+
Illustration: Petter Furå.
 • Fastighetsbranschen toppar i jämställdhet

  PUBLICERAD 2017-09-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-11 14:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Fastighetsbranschen är bäst vad gäller jämställdhet på börsen. Med 33 procent kvinnor i ledningsgrupperna och 41 procent i styrelserna toppar man listan i den årliga AllBrightrapporten som släpptes på måndagen.

  Branschen verkar ha parkerat på den ledande positionen, där man nu befunnit sig flera år i rad. Under året har flera bolag tecknat jämställdhetskontrakt med stiftelsen AllBright och runt om pågår ett aktivt arbete med frågan.

  Bäst av samtliga börsbolag (inte bara fastighetsbranschens) är NP3 Fastigheter. Med en av börsens yngsta vd:ar i Andreas Nelvig har bolaget 60 procent kvinnor i ledningsgruppen.

  Utöver NP3 hamnar nio fastighetsbolag på AllBrights gröna lista, det vill säga bolag med jämställda ledningsgrupper: HEBA, Wihlborgs, Atrium Ljungberg, Kungsleden, Platzer, Corem, Sweco och Castellum.

  Av dem kan dessutom tre stoltsera med att de varit på gröna listan i fyra år i rad: Atrium Ljungberg, Kungsleden och Wihlborgs. Som av en händelse hittar man dessutom två av branschens totalt fyra kvinnliga vd:ar i just AL och Kungsleden.

  Ytterligare 18 fastighetsbolag hittas på den gula listan, det vill säga med minst en kvinna i ledningsgruppen.

  Sett till hela börsen saknar vart fjärde bolag helt kvinnor i ledningsgruppen. Sex av dem återfinns i fastighetsbranschen: Fast Partner, Klövern, Peab, Victoria Park, Catella och Sagax. Sämst i klassen är Klövern och Peab, som gått från att ha kvinnor i ledningen till att nu endast ha män.

  Ser man till styrelserna är de betydligt mer jämställda än ledningsgrupperna. Totalt över hela börsen finns 33 procent kvinnor i styrelserna, jämfört med 21 procent vad gäller ledningsgrupper.

  Lägger man ihop ledningsgrupper och styrelser toppar fastighetsbranschen – med 33 procent kvinnor i ledningsgrupper och 41 procent i styrelser.

  ”I fastighetsbranschen har de insett att jämställdhet är bra för affärerna och de har en vilja att återspegla människorna de verkar för. Ledningsgrupperna har nått rekordhöga 33 procent och styrelserna har som första jämställda bransch nått 41 procent kvinnor”, skriver AllBright i sin rapport.

  Här kan du ta del av AllBrightrapporten i sin helhet.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived