+
Jonas Högset. Foto: SABO.
 • SABO inleder samarbete med Polen

  PUBLICERAD 2017-08-15 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-08-15 14:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Allmännyttans branschorganisation SABO har inlett ett samarbete med den polska regeringen i syfte att undanröja handelshinder. Målet är att bostadsbolaget ska få fler anbud när de ska bygga.

  Enligt SABO är det ett problem att de allmännyttiga bostadsbolagen får för få anbud vid bostadsbyggande, något man vill råda bot på genom projektet, där även Framtidenkoncernen i Göteborg ingår.

  – Allmännyttan ska inte bygga till vilket pris som helst, vi ska bygga till rätt pris i rätt lägen och med god kvalitet. Därför behöver konkurrensen och kapaciteten i svensk byggsektor öka, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO.

  Projektet syftar till att undanröja handelshinder som polska byggbolag kan stöta på när de vill verka som totalentreprenörer i Sverige.

  – Pilotprojektet ska också gå igenom arbetssätt och processer hos de upphandlande svenska bostadsföretagen, för att minska riskerna och underlätta för allmännyttan att bedöma anbud från utländska totalentreprenörer, säger Jonas Högset.

  Målet med pilotprojektet är att:

  • Få fler internationella byggföretag att etablera sig i Sverige.
  • Validera produkter och anbud från polska byggföretag som deltar i offentliga upphandlingar av nya bostäder, med avseende på svenska lagar, regler och efterfrågan.
  • Stötta beställarens organisation för att möjliggöra konkurrens i upphandling med internationell medverkan.

  Den polska regeringens uppgift i projektet blir att uppmana inhemska byggbolag att vara piloter i projektet.

  Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg deltar i pilotprojektet som representant för allmännyttiga bostadsföretag och som upphandlare av bostadsprojekt.

  – Exempel på åtgärder skulle kunna vara att upphandlingar genomförs på engelska, att bostadsföretagen accepterar engelsktalande i organisationen på plats i Sverige och att valet av entreprenadform ses över där delad entreprenad kan bli ett alternativ, säger Anna Nordén, chef på utvecklingsavdelningen, Framtiden Byggutveckling.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived