+
Hälsa är en klassfråga när stockholmarna bedömer sin stad. Foto: Heath Korvola/ Getty images
 • Rapport: Oro för sociala klyftor ökar

  PUBLICERAD 2017-09-01 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 11:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholmare med låg inkomst upplever sig ha både sämre fysisk och mental hälsa, låg framtidstro och sämre förhållanden än höginkomsttagare. Det visar en undersökning som NCC har låtit göra.

  – Resultatet är oroväckande och visar att upplevelsen av vår boendemiljö påverkar vår hälsa. Därför måste vi som samhällsaktör utforma och bygga områden som ger invånarna tillgång till sjukhus och andra samhällsfunktioner som kan bidra till att förbättra den upplevda hälsan, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, i ett pressmeddelande.

  Bland personer som tjänar mindre än 24 999 kronor i månaden upplever 47 procent sig ha bra fysisk hälsa och 65 procent sig ha sämre förhållande, medan motsvarande siffra bland personer med en inkomst över 40 000 kronor i månaden är 68 procent respektive 75 procent. Samma mönster ses i uppfattningen om mental hälsa. När det gäller balans mellan arbete och privatliv ligger siffran på 50 procent bland låginkomsttagarna, 64 procent bland höginkomsttagarna.

  Framtidstron är det som skiljer inkomstgrupperna mest åt, 40 procent av låginkomsttagarna har en stark framtidstro medan motsvarande siffra för höginkomsttagarna är 62 procent. Stadsborna upplever att man har större grad av självbestämmande ju högre inkomst man har, enligt undersökningen. Boende i områden med lägre snittinkomst saknar ofta samhällsservice som sjukvård, bankomater och skolor.

  – God stadsplanering är en viktig pusselbit för att skapa trivsel och trygghet i en stad. Vi vet till exempel att placeringen av ett sjukhus i en stad påverkar den upplevda hälsan bland invånarna och det är viktigt att ha med sig även sådana perspektiv när vi utvecklar samhällen så att de sociala klyftorna inte blir ännu större, säger Christina Lindbäck.

  Undersökningen utfördes av United Minds i mars 2017 med 1 012 svarande i Stockholm. Samtidigt har ytterligare 3 171 invånare från Helsingfors, Köpenhamn och Oslo svarat på undersökningen för en nordisk jämförelse. Ta del av den fullständiga interaktiva rapporten här.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x