningen. Men det låga ränteläget bidrar samtidigt till att öka riskerna kopplade till hushållens höga och stigande skuldsättning. För att utvecklingen i svensk ekonomi ska bli långsiktigt hållbar behöver dessa risker hanteras med riktade åtgärder inom bostadspolitiken, skattepolitiken och makrotillsynen,” skriver Riksbanken.

  Riksbankens direktion har även beslutat att man nu formellt byter målvariabel för penningpolitiken från KPI till KPIF, alltså konsumentprisindex med fast ränta. Det innebär ingen praktisk förändring då Riksbanken använt KPIF som målvariabel i en längre tid. Vidare väljer man att återigen införa ett variationsband, liknande det toleransintervall som fanns förr i tiden, om 1-3 procent. Det innebär inte att man avviker från inflationsmålet men man vill illustrera att penningpolitiken inte kan detaljstyra inflationen som normalt varierar kring målet.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived