+
Stefan Ingves. Foto: Petter Karlberg.
 • Ingves sitter kvar

  PUBLICERAD 2017-09-29 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-09-29 15:12

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanksfullmäktige beslöt på sitt sammanträde på fredagen att förlänga Stefan Ingves mandat som riksbankschef med fem år samt att förlänga Kerstin af Jochnicks mandat som förste vice riksbankschef med sex år.

  Det framgår av ett pressmeddelande från Riksbanken och i en gemensam kommentar säger ordförande Susanne Eberstein (S) och vice ordförande Michael Lundholm (M) att fullmäktige var enig i sitt beslut.

  ”Stefan Ingves har på ett utmärkt sätt lett Riksbankens arbete under de senaste tolv åren. Hans breda kompetens och internationella erfarenhet har spelat en viktig roll för Riksbankens arbete under dessa år. Det borgar för en god kontinuitet i Riksbankens arbete de kommande åren […] Även Kerstin af Jochnick har på ett utmärkt sätt bidragit till Riksbankens arbete de senaste sex åren, inte minst inom området finansiell stabilitet där hon också har flera internationella uppdrag.”

  Därmed blir Stefan Ingves den förste riksbankschefen, åtminstone i modern tid, som sitter mer än två mandatperioder och när hans mandat går ut kommer han att ha suttit i 17 år. Tidigare i år var de flesta inne på att Ingves skulle lämna Riksbanken vid årsskiftet men senaste veckorna har det florerat rykten om att fullmäktige inte kunde komma överens om vem som skulle efterträda honom och att en kompromiss kunde bli att Ingves satt kvar.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x