+
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi.
 • Resurser behöver styras över från dyrare till billigare

  PUBLICERAD 2017-08-28 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-08-28 14:35

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Inträdet i pensionärslivet har inte inneburit att Hans Lind, som är professor i fastighetsekonomi, är helt sysslolös och han medger att det blivit lite mer jobb än han tänkt, föreläsningar, styrelseuppdrag i Trafikverket och andra förfrågningar gör att han jobbar nästan halvtid. Men det lämnar lite tid att röja upp i förråden och ta tag i de osorterade fotona som ligger och väntar.
  – Sedan har jag mina rutiner där jag skriver på förmiddagarna. Och så har vi hund så risken för att bli sysslolös är begränsad, säger Hans Lind.

  Det senaste projektet är en bok som handlar om något så udda som en ofrivillig bostadskarriärist. Hans Lind fick ett mejl av Fredrik B Nilsson som gjort en resa på Stockholms bostadsmarknad de senaste 20 åren där han varit med om det mesta, och har lite dåligt samvete för att han tjänat så mycket pengar.
  -Boken handlar om hans historia plus ett antal samtal mellan oss kring frågor om varför bostadsmarknaden fungerar som den gör och vad som kan göras och vad som händer om det kommer en krasch. Vill man ha lite originell kurslitteratur så funkar boken för det. Ska man förstå något måste man kunna detaljer om hur saker och ting verkligen går till. Fredrik har dåligt samvete men det handlar ju mycket om tur och otur och det viktiga är kanske inte att ta från de rika utan att se till de som har det svårt får bättre möjligheter. Vi för en diskussion om olika ämnen, och sen är det förstås upp till läsaren att själv att bilda sin egen uppfattning, säger Hans Lind.

  Möjligheten till en liknande bostadskarriär i dag är klart begränsad och för många är det svårt att överhuvudtaget komma in på marknaden. Bostadsbyggandet har förvisso ökat och bostadsminister Peter Eriksson gick nyligen ut och var positiv till utvecklingen. Hans Lind undrar dock om socialförvaltningarna håller med om att det blivit lättare för folk med låga inkomster att få bostad.
  Vad kan då politiker göra? Londons borgmästare Sadiq Khan lanserade nyligen ett nytt initiativ för att få fart på byggandet av ”affordable housing” där byggare kan få snabbhantering genom systemet om man bygger 35 procent ”affordable” på privat mark och 50 procent på offentlig. Hans Lind ser det som ett exempel på vad man kan göra och det finns andra saker man kan göra, till exempel sätta mer press på kommunerna, men det viktigaste är att något görs. Resurser behöver styras över från dyrare till billigare segment, anser han.

  Men Hans Lind är högst tveksam till att det händer något innan valet.
  -Att sänka reavinstskatten och finansiera den via höjd fastighetsskatt vågar ingen gå till val på. Och att begränsa kommunens inflytande, vilken riksdagsman vill ställa sig upp och säga det och samtidigt hoppas att man blir nominerad av sin kommun i nästa val? Om man ska vara optimistisk så kan man ju säga att det händer saker efter valet, men det sa man förra gången också.

  Mattias Fröjd

  Är man intresserad av att veta mer om boken så kommer författarna att presentera den på ETC bokcafe, St Paulsgatan 14, Stockholm, torsdagen den 31/8, kl 18. Boken heter “Att förstå bostadsmarknaden – genom historien om den ofrivillige bostadskarriäristen”.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived