+
Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Öresundsinstituttet/Johan Wessman.
 • Svenskar shoppar i övriga Norden

  PUBLICERAD 2017-07-11 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-07-11 09:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  Även om transaktionsåret hittills inte är lika stort som ifjol, mycket beroende på en affär som gör alla jämförelser skeva, så råder det inga tvivel om att 2017 kommer att bli att tidernas bästa år på den svenska transaktionsmarknaden för intäktsbringande fastigheter. Det samma gäller i våra nordiska grannländer och som Fastighetsnytt tidigare rapporterat har rekordvolymer noterats i de övriga nordiska länderna, med undantag från Island där vi inte har några siffror tillgängliga.

  Senast i helgen meddelade Wihlborgs att man gjort sin största affär någonsin när man köpte fastigheter i Danmark för 2,3 miljarder kronor och Wihlborgs är bevisligen inte enda svenska aktör som gjort affärer i Danmark i år. Enligt siffror från Pangea Property Partners som Fastighetsnytt tagit del av hade svenska investerare vid halvårsskiftet köpt fastigheter i Danmark för 9,4 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 12,2 miljarder svenska kronor. Det innebär att svenskar står för cirka 47 procent av den totala volymen på den danska marknaden i år och 59 procent av den ”utländska” volymen. Lägger man sedan till Wihlborgs senaste affär så går man upp till 11,2 miljarder danska kronor.

  I Norge har svenska investerare köpt fastigheter för cirka 9 miljarder kronor, varav Samhällsbyggnadsbolaget i en enda affär stod för hälften av volymen. Därmed har svenska pengar stått för 22 procent av den totala volymen i Norge och 69 procent av den utländska volymen. I Finland har svenska aktörer köpt mycket de senaste åren men hittills i år ”endast” för 270 miljoner euro, motsvarande 2,6 miljarder kronor. Det är 4 procent av den totala volymen och 5 procent av den utländska.

  Sett till Norden, exklusive Sverige, har svenska investerare således investerat 2,8 miljarder euro, 26,9 miljarder kronor, vilket motsvarar cirka 19 procent av den totala volymen.

  Sverrir Thór

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • ”Infrastruktur och bostäder måste löpa hand i hand”

  Infrastruktur, Valåret 2018 Fastighetsnytt talade med Tomas Eneroth som snart suttit ett år på posten som infrastrukturminister. Han ser gärna en tätare koppling mellan infrastrukturinvesteringar och stadsutveckling framöver men oroas också över kompetensbristen i de stora, planerade infrastrukturprojekt som ska till.

 • “Ny arena för digitala innovationer”

  Digitalt Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

 • Bygger Kungspassagen i Uppsala

  Fastighetsmarknad Castellum planerar uppförandet av fastigheten Kungspassagen i Uppsala, som då kommer bli stadens första WELL-certifierade kontorsbyggnad. “Det känns riktigt bra” säger Björn Johansson, Affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum.

 • ANNONS
 • Tyresö får fler bostäder

  Bostäder Sveafastigheter Utveckling och Belatchew Arkitekter har fått uppdraget att starta utvecklingen av den nya stadsdelen Wättinge, i Tyresö. Detta efter vinst i kommunens markanvisningstävling för etapp 1. 

 • ANNONS
 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x