+
Illustration: Petter Furå.
 • Miljard till forskning om hållbara städer

  PUBLICERAD 2017-09-14 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-14 15:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  KTH har tilldelats 960 miljoner kronor för innovationsprogrammet Viable Cities, en satsning på forskning och innovation om smarta och hållbara städer.

  Programmet som har 12 planerade verksamhetsår – det mest långsiktiga programmet på ämnet hittills.

  Under ledning av KTH samlas ett 50-tal aktörer från näringslivet, stat, kommuner och civilsamhälle – bland annat ingår Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och andra svenska kommuner.

  Tanken är att programmet ska bidra till en rad innovationer som ska driftsättas under de närmaste 20 åren. Motivet bakom satsningen är att det kommer att bli tufft att nå de globala klimatmålen, och man hoppas att bland annat hitta digitala verktyg för att bygga mer hållbara städer.

  – Det som skiljer Viable Cities från andra program är att vi ska använda digitaliseringen som en hävstång för att bygga hållbara städer, och förnya redan byggda städer för att göra dem attraktiva och livskraftiga, säger Olga Kordas, forskare vid KTH och programchef för Viable Cities i ett pressmeddelande.

  Öppen utlysning
  De olika forskningsinsatserna och projekten kommer att utlysas öppet – även för enskilda medborgare, exempelvis boende i en stadsdel eller ett företag.

  Följande klimat- och energirelaterade problem och utmaningar kommer att tas upp inom ramen för Viable Cities:

  • Stärka förutsättningarna för att svenska städer är hållbara ur energi- och klimatsynpunkt, med en energianvändning som är 100 procent förnybar och utan nettoutsläpp av växthusgaser.
  • Bidra till att svenska städer visat vägen till att uppnå Parisavtalets mål om att hålla temperaturökningen under 1,5° Celsius.
  • Bidra till att svenska städer genomsyras av engagerade medborgare som upplever en god livskvalitet, välbefinnande i staden och har en hållbar livsstil.

  – Idag står städerna för 70 procent av de globala utsläppen. Att bygga klimatsmarta och hållbara stadsdelar, och att förnya existerande städer är helt avgörande för att vi ska klara klimatmålen. Dessutom kan Sverige stärka sin position som föregångsland när det gäller hållbar stadsutveckling, säger Rémy Kolessar, chef för avdelningen för forskning och innovation från Energimyndigheten.

  I oktober öppnar Viable Cities första utlysning “Energiomvandling för livskraftiga städer”. Till nästa sommar ska de första projekten vara igång.

  Viable Cities finansieras gemensamt av Energimyndigheten, Vinnova och Formas som satsar 40 miljoner kronor per år i 12 år. Sedan sker en samfinansiering av medverkande aktörer som går in med lika mycket, sammanlagt 80 miljoner kronor per år.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • “Ny arena för digitala innovationer”

  Digitalt Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

 • Bygger Kungspassagen i Uppsala

  Fastighetsmarknad Castellum planerar uppförandet av fastigheten Kungspassagen i Uppsala, som då kommer bli stadens första WELL-certifierade kontorsbyggnad. “Det känns riktigt bra” säger Björn Johansson, Affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum.

 • ANNONS
 • Tyresö får fler bostäder

  Bostäder Sveafastigheter Utveckling och Belatchew Arkitekter har fått uppdraget att starta utvecklingen av den nya stadsdelen Wättinge, i Tyresö. Detta efter vinst i kommunens markanvisningstävling för etapp 1. 

 • ANNONS
 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Illustration: Petter Furå.