+
Biljana Pehrsson är vd på Kungsleden. Foto: Kungsleden.
 • Är Kungsleden en uppköpskandidat?

  PUBLICERAD 2017-09-22 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-09-22 12:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  Amerikanska investmentjätten Blackstone har varit i köpartagen på den nordiska fastighetsmarknaden, i alla fall på aktiesidan. Man har köpt finska bolaget Sponda och stora delar av D. Carnegie & Co. och i börsfördjupningen på Business Arena uppstod frågan om det fanns några fler uppenbara uppköpskandidater, inte nödvändigtvis för Blackstone utan rent generellt.

  Ganska snabbt kom svaret: Kungsleden. Bolaget har en huvudägare som kan vara villig att sälja för rätt pris och bolagets aktie handlas dessutom med en ganska stor rabatt på börsen, vilket innebär att en potentiell köpare kan få bolaget relativt billigt.

  Det har från tid till annan spekulerats i om någon förbereder bud på bolaget och innan Norrporten kom ut på marknaden så ryktades det att Castellum räknade på Kungsleden. Ett uppköp av ett onoterat bolag är dock mindre komplicerat, i synnerhet om uppköpsbudet skulle vara fientligt (det vill säga utan stöd från styrelsen), och därför var det logiskt att Castellum bestämde sig för Norrporten.

  Kungsleden är ett stort fastighetsbolag och det är inte många aktörer på den svenska marknaden som skulle kunna köpa upp det. Fastighetsvärdet ligger på 30,2 miljarder kronor och eget kapital på 12,9 miljarder. Substansvärdet per aktie (enligt EPRA NAV) är sedan 67,15 kronor och sätter man det i relation till bolagets marknadsvärde på börsen som är 12 miljarder kronor (54,9 kronor per aktie) så innebär det att aktien inte enbart handlas med stor substansrabatt utan även med rabatt på eget kapital vilket i teorin innebär att det till och med skulle kunna vara lönsamt att köpa upp bolaget och stycka det.

  Nu får man ju så klart lägga ett bud som innebär en premie på nuvarande kurs och då blir värdet sannolikt högre än eget kapital men givet att Castellum köpte Norrporten till ett pris som motsvarade en premie på eget kapital om cirka 20 procent, så lär Kungsleden var relativt billigare.

  Huruvida någon räknar på bolaget nu återstår dock att se.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived