+
 • Flyttar ”Golfbollen” – öppnar för tiotusentals bostäder

  PUBLICERAD 2017-09-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-07 09:47

  Textstorlek

  Dela med andra

  Efter flera år av turer fram och tillbaka gav regeringen i veckan besked om att flytten av Bällstaradarn utanför Stockholm, som enligt många varit en av de största hämskorna för bostadsbyggandet i staden, blir av. I höstbudgeten avsetts 50 miljoner för flytten, enligt SVT Nyheter.

  Turerna kring radartornet har varit många. Grundfrågan ligger i att radartornet i Bällsta vid Bromma flygplats, kanske mer känt som ”golfbollen”, står i vägen för att bygga på höjden i många Stockholmsområden. Tornet har kontrollerat flygtrafiken till och från Stockholm under många år, men när bostadsbristen blivit allt mer påtaglig i huvudstaden har allt fler röster höjts för att kunna bygga högre – något som Luftfartsverket i många fall stoppat på grund av just radartornet.

  Under förra året fördes dock långa diskussioner mellan staden, Luftfartsverket och Länsstyrelsen för att hitta en lösning på frågan. Svaret blev att återigen öppna den nedlagda radarstationen i Uppsala, och uppgradera dess teknik för att komplettera Bällstaradarn. Enligt Stockholms stad skulle det innebära 10 000 planerade bostäder fram till 2020, och ytterligare 15 000 fram till år 2030.

  För att Luftfartsverket ska uppföra den nygamla radarstationen har man begärt 62 miljoner kronor i kostandskompensation.

  Då man har med en myndighet att göra krävs ett regeringsbeslut för att flytten ska kunna genomföras, något som inblandade byggherrar varit på regeringen för att få fram – något som nu verkar ha givit resultat.

  I ett brev som Fastighetsnytt tagit del av, undertecknat av Mattias Roos, vd på SSM Holding, Tomas Hermansson, vd på Bonnier

  Brevet som skickades till infrastrukturministern.

  Fastigheter, Per Thiberg, chef affärsutveckling på Vasakronan och Adelina Mehra, projektutvecklingschef på Tobin Properties (som alla har pågående projekt som på något sätt påverkas av Bällstaradarn) som skickades till nya infrastrukturministern Tomas Eneroth och näringsminister Mikael Damberg i augusti, skrev man att man hoppas att frågan ska prioriteras i regeringens höstbudget.

  En viktig pusselbit i argumentet för flytten har varit en analys från Evidens, som visar hur mycket stat, kommun och samhälle skulle vinna på flytten. ”De i närtid planerade projekten (…) innehåller cirka 2 000 lägenheter ovanför ”radargränsen” – lägenheter som inte går att bygga med dagens höjdbegränsningar” – skriver man bland annat i brevet.

  Det totala antalet lägenheter i projekten är således betydligt fler, dessutom är flera kontorsprojekt också planerade.

  Stora statliga intäkter
  Kostnaden på 62 miljoner kronor ska enligt Evidens-analysen ställas mot att statens vinst, bara på momsen i de föreliggande projekten, ligger på över en miljard kronor, ”pengar som kan komma in i statskassan redan de kommande åren”, enligt brevet.

  Enligt de fyra brevförfattarna är flytten av tornet den absolut bästa lösningen. ”Alla andra sätt att lösa frågan kommer att dra ut på tiden. Ekvationen torde därför vara enkel även om vi är fullt medvetna om alla prioriteringar som måste göras på infrastruktursidan”.

  Till SVT Nyheter säger bostadsministern att det här måste lösas så fort som möjligt, och att han räknar med en överenskommelse under hösten då pengarna nu är avsatta.

  Kristina Alvendal är en av de som jobbat tillsammans med de olika byggherrarna för att få igenom beslutet.

  – Bällstaradarn har gjort att höga hus inte har kunnat byggas, då pratar vi inte ens extremt höga hus. Och det gäller inte bara precis vid Bromma flygplats, utan gäller projekt runt om i regionen: Järfälla, Solna, Sundbyberg och Värtahamnen, säger hon till Fastighetsnytt.

  Det nya tornet i Uppsala ska alltså komplettera Bällstaradarn, som också blir kvar. De två tornen ska enligt beräkningar kunna klara av tillräckligt många signaler för att flygtrafiken ska fungera, även om det byggs högre hus.

  Alvendals bedömning är att de 2 000 mest närliggande projekten som påverkats av radarn och just nu befinner sig i detaljplaneprocesser borde kunna börja byggas inom de kommande två åren.

  – I och med att regeringen går ut och så tydligt vill få igenom detta så är min bedömning att alla projekt kommer att gå igenom, och de borde kunna påbörjas samtidigt som bygget av det nya radartornet pågår.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Åre satsar på hela året

  Norr, Samhälle Åre är en kommun som vill växa inom alla delar. Tack vare ett framgångsrikt arbete har man lyckats få orten att vara mer en bara ett semestertillhåll under vinterhalvåret. Utmaningen  handlar om att få arbetskraft till kommunen – där spelar integrationsfrågan en viktig roll.

 • Goldbeck etablerar sig i Skandinavien

  Fastighetsmarknad Det tyska byggföretaget Goldbeck storsatsar på Skandinavien och har under året byggt upp en organisation i Sverige. Christoffer Bööj har utsetts till Branch Manager Scandinavia. 

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

 • ANNONS
 • Linda Schuur till Serneke

  Rekrytering Serneke rekryterar Linda Schuur som affärsutvecklare med ansvar för stadsbyggnad och arkitektur, en ny roll inom företaget. 

 • ANNONS
 • Välfärdens utmaning kräver arbetskraft

  Krönikor I USA har en majoritet av befolkningen inte haft någon reallöneökning på 30 år och i Storbritannien ligger reallönenivån på 96 procent av 2010 års nivå. Men ovanstående gäller inte Sverige, vi tillhör de EU-länder som haft högst reallöneökning efter finanskrisen, så varför är folk så frustrerade här?

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x