+
Sarah Pettersson och Mikael Svenske. Foto: Teresa Ahola
 • Fotboll ska vända förlust till vinst

  PUBLICERAD 2017-08-24 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 11:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  Förra veckan arrangerade Stena Fastigheter för andra året i rad en fotbollsturnering för att ge barn och ungdomar en röst och möjlighet att påverka sitt närområde. Den här gången låg fokusen på sophantering – ett välkänt problem i Fisksätra.

  Turneringen arrangerades tillsammans med Futebol dá Força, som utsågs till ”Årets peppare” på Idrottsgalan i år, och det lokala föreningslivet, som bland annat Fisksätra Folkets Hus, Fisksätra IF och Ung i Fiskis. Mellan matcherna passade Stena Fastigheter på att lära barn och unga mer om miljö och sophantering, bland annat genom en fimpplockartävling och tipspromenad.

  – Det är ju oftast inte barnen själva som slänger soporna på fel ställe, beteenden går snarare i arv och vi vill försöka bryta sådana mönster. Om barn börjar ifrågasätta sina föräldrars beteende, så kanske de också ändrar sig på sikt, säger bolagets kommunikatör Mikael Svenske.

  Relationer med lokalsamhället och affärsnyttan går hand i hand på företaget. Även om inte affärsnyttan är det centrala i sådana här sociala aktiviteter, så måste den alltid finnas med i bakgrunden för att evenemanget ska bli av överhuvudtaget.

  – Vi vill förändra beteenden, men satsar också pengar på turneringen för att minska våra onödiga kostnader när det gäller sophanteringen, säger Mikael Svenske.

  Felsorteringen av sopor i Fisksätra kostar företaget miljontals kronor om året.

  – Vi lägger tre miljoner extra på hanteringen eftersom sopor slängs på fel ställe och vi måste göra extratömningar och annat. Det är pengar som kunde gå till roligare saker, som exempelvis fotboll, en ny lekplats eller något annat för området, säger relationsförvaltare Sarah Pettersson.

  Öronmärker ni nya besparingar på aktiviteter för boende?
  – Det är svårt att lova det, men en del av det, absolut. Vi kan även låta boende vara med och rösta för att bestämma hur pengarna ska användas. Det är viktigt att boende ser att de får tillbaka något genom att förändra sitt beteende, säger Mikael Svenske.

  Stena Fastigheter är mer eller mindre den enda bostadsaktören i Fisksätra och trots att företaget inte har stora problem med skadegörelser i området, så arbetar man med frågan i förebyggande syfte, för att motverka den typen av beteenden.

  – Socialt ansvarstagande är alltid en god affär. Det är en långsiktig investering för att skapa ett blomstrande samhälle. Pengamässigt är det ganska lite som behövs för att skapa stor nytta på lång sikt, säger Sarah Pettersson.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x