+
 • “Bostadsfrågan borde ligga på statsministern”

  PUBLICERAD 2017-09-20 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-20 22:33

  Textstorlek

  Dela med andra

  De senaste åren har allt fler röster höjts för en social bostadspolitik – eller kanske en bostadspolitik över huvudtaget. Under Business Arenas första dag diskuterades frågan.

  Efter åratal av ett eftersatt bostadsbyggande har bostadsbristen seglat upp som en av vår tids stora samhälleliga utmaningar. Sedan staten på 90-talet överlämnade ansvaret på kommunerna och marknaden har byggandet hamnat helt i deras händer – något som allt fler nu börjar ifrågasätta.

  En av dem är stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm, Roger Mogert (S). Han menar att, även om det ”bevisligen” finns mycket som fungerar i samspelet mellan kommun och marknad, är det någonstans man inte når hela vägen fram vad gäller de sociala frågorna, när efterfrågan hos de som har råd snart är mättad – samtidigt som det generella bostadsbehovet fortsatt är väldigt stort.

  – Vi har en bit kvar när det gäller att bygga för alla behov i Stockholm. Det gäller inte bara de som har den allra svagaste ekonomin, utan det gäller en ganska stor del av Stockholms bostadsmarknad, vare sig det gäller bostads- eller hyresrätt – vi har inte alla svar där idag, säger han.

  Mogert menar att det behövs ett större statligt engagemang, men att han samtidigt förstår att staten är tveksamma till att ta sig an ytterligare ett välfärdsengagemang.

  – Men de måste göra det. Det finns ett statligt engagemang vad gäller det ägda boendet i form av RUT och ROT, motsvarande 40 miljarder. Ett motsvarande engagemang skulle behövas även för hyresrätten.

  Skrota stuprör
  Allmännyttan representerades i panelen i form av Kicki Björklund från kommunala Bostadsbolaget i Göteborg.

  Det är ju inte så att politikerna inte bryr sig om vår bransch, jag tycker väl snarare att de är inne väldigt mycket i den. Men det som jag skulle vilja ha är mindre detaljstyrning och mer tydlighet i de regler som vi har. Jag vill att politiken ska bidra med det generella ramverket, säger hon.

  Även Stefan Ränk, vd på Einar Mattson medverkade, och instämde. Han menar att det viktigaste för bostadsfrågan just nu är att ”skrota stuprören”.

  – Är det något det här området är djupt drabbat av är det djupt tjocka stuprör. Det vi behöver är att politiken tar ett grepp för hela bostadsmarknaden.

  Helst av allt skulle han vilja att bostadspolitiken hamnade högst upp, hos statsministern.

  – Det är bara från den positionen som man kan komma till rätta med en stor bostadspolitisk reform. Frågorna hanteras idag av finansutskottet, miljöutskottet, socialförsäkringsutskottet, trafikutskottet och så vidare. Varje departement kommer med egna utredningar och har i bästa fall en konsekvensanalys av vad som händer i det egna stupröret, men inte vad som skulle hända om alla utredningar slog till samtidigt.

  Även byggbolaget Veidekkes Lennart Weiss medverkade. Han menar att det viktigaste just nu är att man antar försiktighet i alla de utredningar och lagförslag som just nu ligger på bordet, bland annat förslag om utökade amorteringskrav, paketeringsutredningen och andra skatteförslag. Weiss menar att det är ”skandal” att ingen, enligt honom, just nu gör en samlad konsekvensanalys av de olika förslagen.

  – Många frågor på bordet nu skulle kunna få förödande konsekvenser för bostadsbyggandet om politikerna trampar fel. Om ett eller två av de förslagen går igenom eller görs på fel sätt kommer det gå rakt åt pipan. Amorteringskravet kommer till exempel att på marginalen påverka så pass mycket att efterfrågan kommer att minska så pass mycket att byggandet kommer att gå ned.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Boden – 100-åringen som sadlade om

  Norr Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

 • Bonnier utser hållbar utvecklingschef

  Rekrytering Bonnier Fastigheter utser Sara Björnberg som chef hållbar utveckling. Närmast kommer hon från rollen som marknadsområdeschef på bolaget. 

 • Christer Nilsson till Kungsledens styrelse

  Styrelse Kungsledens valberedning föreslår Christer Larsson som ny styrelseledamot. Han har en bakgrund i bland annat Skanska, och efterträder Liselotte Hjorth som avböjt omval. 

 • ANNONS
  • Främre Boländerna i Uppsala utvecklas

   Fastighetsmarknad Främre Boländerna i Uppsala ska utvecklas och bland annat ge plats åt 11 000 arbets- och mötesplatser. Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja detaljplanering av den första etappen för området.

  • Prime Livings kassa räcker en dryg månad

   Börs Prime Livings kassa räcker till slutet av mars som situationen ser ut i dagsläget. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen efter att har redovisat en rörelseförlust på över 400 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

 • Akademiska Hus säljer till SLU i Uppsala

  Transaktioner Akademiska Hus säljer nu en del av VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala. Köpare är SLU och affären uppgår till 355 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived