+
Fikonspråket.
 • En officier och en gentlehen

  PUBLICERAD 2017-09-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-08 14:41

  Textstorlek

  Dela med andra

  I svenskt näringsliv har vi på senare tid gått allt mer mot en anglosaxifiering när det gäller olika begrepp. Inom fastighetsbranschen talar vi exempelvis alltid om yield i stället för direktavkastning och i näringslivet som helhet har engelskklingande titlar blivit mer och mer vanliga. En sådan är CFO som på svenska heter ekonomi- och finansdirektör. Det är inte så vanligt att prata om CEO i svenska då vi har en bra förkortning för det, vd, men faktum är att både CEO och CFO (och ytterligare några titlar) inte bara har sitt ursprung i engelska utan även i det militära.

  CEO står således för Chief Exekutive Officer, eller högste exekutive officier, och CFO för högste finansielle officier. Ytterligare exempel kan vara CIO som faktiskt kan både stå för Chief Information Officer och Chief Investment Officer. Hursomhelst har dessa termer som sagt sitt ursprung i det militära och kommer ifrån att det amerikanska näringslivet ville anamma den militära hierarkiska modellen för att förtydliga vem som äger vilken fråga, som det numera heter.

  Att snacka om generaler eller majorer blir nog inte aktuellt utan det handlar mer om att få till stånd en tydlig befälsordning, och alla de som sett en amerikansk u-båtsfilm, eller något som har med flottan att göra, borde känna igen terminologin CO (commanding officer eller kapten) eller XO (executive officer eller sekond).

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

 • ANNONS
 • Martin Arkad lämnar Järntorget

  Uncategorized Efter sju år som vd på Järntorget lämnar Martin Arkad företaget efter ett gemensamt beslut med styrelsen. Bolagets CFO Anders Hellberg är utsedd till ställföreträdande vd och kliver nu in i rollen med omedelbar verkan. 

 • ANNONS
 • Ny centrumchef för Triangeln

  Handel, Rekrytering, Syd Vasakronan rekryterar Robert Felczak som ny centrumchef för Triangeln i Malmö. Robert kommer närmast från Steen & Strøm.

 • Atrium Ljungberg omorganiserar

  Rekrytering Atrium Ljungberg förändrar sin uthyrnings- och etableringsorganisation. Därmed skapas två nya roller där Charlotta Gustafsson blir etableringschef och Petter Klingofström blir Senior Leasing Advisor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x