+
 • Järnväg i fokus för Trafikverket

  PUBLICERAD 2017-08-31 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-08-31 17:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  Trafikverket överlämnade på torsdagen sitt förslag till nationell plan för transportsystemet för perioden 2018-2029. Här föreslår man bland annat fyrspår hela sträckan Uppsala-Stockholm, en första delsträcka på Norrbotniabanan, samt en lite långsammare höghastighetsbana.

  Den finansiella ramen för planen är 622,5 miljarder kronor, vilket är drygt 100 miljarder mer än nuvarande plan. Planförslaget går nu ut på remiss.

  Långsammare snabbtåg
  En av åtgärderna ur förlaget är att bygget av en ny höghastighetsjärnväg mellan Järna och Linköping påbörjas. Här är dock Trafikverkets förslag att hastigheten sänks från tänkta 320 km/timmen och att de nya banorna istället dimensioneras för hastigheter på 250 km/timmen. Anledningen är dagens planering som är baserad på anslagsfinansiering. Man skriver: ”Dimensionering för högre hastighet än så skulle medföra högre kostnader som är svåra att motivera, eftersom den högre hastigheten inte bedöms kunna nyttjas fullt ut förrän långt fram i tiden. Det beror på att det inte är sannolikt att tågoperatörerna kommer att kunna motivera investeringar i dyra höghastighetståg förrän längre sammanhängande sträckor kan trafikeras i högre hastigheter.”

  Trafikverket skriver också att en kraftigt ökad finansiering via exempelvis lån skulle kunna möjliggöra en snabbare utbyggnad och därmed motivera en högre hastighet.

  Fyrspår Uppsala-Stockholm
  Samtidigt föreslås att inleda en utbyggnad av järnvägen till fyrspår mellan Uppsala och länsgränsen Uppsala/Stockholm. Här förutsätts att överenskommelser tecknas med berörda kommuner om bostadsåtaganden som möjliggörs av åtgärden. När Trafikverket fick uppdraget att ta fram förslag till en nationell plan ingick det att väga in förutsättningarna för ett ökat bostadsbyggande.
  – Regeringen har sett att det behövs en samlad politik för bostäder och infrastruktur. Därför fick Trafikverket i uppdrag att titta på hur infrastrukturåtgärder kan bidra till ett ökat bostadsbyggande. Det ska bli spännande att se hur Trafikverket har hanterat frågan och hur många bostäder åtgärderna kan skapa förutsättningar för, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, i ett pressmeddelande.

  Stockholms Handelskammare är  positiva till förslaget om fyrspår till Uppsala.
  – Stockholms Handelskammare har visat att fyra järnvägsspår längs hela sträckan mellan Stockholm och Uppsala kan ge 100 000 nya bostäder. Socialdemokraterna lovade i valrörelsen att en utbyggnad av Ostkustbanan till fyra spår mellan Uppsala och Stockholm ska vara igång 2025. Vi hoppas att vallöftet infrias, inte minst eftersom regionen förväntas växa med en miljon människor fram till 2050, säger Fredrik Sand, infrastrukturexpert Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

  Positivt i norr
  Linda Nilsson gör under fredagen sin första dag som vd för Norrbottens Handelskammare där mycket av arbetet kommer att handla om logistik och infrastruktur
  -Det är hela tiden på tapeten och också det som är viktigt för våra medlemsföretag i Norrbotten för att kunna konkurrera på internationella marknader. Då behöver vi bra, hållbara och kostnadseffektiva transportlösningar, säger Linda Nilsson, till Fastighetsnytt.

  I norra Sverige föreslår Trafikverket en större satsning på ny kustnära järnväg mellan Umeå och Skellefteå, som en första delsträcka på Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå. Andra åtgärder är investeringar i Malmbanan och farleden in till Luleå hamn. Det är välkomna förslag, menar Linda Nilsson.
  -Nu är det ju ett tjänstemannaförslag och arbetet är inte slut, men vi är positiva.

  Mattias Fröjd

  Förslaget från Trafikverket hittar du här

  1 kommentarer

  1. Kilroy 2017-08-31

   En mkt klokt förslag från Trafikverkets sida till skillnaden från. De idéer som presenterades i Almedalen av utredarna!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x