+
 • “Bostadsfrågan borde ligga på statsministern”

  PUBLICERAD 2017-09-20 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-20 22:33

  Textstorlek

  Dela med andra

  De senaste åren har allt fler röster höjts för en social bostadspolitik – eller kanske en bostadspolitik över huvudtaget. Under Business Arenas första dag diskuterades frågan.

  Efter åratal av ett eftersatt bostadsbyggande har bostadsbristen seglat upp som en av vår tids stora samhälleliga utmaningar. Sedan staten på 90-talet överlämnade ansvaret på kommunerna och marknaden har byggandet hamnat helt i deras händer – något som allt fler nu börjar ifrågasätta.

  En av dem är stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm, Roger Mogert (S). Han menar att, även om det ”bevisligen” finns mycket som fungerar i samspelet mellan kommun och marknad, är det någonstans man inte når hela vägen fram vad gäller de sociala frågorna, när efterfrågan hos de som har råd snart är mättad – samtidigt som det generella bostadsbehovet fortsatt är väldigt stort.

  – Vi har en bit kvar när det gäller att bygga för alla behov i Stockholm. Det gäller inte bara de som har den allra svagaste ekonomin, utan det gäller en ganska stor del av Stockholms bostadsmarknad, vare sig det gäller bostads- eller hyresrätt – vi har inte alla svar där idag, säger han.

  Mogert menar att det behövs ett större statligt engagemang, men att han samtidigt förstår att staten är tveksamma till att ta sig an ytterligare ett välfärdsengagemang.

  – Men de måste göra det. Det finns ett statligt engagemang vad gäller det ägda boendet i form av RUT och ROT, motsvarande 40 miljarder. Ett motsvarande engagemang skulle behövas även för hyresrätten.

  Skrota stuprör
  Allmännyttan representerades i panelen i form av Kicki Björklund från kommunala Bostadsbolaget i Göteborg.

  Det är ju inte så att politikerna inte bryr sig om vår bransch, jag tycker väl snarare att de är inne väldigt mycket i den. Men det som jag skulle vilja ha är mindre detaljstyrning och mer tydlighet i de regler som vi har. Jag vill att politiken ska bidra med det generella ramverket, säger hon.

  Även Stefan Ränk, vd på Einar Mattson medverkade, och instämde. Han menar att det viktigaste för bostadsfrågan just nu är att ”skrota stuprören”.

  – Är det något det här området är djupt drabbat av är det djupt tjocka stuprör. Det vi behöver är att politiken tar ett grepp för hela bostadsmarknaden.

  Helst av allt skulle han vilja att bostadspolitiken hamnade högst upp, hos statsministern.

  – Det är bara från den positionen som man kan komma till rätta med en stor bostadspolitisk reform. Frågorna hanteras idag av finansutskottet, miljöutskottet, socialförsäkringsutskottet, trafikutskottet och så vidare. Varje departement kommer med egna utredningar och har i bästa fall en konsekvensanalys av vad som händer i det egna stupröret, men inte vad som skulle hända om alla utredningar slog till samtidigt.

  Även byggbolaget Veidekkes Lennart Weiss medverkade. Han menar att det viktigaste just nu är att man antar försiktighet i alla de utredningar och lagförslag som just nu ligger på bordet, bland annat förslag om utökade amorteringskrav, paketeringsutredningen och andra skatteförslag. Weiss menar att det är ”skandal” att ingen, enligt honom, just nu gör en samlad konsekvensanalys av de olika förslagen.

  – Många frågor på bordet nu skulle kunna få förödande konsekvenser för bostadsbyggandet om politikerna trampar fel. Om ett eller två av de förslagen går igenom eller görs på fel sätt kommer det gå rakt åt pipan. Amorteringskravet kommer till exempel att på marginalen påverka så pass mycket att efterfrågan kommer att minska så pass mycket att byggandet kommer att gå ned.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Åre satsar på hela året

  Norr, Samhälle Åre är en kommun som vill växa inom alla delar. Tack vare ett framgångsrikt arbete har man lyckats få orten att vara mer en bara ett semestertillhåll under vinterhalvåret. Utmaningen  handlar om att få arbetskraft till kommunen – där spelar integrationsfrågan en viktig roll.

 • Goldbeck etablerar sig i Skandinavien

  Fastighetsmarknad Det tyska byggföretaget Goldbeck storsatsar på Skandinavien och har under året byggt upp en organisation i Sverige. Christoffer Bööj har utsetts till Branch Manager Scandinavia. 

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

 • ANNONS
 • Linda Schuur till Serneke

  Rekrytering Serneke rekryterar Linda Schuur som affärsutvecklare med ansvar för stadsbyggnad och arkitektur, en ny roll inom företaget. 

 • ANNONS
 • Välfärdens utmaning kräver arbetskraft

  Krönikor I USA har en majoritet av befolkningen inte haft någon reallöneökning på 30 år och i Storbritannien ligger reallönenivån på 96 procent av 2010 års nivå. Men ovanstående gäller inte Sverige, vi tillhör de EU-länder som haft högst reallöneökning efter finanskrisen, så varför är folk så frustrerade här?

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x