+
Nordhavn.
 • Blåser Köpenhamn Göteborg på konfekten?

  PUBLICERAD 2017-09-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-08 14:57

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sernekes skyskrapa i Göteborg har under hela processen stoltserat med att det kommer att bli Nordens högsta hus. Men Karlatornet får nu konkurrens – i Köpenhamn har nämligen planerna i Nordhavn fått inslag av skyskrapor så höga som 330 meter.

  Köpenhamns kommun har länge arbetat med planerna för Nordhavn och hur platsen ska utvecklas. I den ursprungliga planen ingår inte någon skyskrapa – men politikerna ska nu ta ställning till om planen ska ändras.

  Anledningen till det är att två projektutvecklare parallellt presenterat projekt där man vill bygga skyskrapor på 330, 190 och 280 meter.

  Det första projektet kallas ”H.C Andersen Adventure Tower” och omfattar en investering på 6,5 miljarder danska kronor. I priset ingår ett 280 meter högt ”äventyrstorn” och en äventyrspark. Målet är att locka familjer, turister och medborgare med ”sagor och äventyr”. Deloitte har anlitats för att hitta investerare som man hoppas hitta bland danska och internationella sådana samt pensionsfonder.

  Den danska nationalklenoden H.C Andersens torn fick dock nyligen konkurrens – när en annan projektutvecklare presenterade ”Great Northern Tower” på exakt samma plats. I förslaget ingår två höga torn, där det högsta inte bara skulle bli högst i Norden utan även hela Europa, bortsett från Moskva med sina 330 meter. I det här förslaget ingår hotell, lägenheter, butiker och kontor. Det är arkitektfirman BIG som ritat tornen, formade som två gigantiska segel ut mot havet. Totalt skulle de två byggnaderna omfatta 283 000 kvadratmeter.

  Om byggnaderna kommer att se dagens ljus kommer de att ingå i en större omvandling av Nordhavn från industriområde till stad med 40 000 boende. Men huruvida den danska huvudstaden kommer att sno titeln med det högsta huset från Göteborg återstår att se. Kommunen har dock meddelat att man ska ändra sin plan – därefter kan besked lämnas.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Datschas plan efter uppköpet – växa globalt

  Uncategorized Stronghold säljer analysföretaget Datscha för en hemlig summa. Planen med affären är att ta tjänsten till nya marknader. “Vi har varit på jakt lite grann. Vi har fått mellan fem och tio bud de senaste åren”, säger Jacob Philipson, avgående ordförande. Även bolagets vd lämnar i och med uppköpet.

 • “Våga ta ställning i kärnkraftsfrågan” 

  Politik På tisdagen skapades politisk turbulens när M och KD plötsligt lämnade energiöverenskommelsen till kärnkraftens fördel. Nu manas fastighetsbranschen att ta ställning i frågan. 

 • Sandelin: Fjärrstyrda fastigheter fördel för 24Storage

  Börs Behovet av förrådsutrymmen kommer öka framöver. Samtidigt innebär bolagets digitaliserade fastigheter en fördel mot konkurrenter. Det säger Fredrik Sandelin, vd för 24Storage, till Fastighetsnytt i samband med tisdagens notering på First North.

 • ANNONS
 • Skanska gör rekordaffär i Texas

  Transaktioner Byggjätten Skanska har sålt 90 procent av en skyskrapa i centrala Houston för 373 miljoner dollar, motsvarande 3,5 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri. 

 • ANNONS
 • Stronghold säljer Datscha

  Nyheter I ett pressmeddelande uppger Stronghold Invest att Datscha går samman med amerikanska fastighetsdataleverantören Real Capital Analytics (RCA). “Vi har alltid beundrat RCA och är övertygade om att det kommer att bli ett bra nytt hem för Datscha, dess anställda och kunder”, kommenterar Urban Edenström, vd för Stronghold Invest.

 • Humlegården och ägare enas om miljardlån

  Börs Humlegården har ingått en avsiktsförklaring med en majoritet av sina ägare som går ut på att dessa åtar sig att teckna företagscertifikat för upp till 1,6 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived