+
 • Branschen reagerar på Ingves förlängning

  PUBLICERAD 2017-09-29 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-10-02 16:07

  Textstorlek

  Dela med andra

  På fredagen meddelade Riksbanken att Stefan Ingves sitter kvar som Riksbankschef i ytterligare fem år. Fastighetsnytt frågar branschen vad man tycker om beslutet.

  När Stefan Ingves förlängda mandat går ut kommer han att ha suttit på posten i hela 17 år – rekordlångt för en svensk riksbankschef.

  Tomas Ernhagen är chefsekonom på branschorganisationen Fastighetsägarna. Han menar att beskedet var väntat efter de senaste veckornas diskussioner – när den tidigare lågoddsaren Karolina Ekholms, bland annat före detta vice riksbankschef, chanser gick ner då oppositionens ledamöter i riksbanksfullmäktige ansåg att hon var för politisk i och med sitt jobb som finansminister Magdalena Anderssons statssekreterare.

  Efter det har främst två namn nämnts som toppkandidater: Per Jansson, tidigare statssekreterare åt Anders Borg och en av Ingves närmsta, samt Folksams vd Jens Henriksson.

  – De är bra personer, men ingen av dem kändes klockren som Riksbankschef i dagsläget. Klart att det finns fördelar med Ingves, han är väletablerad och har ett stort internationellt nätverk, å andra sidan tycker jag att Ingves är en av dem som bidragit mest till en alltför ensidig syn kring hushållens skulder och vad som driver dem. Det hade varit bra med nya, friska krafter – men vad är alternativet?, säger Tomas Ernhagen till Fastighetsnytt.

  Förlänger tiden med låga räntor
  Lennart Sten, vd, Svenska Handelsfastigheter, har egentligen ingen synpunkt på valet av Riksbankschef, mer än att det förmodligen innebär en lång period av låga räntor och fortsatt penningstimulans. Där är han inte helt överens med Riksbanken.

  – Rent generellt så tycker jag att räntan borde höjas nu men det är osannolikt att det kommer hända i och med det här beslutet. Man får nog diskontera att räntehöjningarna kommer lite senare, säger Lennart Sten.

  Newsecs vd Max Barcley kommenterar beskedet med att han tycker att det är viktigt med en stabil Riksbank, och förutsägbarhet i systemet.

  – Ur det perspektivet är det bra att Ingves sitter kvar. Sen kan vi konstatera att vi just nu har stark ekonomisk tillväxt och historiskt låga räntor – vår bedömning är att en räntejustering är på plats. Vi hoppas alltså på vissa kursförändringar även med samma kapten kvar vid rodret, säger han.

  Maria Nordlander
  Mattias Fröjd

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • “Ny arena för digitala innovationer”

  Digitalt Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

 • Bygger Kungspassagen i Uppsala

  Fastighetsmarknad Castellum planerar uppförandet av fastigheten Kungspassagen i Uppsala, som då kommer bli stadens första WELL-certifierade kontorsbyggnad. “Det känns riktigt bra” säger Björn Johansson, Affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum.

 • ANNONS
 • Tyresö får fler bostäder

  Bostäder Sveafastigheter Utveckling och Belatchew Arkitekter har fått uppdraget att starta utvecklingen av den nya stadsdelen Wättinge, i Tyresö. Detta efter vinst i kommunens markanvisningstävling för etapp 1. 

 • ANNONS
 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x