+
Sverrir Thór.
 • Kommentar: En bra kompromiss

  PUBLICERAD 2017-09-29 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-09-29 13:26

  Textstorlek

  Dela med andra

  Med tanke på de rykten som läckt ut ur riksbanksfullmäktige de senaste veckorna råder det inga tvivel om att beslutet att förlänga Stefan Ingves mandat är ett Alexanderhugg. Det är en kompromiss som krävdes för att lösa det prekära parlamentariska läge som Sverige befinner sig i och som återspeglas av antalet mandat i Riksbankens fullmäktige.

  Socialdemokraterna ville att Karolina Ekholm, den tidigare vice riksbankschefen som numera är statssekreterare åt Magdalena Andersson, skulle ta över men det var inte acceptabelt för Moderaterna och risken fanns att Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll, vilket ingen ville, och kompromissen blev att Stefan Ingves sitter kvar i fem år, men inte sex år som är brukligt vid förordnandet av en riksbankschef.

  Det sagt, så är det nog en bra kompromiss. Även om Stefan Ingves stundtals har varit utskälld av bland annat fastighetsbranschen så är han en erfaren och odiskutabelt en mycket skicklig centralbankir vilket framförallt den stora respekt han åtnjuter runtom i världen, bland annat inom centralbanksvärlden, skvallrar om. Det finns dock en annan parameter som är ännu viktigare, och den handlar om Riksbankens trovärdighet.

  Penningpolitiken har debatterats mycket de senaste åren och många anser att den linje Ingves och hans mannar drivit är felaktig men i dagsläget är det viktigt att löpa linan ut. Banken har spänt bågen högt och det går inte att utesluta att en ny riksbankschef skulle vilja sätta sitt avtryck direkt och ändra politiken. En sådan åtgärd skulle kunna skada Riksbankens trovärdighet avsevärt.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x