+
Illustration: Petter Furå.
 • Fördubbling av studentbostadsbyggandet

  PUBLICERAD 2017-08-15 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-08-15 11:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fortsatt stor brist på studentboenden men byggandet ökar konstaterar Boverket i en sammanställning över den aktuella bostadssituationen för studenter.

  I 2017 års bostadsmarknadsenkät har 23 av landets 40 högskolekommuner angett att det råder ett underskott på studentbostäder. Den vanligaste orsaken till att det finns ett underskott på bostäder uppges vara att det generellt finns för få bostäder i kommunen.

  Byggandet av studentbostäder tog fart 2013 och kommunerna gör bedömningen att det kommer vara en fortsatt hög produktion av studentbostäder med sammanlagt 6 200 påbörjade studentbostäder under 2017, vilket är en nära fördubbling från föregående år. Byggandet förväntas framför allt ske i de större högskoleorterna Storstockholm, Göteborg, Lund och Uppsala. Det finns studentbostadsprojekt i sammanlagt 39 kommuner i landet.

  Studentbostadsföretagen har i deras lägesrapport 2017 gjort bedömningen att det finns ett behov av 17 000 till 20 000 nya studentbostäder i landet. Enligt Boverkets samlade bedömning i publikationen Boverkets indikatorer från maj kommer cirka 5 500 studentbostäder påbörjas under 2017 och cirka 4 500 under 2018. Det är något färre än kommunernas bedömning.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived