+
Illustration: Petter Furå.
 • Fastighetsbranschen toppar i jämställdhet

  PUBLICERAD 2017-09-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-11 14:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Fastighetsbranschen är bäst vad gäller jämställdhet på börsen. Med 33 procent kvinnor i ledningsgrupperna och 41 procent i styrelserna toppar man listan i den årliga AllBrightrapporten som släpptes på måndagen.

  Branschen verkar ha parkerat på den ledande positionen, där man nu befunnit sig flera år i rad. Under året har flera bolag tecknat jämställdhetskontrakt med stiftelsen AllBright och runt om pågår ett aktivt arbete med frågan.

  Bäst av samtliga börsbolag (inte bara fastighetsbranschens) är NP3 Fastigheter. Med en av börsens yngsta vd:ar i Andreas Nelvig har bolaget 60 procent kvinnor i ledningsgruppen.

  Utöver NP3 hamnar nio fastighetsbolag på AllBrights gröna lista, det vill säga bolag med jämställda ledningsgrupper: HEBA, Wihlborgs, Atrium Ljungberg, Kungsleden, Platzer, Corem, Sweco och Castellum.

  Av dem kan dessutom tre stoltsera med att de varit på gröna listan i fyra år i rad: Atrium Ljungberg, Kungsleden och Wihlborgs. Som av en händelse hittar man dessutom två av branschens totalt fyra kvinnliga vd:ar i just AL och Kungsleden.

  Ytterligare 18 fastighetsbolag hittas på den gula listan, det vill säga med minst en kvinna i ledningsgruppen.

  Sett till hela börsen saknar vart fjärde bolag helt kvinnor i ledningsgruppen. Sex av dem återfinns i fastighetsbranschen: Fast Partner, Klövern, Peab, Victoria Park, Catella och Sagax. Sämst i klassen är Klövern och Peab, som gått från att ha kvinnor i ledningen till att nu endast ha män.

  Ser man till styrelserna är de betydligt mer jämställda än ledningsgrupperna. Totalt över hela börsen finns 33 procent kvinnor i styrelserna, jämfört med 21 procent vad gäller ledningsgrupper.

  Lägger man ihop ledningsgrupper och styrelser toppar fastighetsbranschen – med 33 procent kvinnor i ledningsgrupper och 41 procent i styrelser.

  ”I fastighetsbranschen har de insett att jämställdhet är bra för affärerna och de har en vilja att återspegla människorna de verkar för. Ledningsgrupperna har nått rekordhöga 33 procent och styrelserna har som första jämställda bransch nått 41 procent kvinnor”, skriver AllBright i sin rapport.

  Här kan du ta del av AllBrightrapporten i sin helhet.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • På hockeyrinken blir prioriteringarna tydliga

  Krönikor En växande befolkning är inte sällan sammankopplat med ökad tillväxt. Det är i grunden något positivt. Samtidigt skapar fler människor också ökade behov. Dessa handlar om samhällsfastigheter såsom nya skolor och förskolor, men även simhallar, sporthallar, affärer samt kontor och andra arbetsplatser. För att inte tala om ishallar.

 • Investeringsstöd på 5,8 miljarder beviljat

  Bostäder Antalet beviljade investeringsstöd för hyresrätter har fördubblats enligt Boverkets senaste siffror. Totalt har nu 5,8 miljarder kronor beviljats i stöd till över 20 000 bostäder. 

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

 • ANNONS
 • Tre aktörer utvecklar Carnegie Brygga

  Bostäder, Väst Hemsö, Riksbyggen och Robert Dicksons stiftelse har tillsammans vunnit en markreservation vid Carnegie Brygga i Majorna i Göteborg. 150 nya bostäder samt samhällsfastigheter ska byggas. 

 • ANNONS
 • Microsoft köper mark i norr

  Transaktioner – norr Gävle och Sandviken kommun säljer 130 hektar mark till Microsoft för totalt 269 miljoner kronor. Microsoft meddelar att förvärvet sker för att stärka bolagets närvaro i Europa och Norden. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived