+
Sverrir Thór.
 • Det enda typiska bubbeltecknet

  PUBLICERAD 2017-08-29 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-08-29 23:01

  Krönikan kommer även att publiceras i Fastighetsnytt nummer 4, 2017 som utkommer den 15 september. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Från och till de senaste tio åren har det snackats om en prisbubbla på svensk bostadsmarknad och de senaste månaderna har snacket intensifierats mycket. En allt större grupp bedömare tycker sig se en bubbla medan andra avfärdar allt snack om att bostadspriserna är för höga och menar att fundamenta motiverar priserna. Själv har jag länge varit av åsikten att vi befinner oss i en bubbla, och argumenterat för det på dessa sidor. Inget av det som framkommit har fått mig att ändra åsikt.

  Förvisso är det så att ekonomin står starkt och det finns en brist på bostäder. Dessutom är det ingen tvekan om att hushållen sällan har varit rikare än nu och allt detta i kombination med en rekordlåg ränta gör att det bevisligen är fundamentala faktorer som förklarar höga bostadspriser. Å andra sidan är skuldsättningen rekordhög, en stor del av hushållens förmögenhet består av deras bostäder (och är därmed bortraderad om och när priserna börjar falla – för det gör de alltid till slut). Dessutom är räntan rekordlåg, och när priset på pengar till slut börjar stiga igen (för det gör det alltid till slut) så kommer priset på bostäder att börja falla av den enkla anledningen att inte lika många har råd att efterfråga bostäder. Och med fallande efterfrågan faller priset, det kallar vi för lagen om efterfrågan i ekonomisk teori. Det finns nämligen även fundamenta som talar emot de höga priserna.

  När man pratar efterfrågan ska man också ha en sak i åtanke. Det finns olika typer av efterfrågan. Dels finns fundamental efterfrågan, eller konsumtionsefterfrågan som man också skulle kunna kalla den, det vill säga man köper en vara för att konsumera den (eller en bostad för att bo i den), dels investeringsefterfrågan där man köper en vara för att långsiktigt äga den då man tror på en långsiktig totalavkastning. Sedan finns det även spekulativ efterfrågan, där man köper en vara för att man tror på en kortsiktig prisuppgång utan någon som helst plan på att äga den över en längre tid.

  Ju större den spekulativa efterfrågan är, desto större är risken för bubbla och just nu vittnar många om att den spekulativa efterfrågan har ökat. Det gäller inte enbart privata aktörer som köper fastigheter för att äga kortsiktigt och sedan sälja utan även nya och väldigt sencykliska bostadsutvecklare som köper byggrätter till väldigt höga priser och lyckas få ihop kalkylen på grund av den låga räntan men saknar dels byggkompetensen för att förverkliga dessa byggrätter, dels den ekonomiska långsiktigheten som krävs för att klara en räntehöjning.

  Det heter ofta att de typiska bubbeltecknen saknas men letar man noga så står de nog som spön i backen. Oavsett det så finns det egentliga bara två saker som alla bubblor har haft gemensamt. För det första så har det inte funnits några typiska bubbeltecken och för det andra så går det inte att se en bubbla förrän den har spruckit. Det är lätt att vara efterklok men egentligen kan vi bara gissa; både vi som tror på bubbla och de som inte tror på bubbla.

  Sverrir Thór

  2 kommentarer

  1. Ulf Johannisson 2017-08-30

   Till Lennart, vilka fakta och samband saknar du mest i artikeln?

   Reply

  2. Lennart Weiss 2017-08-30

   Detta var tråkig läsning, både till innehåll och form. Sverrir är givetvis i sin fulla rätt att ha sin åsikt men skriver man i ett sådant här allvarligt och seriöst ämne bör man presentera en mer nyanserad och faktaunderbyggd beskrivning. Istället för detta väljer Sverrir, journalist på Fastighets-Nytt att bygga en text på enkla nationalekonomiska grundbegrepp uppblandat med svepande och lätt raljerande formuleringar. Resultatet blir en text som missar fundamentala samband och lägger viktiga frågor i skugga. Men detta är givetvis marknadsföring för Sverrirs nya sajt som lanseras i dagarna. Tyvärr speglar den mest ett förhållningssätt som blir mer och mer vanlig: “man börjar med att skaffa sig en åsikt. Sen söker man fakta som stödjer den.”

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x