+
Bland annat stod Ylva Johansson, Annie Lööf och Per Bolund på scen. Foto: Maria Nordlander.
 • Öppnar för nya bostadspolitiska samtal

  PUBLICERAD 2017-09-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-08 10:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under ett så kallat hearing på fredagsmorgonen frågades politiker ut om utvecklingen framåt i Stockholmsregionen. Bland många självklarheter meddelade regeringsföreträdare ett tydligt ”ja” i frågan om nya bostadssamtal med oppositionen.

  Branschen gör vad den kan för att få upp bostadsbristen på agendan inför nästa års riksdagsval – på fredagen exakt om ett år. I Stockholms Handelskammares regi behandlades flera av de frågor som rör branschen, och Stockholms utveckling.

  En av dem är bostadsfrågan – i en huvudstad där företag återkommande klagar på svårigheten att rekrytera på grund av bostadsbristen, men där byggtakten också stigit varje år de senaste åren.

  Vid en handuppräckning räckte dock ingen i panelen upp handen på frågan om bostadsbristen kan byggas bort. Istället verkar fokus ligga på förändringar i regler och strukturer.

  ­– Köerna växer trots att det byggs mer. Vi måste ta tag i de stora frågorna som hyresregleringen på hyresmarknaden och att riksintressen idag täcker halva Sverige yta, vilket i praktiken betyder att det inte går att bygga i halva Sverige. Vi måste också underlätta för andrahandsuthyrning, men framför allt måste vi ta tag i de stora strukturreformerna där skatterna är den stora pusselbiten, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

  Regeringsföreträdarna på plats, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP), är nöjda med den ökade byggtakten – men håller med om att det krävs större strukturreformer för att komma till rätta med problemen på bostadsmarknaden.

  – Jag är glad att det finns en vilja att diskutera och ta tag i frågorna. En stor skillnad under mandatperioden är att de olika departementen jobbar tillsammans, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

  Förra året bjöd regeringen in till bostadspolitiska samtal med Alliansen och Vänsterpartiet – samtal som slutade med att oppositionen lämnade under något stormiga förhållanden. Sedan dess har samtalen legat på is – men både Ylva Johansson och Per Bolund meddelar att dörren står öppen för nya samtal – även om någon formell inbjudan inte verkar ha kommit.

  – Men för att Stockholm ska växa behöver vi även bygga på andra ställen än just här. För det krävs stora investeringar i infrastruktur som gör att arbetsmarknadsregionen växer, säger Ylva Johansson.

  Maria Nordlander  

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Mengus säljer för en miljard

  Transaktioner Mengus andra fond (Mengus 2011) säljer sitt sista portföljinnehav, kontorsfastigheten Härolden 44 på Fleminggatan, för 1,1 miljarder. Köpare är Barings Real Estate.

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x