+
Illustration: Kamikaze Arkitekter.
 • Kontor och forskning tar plats i Lund

  PUBLICERAD 2017-08-14 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-08-14 15:41

  Textstorlek

  Dela med andra

  Strax öster om nya MAX IV i Brunnshög, Lund, har byggnadsnämnden i staden beslutat att ta fram en ny detaljplan för två så kallade nano-laboratorier samt nya kontor för 600 personer.

  Lund Nanolab och ProNano som är två renrumsanläggningar för nanoteknik. Den första är en del av Lunds universitet och är inriktad på forskning och den senare är en pilotproduktionsanläggning, som förväntas kunna drivas kommersiellt så småningom. Laboratorieanläggningarna kompletteras med byggnader med forskningskontor och mötesrum. Utöver det ska det vara möjligt med ytterligare kontorsbyggnader som kan hysa extern verksamhet.

  – Nu ser vi till att Brunnshög och Science Village Scandinavia kan växa med högspecialiserad forskning, precis den inriktning vi eftersträvar mellan ESS och MaxIV, säger Björn Abelson (S), ordförande Byggnadsnämnden i Lund.,

  Planområdet (del av Östra Torn 27:13) ligger direkt öster om Max IV.

  Laboratorierna producerar en ansenlig mängd överskottsenergi, och tanken är att den ska kunna utnyttjas i det lågtemperatursystem som planeras för hela Science Village och där energi kan återlevereras direkt till ledningsnätet.

  Plansökande är Science Village Scandinavia AB, ett bolag som ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x